GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nacionalna referentna stopa smanjena u prvom kvartalu

Nacionalna referentna stopa smanjena u prvom kvartalu
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.05.2018 / 09:42
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Objavljena je nova Nacionalna referentna stopa prosječnog troška financiranja hrvatskog bankovnog sektora (NRS) koju dio banaka u Hrvatskoj koristi kao promjenjiv parametar na postojeće i nove kredite građanima.  

Prema posljednjem izračunu za prvo tromjesečje 2018., NRS je pao u prosjeku za 0,1 postotni bod za kune i 0,2 za eure u odnosu na NRS od prije šest mjeseci (objavljen u studenom 2017.). Vrijednosti novih stopa su 12M NRS1: 0,66% (HRK), 0,73% (EUR); 12M NRS2:  0,48% (HRK), 0,65% (EUR); 12M NRS3: 0,57% (HRK), 0,82% (EUR).  Kod kredita banaka koje primjenjuju NRS najnovija promjena bit će vidljiva na anuitetima  koje dospijevaju u srpnju ove godine. Kao i do sada, sve banke koje koriste NRS poslat će svojim klijentima obavijest o utjecaju novog NRS-a na njihove kredite i anuitete.  

Od početka primjene do danas NRS je kontinuirano u padu.  Kamatne stope na kredite kod kojih se, primjerice, primjenjuje 12M NRS umanjene su u posljednje četiri godine između 1,62 i 2,33 postotna boda za kredite u kunama te između 2,20 i 2,52 postotnih bodova za kredite u eurima.   Iako je nemoguće točno prognozirati kretanje NRS-a u budućnosti, u sljedećim tromjesečjima  i dalje postoji mali prostor za pad jer je NRS najviše povezan s kretanjem kamatnih stopa koje hrvatske banke plaćaju na depozite fizičkih i pravnih osoba, a ne izravno s inozemnim referentnim stopama (npr. EURIBOR-om).  

Nacionalna referentna kamatna stopa koristi se u skladu s čl. 11a Zakona o potrošačkom kreditiranju. S obzirom na to da u Hrvatskoj nije postojala adekvatna referentna kamatna stopa koja bi u skladu s navedenim Zakonom mogla biti primjenjivana jednako kao i međunarodne referentne stope (EURIBOR), Hrvatska udruga banaka (HUB) je izračunava od 2012., koristeći isključivo javno objavljene podatke Hrvatske narodne banke.  

Pojednostavljeno rečeno, NRS je ukupan iznos koji su banke isplatile kao kamate na depozite podijeljen s prosječnim iznosom tih depozita.  

Izračunava se za razne valute, vrste depozita i rok – tromjesečni NRS je iznos isplaćen u tri mjeseca podijeljen s tromjesečnim prosječnim stanjem, a isto tako i šestomjesečni i dvanaestomjesečni. To se označava kao 3M, 6M i 12M.  Brojka iza NRS-a označava računa li se stopa gledajući samo depozite fizičkih osoba (NRS1), uz njih i depozite nefinancijskog sektora (NRS2), ili uključuje i depozite financijskog sektora (NRS3), odnosno depozite svih pravnih i fizičkih osoba. 

Tagovi: Nacionalna referentna stopa, kamatne stope, Hrvatska udruga banaka, Hrvatska narodna banka
PROČITAJ I OVO
Marić: Građani neće imati trošak u zamjeni kunskih kredita eurskima
TVRDNJE
Marić: Građani neće imati trošak u zamjeni kunskih kredita eurskima
ZAGREB - Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u ponedjeljak kako građani s kunskim kreditima neće imati trošak prilikom njihove zamjene u eurske po uvođenju zajedničke europske valute u Hrvatskoj, a ne očekuje ni znatnije dizanje opće razine cijena nakon uvođenja eura.
NBS: Produžiti vraćanje potrošačkih kredita za dve godine
KREDITI
NBS: Produžiti vraćanje potrošačkih kredita za dve godine
BEOGRAD - Narodna banka Srbije donela je odluke kojima bankama omogućava da olakšaju građanima otplatu kredita odobrenih pre 18. marta ove godine, odnosno pre uvođenja vanrednog stanja zbog pandemije Kovid-19.
PBZ donirao Kliničkoj bolnici Merkur suvremeni reanimacijski stolić za liječenje malenih pacijenata
DONACIJA
PBZ donirao Kliničkoj bolnici Merkur suvremeni reanimacijski stolić za liječenje malenih pacijenata
ZAGREB - Najnovijom donacijom, koju je realizirala sredstvima prikupljenim za svoj humanitarni projekt "Činim dobro svaki dan", PBZ grupa omogućit će kvalitetniju zdravstvenu skrb malenih pacijenata zagrebačke Kliničke bolnice Merkur.
Depoziti nastavili trend rasta
TREND
Depoziti nastavili trend rasta
ANALIZA - Uz rast na mjesečnoj razini, ukupni depoziti kod poslovnih banaka (obuhvaćaju depozitni novac te štedne i oročene depozite) nastavili su i s godišnjim stopama rasta te su krajem svibnja iznosili 315,1 mlrd. kuna.
Crna Gora: Minimalna provizija za podizanje gotovine sa bankomata tri eura
BANKOMATI
Crna Gora: Minimalna provizija za podizanje gotovine sa bankomata tri eura
PODGORICA - Podizanje novca sa bankomata banaka čiji niste klijent može da vas košta minimum tri do četiri i po eura za podizanje minimalnog iznosa novca, koji se u zavisnosti od banke kreće od deset do 20 eura, pokazuju podaci koje smo dobili od šest banaka koje posluju u Crnoj Gori.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE