GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Moneta MNE nova platna institucija, CBCG očekuje niže troškove transakcija

Moneta MNE nova platna institucija, CBCG očekuje niže troškove transakcija
NAKNADE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.03.2020 / 20:12
Autor: SEEbiz
PODGORICA - “Nakon što smo dali odobrenje za rad platnoj instituciji Moneta MNE očekujemo da dođe do snižavanja cijena ovih usluga, jer će klijenti moći da biraju”, kazali su Pobjedi u Centralnoj banci.

Ova institucija će pružati usluge izvršavanje novčanih doznaka kroz sistem MoneyGram i treća je koja se bavi tim poslom, a četvrta platna insutitucija u Crnoj Gori.

Iz CBCG podsjećaju da već postoje dvije platne institucije koje pružaju ovu uslugu Montenegro transfers Podgorica koji koristi sistem Western Union i Capital transfer MNE Podgorica koji koristi sistem RIA.

Sa najnovijom institucijom Moneta MNE, Crna Gora upotpunjuje ponudu globalnih sistema za izvršavanje novčanih doznaka ocijenili su iz CBCG. U CPRS-u kao osnivač Moneta MNE upisan je Adrian Zulfiu, a izvršni direktor je Predrag Fatić. CBCG je ove sedmice usvojila radnu verziju nacrta izmjena zakona o platnom prometu, koji će se primjenjivati godinu nakon stupanja na snagu da bi se pružaocima platnih usluga ostavilo dovoljno vremena za pripremu.

Iz CBCG su Pobjedi kazali da svim zakonskim rješenjima u oblasti platnog prometa žele da podstaknu mehanizme za razvoj slobodnog tržišta i konkurencije i dodatno unaprijede transparentnost u ovoj oblasti.

– Kada se stvore uslovi da korisnici mogu da biraju između više različitih pružalaca platnih usluga, očekivano je da će tada i pružaoci biti motivisani da budu što konkurentniji na tržištu, što će potencijalno uticati i na smanjenje visine naknada, navode iz CBCG.

Visina naknada, ističu, zavisi od poslovne politike pružaoca platnih usluga.

– Monetarna vlast ne može uticati na visinu tih naknada. Ograničavanje naknada nije u skladu sa osnovnim principima tržišne ekonomije s obzirom na to da takve mjere negativno utiču na kvalitet i izbor usluga na tržištu, što u krajnjem, nije u interesu korisnika, kazali su iz CBCG komentartišući česte primjedbe na visinu ovih usluga u Crnoj Gori, a posebno prema inostranstvu.

Platnoj instituciji dozvolu za rad, ukoliko ispuni kriterijume daje Centralna banka. Izričito je zabranjeno da platna institucija pruža platne usluge bez odobrenja. Jedan od uslova je i osnivački kapital od najmanje 20.000,50.000 i 125.000 eura. Kako je Pobjeda već pisala u zakonu je defmisano da platna institucija može odobravati kredite ali ne i primati depozite. Period otplate kredita ne može biti duži od 12 mjeseci, niti smije biti odobren iznovčanih sredstava korisnika platnih usluga. Platna institucija ne smije da obavlja poslove koji obuhvataju primanje depozita ili drugih povratnih sredstava, regulisano je i naplaćivanje platnih usluga koje moraju biti transparentne.

Tagovi: Moneta MNE, Montenegro transfers Podgorica, Centralna banka Crne Gore, Adrian Zulfiu, Predrag Fatić, MoneyGram,
PROČITAJ I OVO
HBOR i EIB potpisali ugovor o garanciji u visini 50 milijuna eura
GARANCIJE
HBOR i EIB potpisali ugovor o garanciji u visini 50 milijuna eura
ZAGREB - Europska investicijska banka (EIB) i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) u ponedjeljak su potpisale ugovor o garanciji u visini 50 milijuna eura za kredite odobrene srednje kapitaliziranim i velikim poduzećima radi financiranja oporavka od posljedica pandemije covida-19.
AIK Banka je mogući kupac Sberbanka u regiji
AKVIZICIJE
AIK Banka je mogući kupac Sberbanka u regiji
BEOGRAD - Informacije da je AIK Banka Miodraga Kostića mogući kupac biznisa ruske Sberbanke u osam zemalja Centralne Europe još nisu potvrđene, ali se u bankarskim krugovima o tome uveliko govori.
HBOR i Svjetska banka potpisali ugovor o zajmu za projekt HEAL
ZAJAM
HBOR i Svjetska banka potpisali ugovor o zajmu za projekt HEAL
ZAGREB - Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) i Svjetska banka potpisale su ugovor o zajmu za projekt pomoći poduzećima u osiguravanju likvidnosti (HEAL) u iznosu od 200 milijuna eura, kojim će se osigurati sredstva za hrvatska poduzeća pogođena pandemijom koronavirusa, kao i dvama razornim potresima.
HUB: Presuda Suda EU-a nije primjenjiva na postupke u Hrvatskoj
REAKCIJE
HUB: Presuda Suda EU-a nije primjenjiva na postupke u Hrvatskoj
ZAGREB - Hrvatska udruga banaka (HUB) poručila je u četvrtak da presuda Suda Europske unije u predmetu C-268/19 ni na koji način nije primjenjiva na sudske postupke u Hrvatskoj.
Erste je prva financijska institucija koja se pridružila inicijativi Europske komisije - Obećanje o zelenoj potrošnji
ZELENA POTROŠNJA
Erste je prva financijska institucija koja se pridružila inicijativi Europske komisije - Obećanje o zelenoj potrošnji
BEČ - Kao prva financijska institucija u Europi, Erste Grupa pridružila se inicijativi Europske komisije Obećanje o zelenoj potrošnji (European Commission's Green Consumption Pledge) kako bi ubrzala svoj doprinos održivom gospodarskom oporavku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE