GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nadbiskupija: Novac u Vatikanskoj banci je za crkvene potrebe

Nadbiskupija: Novac u Vatikanskoj banci je za crkvene potrebe
OBJAŠNJENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.07.2017 / 13:29
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Zagrebačka nadbiskupija u srijedu je priopćenjem reagirala na pisanje medija o godišnjem izvještaju Instituta za religijske poslove (IOR), odnosno "Vatikanske banke", kategorički ističući da ni jedna kuna novca koji je u njoj deponiran na ime zagrebačkog kardinala Josipa Bozanića nije iz državnog proračuna, kao i da to nije Bozanićev privatni, nego novac za crkvene potrebe dobiven od darova isključivo u inozemstvu.

Kardinal Bozanić jedan je od šest članova Kardinalske komisije koja nadzire rad IOR-a, a oni su, kako su objavili mediji proteklih dana, na kraju prošle godine u IOR-u ukupno imali deponirano 3,4 milijuna eura (oko 25 milijuna kuna).

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije, "odgovarajući na neke tvrdnje koje su se pojavile u medijima o odnosu Kardinalske komisije i Instituta za religijske poslove (IOR)", obrazlaže što je IOR i tko ga nadzire, kao i to tko su sve članovi Kardinalske komisije koja provodi "vanjski nadzor" IOR-a u ime Svete Stolice.

U priopćenju se navodi da je Bozanić član Komisije za IOR zajedno s još petoricom kardinala, od kojih trojica rade u Rimskoj kuriji, a dvojica su rezidencijalni nadbiskupi, kao i da "sadašnji članovi Komisije, za razliku od članova iz prijašnjeg mandata, ne primaju nikakvu novčanu nagradu za svoj rad", pa tako ni Bozanić nije primio nikakvu novčanu nagradu za rad u Komisiji.

Brojka koja se navodi u izvještaju odnosi se zbirno na članove Komisije, iako ne na svakoga u istoj vrijednosti, kaže se u priopćenju. "Ne ulazeći u privatnost bankarskih podataka s obzirom na spomenutu cifru, samo naglašavamo da polog koji se nalazi pod imenom kardinala Bozanića nije njegov privatni, nego je to novac za crkvene potrebe".

U taj polog, navode iz Nadbiskupije, ulaze samo prigodni darovi za potrebe Crkve isključivo dobiveni u inozemstvu, a od tog se novca već tradicionalno isplaćuju troškovi za neke crkvene potrebe Zagrebačke nadbiskupije vezane uz Rim, kao što su pretplate raznih revija, kupovanje crkvenih knjiga, liturgijskog ruha, predmeta, neke studentske potrebe i sl.

"Ovime kategorički izjavljujemo da se tu ne radi ni o jednoj kuni iz državnog proračuna, jer je taj novac ugovorno vezan za određene namjene, koji se tako i troši, a računi u Nadbiskupskom duhovnom stolu uvijek su dostupni državnoj kontroli", poručuju iz Zagrebačke nadbiskupije.

Tagovi: Vatikanska banka, Josip Bozanić, Zagrebačka nadbiskupija
PROČITAJ I OVO
Kartice u eurozoni privlačnije u pandemiji
TREND
Kartice u eurozoni privlačnije u pandemiji
FRANKFURT - Potrošači u eurozoni više plaćaju karticama nego gotovinom od početka pandemije koronavirusa i planiraju nastaviti s tom praksom, potaknuti boljim uvjetima za elektroničko plaćanje, pokazalo je istraživanje Europske središnje banke (ECB-a).
Sberbank igra na kartu e-trgovine
STRATEŠKI
Sberbank igra na kartu e-trgovine
MOSKVA - Najveći ruski zajmodavac Sberbank očekuje da će do 2030. više od polovine prihoda ostvarivati u sektorima izvan temeljnog bankovnog poslovanja, najavivši fokus na elektronsku trgovinu.
HNB: U Hrvatskoj 46 posto klijenata banaka koristi internetsko i mobilno bankarstvo
ISPOD PROSJEKA EU
HNB: U Hrvatskoj 46 posto klijenata banaka koristi internetsko i mobilno bankarstvo
ZAGREB - U Hrvatskoj se 46 posto klijenata banaka koristi internetskim i/ili mobilnim bankarstvom, dok je prosjek EU-a 58 posto, pokazuje anketa stručnjaka Hrvatske narodne banke (HNB) provedena u 2019. godini.
Bankama u devet mjeseci bruto dobit pala 44 posto
OŠTAR PAD
Bankama u devet mjeseci bruto dobit pala 44 posto
ZAGREB - Banke u Hrvatskoj u prvih su devet mjeseci ove godine ostvarile ukupnu dobit prije oporezivanja u iznosu od 2,96 milijardi kuna, što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine smanjenje za 44,2 posto, pokazuju najnoviji podaci Hrvatske narodne banke (HNB).
Addiko Bank donijela odluku o uvjetnoj isplati dividende
DIVIDENDA
Addiko Bank donijela odluku o uvjetnoj isplati dividende
BEČ - Skupština Addiko Bank AG, sa sjedištem u Beču, donijela je odluku o uvjetnoj isplati dividende od 2,05 eura po dionici za financijsku 2019. godinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE