GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nastavak godišnjeg rasta ukupnih depozita kod banaka

Nastavak godišnjeg rasta ukupnih depozita kod banaka
DEPOZITI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.11.2020 / 11:36
Autor: RBA analize
ANALIZA - Uz stagnaciju na mjesečnoj razini, ukupni depoziti kod poslovnih banaka (obuhvaćaju depozitni novac te štedne i oročene depozite) u rujnu su, iako sporijom dinamikom, nastavili s godišnjim stopama rasta pri čemu su zabilježili 322,8 mlrd. kuna.

Rast na godišnjoj razini iznosio je 18,8 mlrd. kuna čime je usporen s 6,5% u kolovozu na 6,2% u rujnu. Pozitivan trend kod godišnjih promjena prisutan je od kraja 2011.

Do stagnacije mjesečnih stopa ukupnih depozita u rujnu došlo je zbog pada depozitnog novca te podjednako snažnog rasta štednih i oročenih depozita dok je godišnjem rastu prije svega doprinos došao od rasta depozitnog novca (koji uključuje novčana sredstva na transakcijskim računima te obveze kreditnih institucija po izdanim kunskim instrumentima plaćanja, a umanjuje se za novčana sredstva u platnom prometu). Naime, depozitni je novac u rujnu iznosio 119,4 mlrd. kuna te je na mjesečnoj razini, nakon pet mjeseci rasta, zabilježio pad od 0,8% s udjelom od 37,0% u ukupnim depozitima.

Pri tome su nastavljene dvoznamenkaste godišnje stope rasta depozitnog novca uz manja odstupanja. Godišnja stopa rasta u rujnu je usporila s 17,5% u kolovozu na 16,9% u rujnu, što je na godišnjoj razini porast od 17,2 mlrd. kuna. Posljedica ovakvih kretanja je okruženje niskih kamatnih stopa na oročenu štednju što dovodi do preusmjeravanja viška raspoloživog dohotka u visokolikvidne oblike depozita.

Promotrimo li ukupne štedne i oročene depozite (u stranoj i u domaćoj valuti), uz rast na mjesečnoj razini (1,1 mlrd. kuna ili 0,6%), u rujnu je zabilježeno usporavanje rasta na godišnjoj razini, s 1,0% u kolovozu na 0,8% odnosno 1,6 mlrd. kuna u rujnu. Iako je došlo do spomenutog usporavanja, nastavljen je trend godišnjeg rasta osmi mjesec zaredom.

Struktura depozita (s obzirom na likvidnost) u posljednjih se nekoliko godina znatno promijenila te je evidentno da valutna struktura štednih i oročenih depozita ostaje slična. Pri tome je u ukupnim štednim i oročenim depozitima preko 85% valutnih depozita, uglavnom u eurima. Taj udio depozita odnosi se na štednju a većinom dolazi od sektora stanovništva. Ukupni valutni depoziti krajem rujna su uz rast na mjesečnoj razini (1,1 mlrd. kuna ili 0,6%), u odnosu na isti mjesec prošle godine zabilježili rast od 5,6 mlrd. kuna odnosno 3,4%. Pri tome je zabilježen petnaesti mjesec pozitivnih godišnjih kretanja. Vezano za tečajna kretanja, kuna je u odnosu na euro na kraju rujna oslabila 1,8% u odnosu na prošlogodišnji rujan, doprinoseći tako većoj kunskoj vrijednosti valutnih depozita.

Izgledna mogućnost smanjenja budućeg raspoloživog dohotka građana i poteškoće u realnom sektoru mogle bi usporiti rast ukupnih depozita kod banaka. Ipak i dalje očekujemo snažniji rast kod depozitnog novca zbog nastavka okruženja niskih kamatnih stopa, visoke sklonosti držanja likvidnih sredstava i nesklonosti ulaganju u ostalu financijsku imovinu.

Tagovi: ukupni depoziti, kuneski depoziti, devizni depoziti, Hrvatska narodna banka
PROČITAJ I OVO
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
BANKARI
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
OPATIJA - Na 27. znanstveno-stručnoj konferenciji Financijsko tržište, koja se 25. i 26. travnja održava u Opatiji, održao se okrugli stol na kojemu su sudjelovali čelni ljudi najvećih hrvatskih banaka.
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
SOLIDNO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
LONDON - Barclays je u četvrtak izvijestio o neto dobiti u prvom tromjesečju koja se može pripisati dioničarima od 1,55 milijardi funti (1,93 milijarde dolara), nadmašivši očekivanja i vrativši britanskom zajmodavcu na dobit usred velike strateške promjene.
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
UZLET
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
LJUBLJANA - SID banka lani je ostvarila 15,6 milijuna eura čiste dobiti, što je nešto manje od 90 posto više nego godinu prije. Krediti nebankarskom sektoru porasli su za približno tri posto, na 1,43 milijarde eura, objavila je Državna banka za izvoz i razvoj.
Deutsche Bank u prvom kvartalu objavio rezultate iznad očekivanja
DOBRE BROJKE
Deutsche Bank u prvom kvartalu objavio rezultate iznad očekivanja
FRANKFURT - Deutsche Bank je u četvrtak izvijestila o 1,275 milijardi eura (1,365 milijardi dolara) neto dobiti koja se može pripisati dioničarima u prvom tromjesečju, što predstavlja porast od 10 posto na godišnjoj razini.
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
POTEZI
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
MOSKVA - Ruski sud naredio je zapljenu 439,5 milijuna dolara imovine JPMorgan Chase nakon što je ruska državna VTB banka podnijela tužbu za "naknadu gubitka" protiv najveće američke banke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE