GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nastavak pada kredita poduzećima na kraju srpnja

Nastavak pada kredita poduzećima na kraju srpnja
KREDITIRANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.09.2021 / 16:12
Autor: RBA analize
ANALIZA - Peti mjesec za redom ukupni krediti nefinancijskim društvima bilježe negativnu mjesečnu stopu rasta koja je u srpnju blago usporila na -0,2%. Krajem srpnja ukupni krediti nefinancijskim društvima u odnosu na prethodni mjesec spustili su se za 165 mil. kn na 85,3 mlrd. kuna dok su na godišnjoj razini pali za 259,6 mil. kuna odnosno 0,3%.

Glavni generator godišnjeg pada ukupnih kredita je smanjenje kunskih kredita koji čine 36,6% kreditnih potraživanja banaka prema sektoru poduzeća. U odnosu na prethodni mjesec kunski krediti pali su za 238,6 mil kuna odnosno 0,8% dok su u odnosu na isti mjesec prethodne godine pali za 1,8 mlrd kuna odnosno 5,6%. Za razliku od kunskih kredita, devizni krediti plasirani poduzećima nastavili su rasti te su krajem lipnja iznosili 54,1 mlrd kuna (+3% godišnje).

Godišnji pad ukupnih kredita plasiranih poduzećima, na osnovi stanja, dolazi od pada kredita za investicije i kredita za obrtna sredstva. Krediti za investicije bilježe kontinuirano smanjenje od studenog 2020. te su na kraju lipnja iznosili 34,8 mlrd kuna što je blagi pad u odnosu na prethodni mjesec za 0,2% dok su na godišnjoj razini niži za 1,2 mlrd. kuna odnosno 3,5%. Krediti za obrtna sredstva na mjesečnoj razini zabilježili su pad od 0,6% te su iznosili 28 mlrd kuna dok su na godišnjoj razini zabilježili pad od 1,8 mlrd kuna odnosno 6,2%. Uspoređujući s krajem 2020. i krediti za investicije i krediti za obrtna sredstva u lipnju bilježe smanjenje od 3,8% odnosno 1,1%.

Na osnovi transakcija, prema navodima HNB-a, u kojima su isključeni učinci promjene tečaja, cjenovne prilagodbe vrijednosnih papira, reklasifikacija te otpis kredita, krediti poduzećima smanjili su se za 0,2 mlrd. kuna ili 0,3% u odnosu na mjesec prije, no unatoč mjesečnom padu, godišnja stopa rasta kredita poduzećima ubrzala je s 1,5% na 1,6% zbog učinka baznog razdoblja, odnosno nešto većeg pada kreditiranja poduzeća u istom mjesecu prošle godine.

U segmentu poduzeća, i dalje je upitna sposobnost poduzeća za nova zaduživanja obzirom na korištenje mjera u vidu moratorija za kredite koje je iskoristila trećina poduzeća. S druge strane bespovratna sredstva iz EU fondova Nove generacije bit će dostupna tek u slijedećoj godini, stoga kreditni potencijal ostaje na poduzećima koja u okviru pomoći poduzetnicima nisu koristila moratorij i restrukturiranja te se očekuje oslabljen rast kredita, tek iznad 2% godišnje.

Tagovi: krediti, ukupni krediti, Hrvatska narodna banka, krediti poduzećima
PROČITAJ I OVO
Uvođenje eura: Krediti će se konvertirati, a evo što će biti s kamatnim stopama
KREDITI
Uvođenje eura: Krediti će se konvertirati, a evo što će biti s kamatnim stopama
ZAGREB - Ako je kredit ugovoren uz fiksnu kamatnu stopu, neće biti potrebna nikakva prilagodba jer će se nastaviti primjenjivati ista kamatna stopa. Kada je riječ o kreditima ugovorenima uz promjenjivu kamatnu stopu, u nekim će slučajevima biti potrebno prilagoditi promjenjivi parametar.
Nikad niže kamatne stope za gotovinske kredite u Zabi
KAMATE
Nikad niže kamatne stope za gotovinske kredite u Zabi
ZAGREB - U promotivnom razdoblju od 20. rujna do 2. listopada 2021. klijenti će u Zabi moći ugovoriti gotovinske kredite po nominalnoj kamatnoj stopi već od 3,99%
HNB predlaže ukidanje odluke o privremenom ograničenju isplate dividendi banaka
DIVIDENDE
HNB predlaže ukidanje odluke o privremenom ograničenju isplate dividendi banaka
ZAGREB - Hrvatska narodna banka (HNB) u utorak je pustila u javnu raspravu prijedlog da se od 1. listopada ukine odluka o privremenom ograničenju raspodjela, kojom se od banaka traži da ni u 2021. godini ne isplaćuju dividendu u svrhu povećanja njihove otpornosti i održavanja stabilnosti financijskog sustava u tijeku pandemije bolesti covid-19.
CERP lijepo zaradio na prodaji beogradske Alta banke
ZARADA
CERP lijepo zaradio na prodaji beogradske Alta banke
ZAGREB - Državni Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) postao je vlasnik 5,3 posto dionica beogradske Alta banke, objavila je Beogradska burza, navodeći da je riječ o provedbi Sporazuma o sukcesiji bivše Jugoslavije.
Institutional Investor svrstao Intesu Sanpaolo u sam vrh europskih banaka
PRIZNANJA
Institutional Investor svrstao Intesu Sanpaolo u sam vrh europskih banaka
ZAGREB - Intesa Sanpaolo na prvome je mjestu među europskim bankama prema Institutional Investoru za 2021. godinu i najbolja je talijanska tvrtka za odnose s financijskim analitičarima i institucionalnim investitorima, kao i za okolišne, društvene i upravljačke (ESG) aspekte.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE