GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nastavak godišnjeg rasta ukupnih depozita kod banaka

Nastavak godišnjeg rasta ukupnih depozita kod banaka
DEPOZITI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.11.2020 / 11:36
Autor: RBA analize
ANALIZA - Uz stagnaciju na mjesečnoj razini, ukupni depoziti kod poslovnih banaka (obuhvaćaju depozitni novac te štedne i oročene depozite) u rujnu su, iako sporijom dinamikom, nastavili s godišnjim stopama rasta pri čemu su zabilježili 322,8 mlrd. kuna.

Rast na godišnjoj razini iznosio je 18,8 mlrd. kuna čime je usporen s 6,5% u kolovozu na 6,2% u rujnu. Pozitivan trend kod godišnjih promjena prisutan je od kraja 2011.

Do stagnacije mjesečnih stopa ukupnih depozita u rujnu došlo je zbog pada depozitnog novca te podjednako snažnog rasta štednih i oročenih depozita dok je godišnjem rastu prije svega doprinos došao od rasta depozitnog novca (koji uključuje novčana sredstva na transakcijskim računima te obveze kreditnih institucija po izdanim kunskim instrumentima plaćanja, a umanjuje se za novčana sredstva u platnom prometu). Naime, depozitni je novac u rujnu iznosio 119,4 mlrd. kuna te je na mjesečnoj razini, nakon pet mjeseci rasta, zabilježio pad od 0,8% s udjelom od 37,0% u ukupnim depozitima.

Pri tome su nastavljene dvoznamenkaste godišnje stope rasta depozitnog novca uz manja odstupanja. Godišnja stopa rasta u rujnu je usporila s 17,5% u kolovozu na 16,9% u rujnu, što je na godišnjoj razini porast od 17,2 mlrd. kuna. Posljedica ovakvih kretanja je okruženje niskih kamatnih stopa na oročenu štednju što dovodi do preusmjeravanja viška raspoloživog dohotka u visokolikvidne oblike depozita.

Promotrimo li ukupne štedne i oročene depozite (u stranoj i u domaćoj valuti), uz rast na mjesečnoj razini (1,1 mlrd. kuna ili 0,6%), u rujnu je zabilježeno usporavanje rasta na godišnjoj razini, s 1,0% u kolovozu na 0,8% odnosno 1,6 mlrd. kuna u rujnu. Iako je došlo do spomenutog usporavanja, nastavljen je trend godišnjeg rasta osmi mjesec zaredom.

Struktura depozita (s obzirom na likvidnost) u posljednjih se nekoliko godina znatno promijenila te je evidentno da valutna struktura štednih i oročenih depozita ostaje slična. Pri tome je u ukupnim štednim i oročenim depozitima preko 85% valutnih depozita, uglavnom u eurima. Taj udio depozita odnosi se na štednju a većinom dolazi od sektora stanovništva. Ukupni valutni depoziti krajem rujna su uz rast na mjesečnoj razini (1,1 mlrd. kuna ili 0,6%), u odnosu na isti mjesec prošle godine zabilježili rast od 5,6 mlrd. kuna odnosno 3,4%. Pri tome je zabilježen petnaesti mjesec pozitivnih godišnjih kretanja. Vezano za tečajna kretanja, kuna je u odnosu na euro na kraju rujna oslabila 1,8% u odnosu na prošlogodišnji rujan, doprinoseći tako većoj kunskoj vrijednosti valutnih depozita.

Izgledna mogućnost smanjenja budućeg raspoloživog dohotka građana i poteškoće u realnom sektoru mogle bi usporiti rast ukupnih depozita kod banaka. Ipak i dalje očekujemo snažniji rast kod depozitnog novca zbog nastavka okruženja niskih kamatnih stopa, visoke sklonosti držanja likvidnih sredstava i nesklonosti ulaganju u ostalu financijsku imovinu.

Tagovi: ukupni depoziti, kuneski depoziti, devizni depoziti, Hrvatska narodna banka
PROČITAJ I OVO
The Banker: Erste banka po peti put najbolja banka u Crnoj Gori
PRIZNANJA
The Banker: Erste banka po peti put najbolja banka u Crnoj Gori
LONDON/PODGORICA – Magazin „The Banker“ je po peti put proglasio Erste Bank AD Podgorica „Bankom godine u Crnoj Gori“. Nagrade ovog renomiranog magazina, koji djeluje u okviru Financial Times grupacije, ove godine su proglašene na onlajn ceremoniji održanoj 2. decembra.
HPB, HBOR i Zagrebačka banka kreditiraju HAC
REFINANCIRANJE
HPB, HBOR i Zagrebačka banka kreditiraju HAC
ZAGREB - Vlada je u četvrtak dala suglasnost Hrvatskim autocestama (HAC) za kredit kod Hrvatske poštanske banke, Zagrebačke banke i Hrvatske banke za obnovu i razvitak za refinanciranje dva kredita ukupno vrijedna 120,9 milijuna eura, radi pripajanja Autoceste Rijeka-Zagreb (ARZ) HAC-u.
EBA: Banke mogu odobravati moratorije na kredite do kraja ožujka 2021.
MORATORIJ
EBA: Banke mogu odobravati moratorije na kredite do kraja ožujka 2021.
BRUXELLES - Europska agencija za banke (EBA) ponovo je aktivirala kriznu regulativu za moratorije na kredite, omogućivši podnošenje zahtjeva za zamrzavanjem otplata do kraja ožujka 2021. kako bi se osigurala likvidnost u drugom valu pandemije covida 19.
The Banker: PBZ banka godine u Hrvatskoj
NAGRADE
The Banker: PBZ banka godine u Hrvatskoj
ZAGREB - Za ovu nagradu The Bankera koja se u financijskoj industrija smatra “standardom za bankarsku izvrsnost“, razmatrao se široki spektar kvantitativnih i kvalitativnih i kriterija.
NBS: Više od četiri petine plaćanja u RTGS sistemu
PLAĆANJA
NBS: Više od četiri petine plaćanja u RTGS sistemu
BEOGRAD - Za 20 radnih dana u novembru, u RTGS i kliring sistemu Narodne banke Srbije realizovano je 19,6 miliona plaćanja, od čega su 16 miliona ili 81,7 odsto nalozi u RTGS.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE