GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MKB Bank odustao od preuzimanja Slatinske banke

MKB Bank odustao od preuzimanja Slatinske banke
NEOČEKIVANO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.10.2020 / 12:23
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Slatinska banka objavila je kako je mađarska MKB bank odustala od stejcanja udjela u toj banci.

Informaciju je Slatinska banka objavila na Zagrebačkoj burzi, a uz tu je informaciju priloženo i originalno priopćenje koje je MKB Bank objavio na Budimpeštanskoj burzi.

S procesom dubinskog snimanja Slatinske banke MKB Bank je otpočeo u lipnju ove godine.

Cijela je priča povezana i s promjenama u Slavonskom fondu koji je prošlog ljeta slijedom sporazuma o financijskom i vlasničkom restrukturiranju tvrtki iz nekadašnjeg sustava Auctora prešao pod kontrolu Auctor Holdinga sa sjedištem u Pragu i na čelu s varaždinskim odvjetnikom Olegom Uskokovićem.

Nedavno je, naime, Holding otpustio dio dionica SZAIF-a koje je držao izravno i putem svojih tvrtki Auctor i Lipa-Promet, pa je fond Slatinsku banku izvijestio o posrednom padu njihova udjela u banci ispod praga od 15 posto.

Auctor holding je, pak udio u glasačkim pravima u SZAIF-u (izravno i posredno) smanjio s oko dvije trećine na 44 posto. Tim otpuštanjem dionica značajan dioničar SZAIF-a pomalo neočekivano postao je (i) državni Fond NEK (24,95%)

Prema podacima HNB-a, ukupna imovina Slatinske banke na kraju 2018. godine vrijedila je 1,57 milijardi kuna.

MKB je osma po veličini mađarska banka prema imovini. Nedavno je sklopila savez sa zajmodavcem Takarekom i državnom Budapest Bankom.

Analitičari primjećčuju kako će se proces konsolidacije u bankarskom sektoru zasigurno nastaviti. Razlog je jasan. U da EU i dalje ima prevelik broj banaka, a prosječan povrat na kapital im je 6,7 posto, što je manje nego na ostalim globalnim tržištima.  Usporedbe radi, podaci HUB-a pokazuju da je prošle godine povrat na prosječno angažirani kapital banaka u Hrvatskoj iznosio 9,8 posto.

Tagovi: MKB Bank, Slatinska banka, Zagrebačka burza, Budimpeštanska burza, Auctor
PROČITAJ I OVO
Dionice NLB-a pale nakon isteka prava na dividendu
PAD
Dionice NLB-a pale nakon isteka prava na dividendu
ANALIZA - U petak je isteklo pravo na dividendu NLB-a. Cijena dionice NLB-a smanjila se za 1,2%, na 64,6 eura po dionici.
HSBC prodao Cerberusu svoju maloprodaju u Francuskoj
PRODAJA
HSBC prodao Cerberusu svoju maloprodaju u Francuskoj
PARIZ - Druga po veličini europska banka, britanska HSBC, prodaje maloprodaju My Money Group u Francuskoj, iza koje stoji američka tvrtka za privatni kapital Cerberus, izvještava Reuters.
Stambeni krediti ove godine povećani za 1,6 milijardi kuna
KREDITIRANJE
Stambeni krediti ove godine povećani za 1,6 milijardi kuna
ANALIZA - Uz stagnaciju na mjesečnoj razini ukupni krediti stanovništvu krajem travnja dosegnuli su 137,5 mlrd. kuna. Navedeni iznos je 3,6 mlrd. kuna viši nego krajem travnja 2020.
Slovenske banke s rastom neto dobiti od čak 91,3% u prva četiri mjeseca
UZLET
Slovenske banke s rastom neto dobiti od čak 91,3% u prva četiri mjeseca
LJUBLJANA - U prva četiri mjeseca ove godine banke u Sloveniji ostvarile su 178 milijuna eura dobiti prije oporezivanja, što je 85% više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.
Erste dogovorio financiranje prvog privatnog vjetroparka u S. Makedoniji
DOGOVOR
Erste dogovorio financiranje prvog privatnog vjetroparka u S. Makedoniji
SKOPJE - Austrijska Erste Group priopćila je u petak da je dogovorila i strukturirala paket financiranja od 51 milijun eura za izgradnju prvog privatnog projekta vjetroelektrane Bogoslovec u Sjevernoj Makedoniji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE