GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Može li se u Hrvatskoj plaća primati preko Revoluta?

Može li se u Hrvatskoj plaća primati preko Revoluta?
PLAĆA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.03.2021 / 17:25
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Primanje plaće na račun otvoren u Revolutu trebalo bi biti dopušteno građanima u Hrvatskoj.

Tako glasi odgovor na upit Jutarnjeg lista postavljen najbrže rastućem europskom financijskom startupu, Revolutu, koji je ponudio novu uslugu nazvanu Revolut Bank. U javnosti je, naime, posljednjih tjedan dana, otkako joj se to nudi, prisutna dvojba je li takvo što kod nas legalno, a nedoumicu izaziva nejasan stav Porezne uprave.

U Revolutu nedoumica nemaju. Kad ne bi bilo tako, moglo bi se, smatraju, govoriti o diskriminaciji po IBAN-u, a to bi značilo da se u Hrvatskoj krše neki od temeljnih zakona koji reguliraju jedinstveno digitalno tržište Europske unije. Riječ je o SEPA uredbama, koje Hrvatska, kao i sve druge države članice Unije, mora prenijeti u svoje zakonodavstvo odmah i bez izmjena. Ingrida Daunaraviciene, voditeljica komunikacija Revoluta za Baltik, gdje je sjedište te kompanije za EU, kaže da imaju specijalnu bankarsku licencu koju im je izdala Središnja banka Litve i da se ona preko europskog mehanizma "putovnica" prenosi u države srednje i istočne Europe, pa tako i u Hrvatsku.

- Primanje plaće na račun otvoren u Revolutu trebalo bi biti dopušteno u Hrvatskoj osim ako postoje lokalni zakoni koji to ne dopuštaju. Našim kupcima preporučujemo da provjere može li njihov poslodavac prebaciti plaću na IBAN koji počinje oznakom LT. To bi trebalo biti moguće, jer diskriminacija po IBAN-u nije legalna u Europskoj uniji iako znamo da je to, nažalost, u nekim slučajevima još stvarnost - kaže Daunaraviciene.

Upit o tome mogu li zaposlenici u Hrvatskoj primiti plaću na Revolut poslali smo Ministarstvu financija, pod kojim je i Porezna uprava. Umjesto odgovora na mail dobili smo obavijest da je Ministarstvo naš upit proslijedilo Poreznoj, a naši izvori kažu da bi Porezna uprava uskoro mogla donijeti novo mišljenje o tom pitanju. Karlo Muratagić, mlađi specijalist za korporativne poreze u Atlantic Grupi i kolumnist Jutarnjeg lista, kaže da je stav Porezne uprave dosad bio da građani ne mogu primati plaću na Revolut.

- Hoće li se to sad promijeniti, bilo bi nezahvalno prognozirati. No činjenica je da je Revolut prije bio drugačije registriran. Nije imao bankarsku licenciju, koju sad ima, nego licenciju za elektronički novac, što je bila glavna prepreka za takvu isplatu plaće - kaže Muratagić. Zbog načina na koji je Revolut prije bio registriran u EU, Muratagić smatra da se Hrvatskoj nije mogla isplatiti plaća preko tog fintecha jer bi se time kršio čl. 86. Zakona o porezu na dohodak i čl. 92. Pravilnika o porezu na dohodak.

Muratagić navodi da je to zaključak donesen na temelju odgovora na "Upit u svezi načina isplate plaće" objavljen 23. prosinca 2019. na stranicama Porezne uprave.

Primitke od nesamostalnog rada moguće je isplatiti u skladu s navedenim odredbama Zakona i Pravilnika, osim na žiroračun i na tekući račun u banci, navodi u tom odgovoru Porezna uprava.

S novom uslugom Revolut Bank promijenio se upravo status korisničkog računa. Korisnici Revoluta više nemaju račun za elektronički novac, nego bankovni račun. Ovaj fintech sad osigurava svaki račun klijenata do 100.000 eura pri Središnjoj banci Litve i Europskoj centralnoj banci onako kako to rade i banke u Hrvatskoj.

Virgilijus Mirkės, izvršni direktor Revolut Banka, kaže da pokretanje banke u Hrvatskoj pruža njihovim klijentima višu razinu sigurnosti i povjerenja.

Tagovi: Revolut, primanje plaće preko Revoluta, IBAN, Ingrida Daunaraviciene, Porezna uprava, Hrvatska narodna banka
PROČITAJ I OVO
Goldman Sachs planira akvizicije kripto kompanija
KRIPTO SCENA
Goldman Sachs planira akvizicije kripto kompanija
NEW YORK - Izvršni direktor Goldman Sachsa Mathew McDermott rekao je da njihova tvrtka već provodi dubinsku analizu nekih kripto tvrtki.
Morgan Stanley otpušta dva posto radne snage
REZOVI
Morgan Stanley otpušta dva posto radne snage
NEW YORK - Morgan Stanley otpustio je danas oko 2% svoje radne snage, neslužbeno doznaje CNBC.
VTB bank pod kibernetičkim napadom bez presedana
CYBER NAPAD
VTB bank pod kibernetičkim napadom bez presedana
MOSKVA - Druga po veličini ruska banka VTB pogođena je najvećim kibernetičkim napadom u svojoj povijesti, objavila je u utorak, upozorivši na privremene poteškoće u pristupu svojoj mobilnoj aplikaciji i web stranici, ali uvjeravajući klijente da su njihovi podaci i dalje sigurni.
Banke će i porez na ekstraprofit prevaliti na leđa građana
NESLUŽBENO
Banke će i porez na ekstraprofit prevaliti na leđa građana
ZAGREB - Iz bankarskih se krugova neslužbeno može čuti da će se zbog poreza na ekstraprofit u zadnjem kvartalu vjerojatno opet pribjeći 'konzervativnijim' politikama, povećavati rezervacije, ali i tražiti oblici 'kreativnog računovodstva' kako bi se u zadnji čas izbjegao porez ili ublažio njegov teret.
Građani Hrvatske prošlog mjeseca donijeli u banke 3,7 milijardi kuna gotovine
ENORMNO
Građani Hrvatske prošlog mjeseca donijeli u banke 3,7 milijardi kuna gotovine
ZAGREB - Kako se približava trenutak uvođenja eura, tako se povećava i iznos kunske gotovine koju građani donose u banke da bi se automatski konvertirala u novu valutu
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE