GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MKB Bank odustao od preuzimanja Slatinske banke

MKB Bank odustao od preuzimanja Slatinske banke
NEOČEKIVANO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.10.2020 / 12:23
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Slatinska banka objavila je kako je mađarska MKB bank odustala od stejcanja udjela u toj banci.

Informaciju je Slatinska banka objavila na Zagrebačkoj burzi, a uz tu je informaciju priloženo i originalno priopćenje koje je MKB Bank objavio na Budimpeštanskoj burzi.

S procesom dubinskog snimanja Slatinske banke MKB Bank je otpočeo u lipnju ove godine.

Cijela je priča povezana i s promjenama u Slavonskom fondu koji je prošlog ljeta slijedom sporazuma o financijskom i vlasničkom restrukturiranju tvrtki iz nekadašnjeg sustava Auctora prešao pod kontrolu Auctor Holdinga sa sjedištem u Pragu i na čelu s varaždinskim odvjetnikom Olegom Uskokovićem.

Nedavno je, naime, Holding otpustio dio dionica SZAIF-a koje je držao izravno i putem svojih tvrtki Auctor i Lipa-Promet, pa je fond Slatinsku banku izvijestio o posrednom padu njihova udjela u banci ispod praga od 15 posto.

Auctor holding je, pak udio u glasačkim pravima u SZAIF-u (izravno i posredno) smanjio s oko dvije trećine na 44 posto. Tim otpuštanjem dionica značajan dioničar SZAIF-a pomalo neočekivano postao je (i) državni Fond NEK (24,95%)

Prema podacima HNB-a, ukupna imovina Slatinske banke na kraju 2018. godine vrijedila je 1,57 milijardi kuna.

MKB je osma po veličini mađarska banka prema imovini. Nedavno je sklopila savez sa zajmodavcem Takarekom i državnom Budapest Bankom.

Analitičari primjećčuju kako će se proces konsolidacije u bankarskom sektoru zasigurno nastaviti. Razlog je jasan. U da EU i dalje ima prevelik broj banaka, a prosječan povrat na kapital im je 6,7 posto, što je manje nego na ostalim globalnim tržištima.  Usporedbe radi, podaci HUB-a pokazuju da je prošle godine povrat na prosječno angažirani kapital banaka u Hrvatskoj iznosio 9,8 posto.

Tagovi: MKB Bank, Slatinska banka, Zagrebačka burza, Budimpeštanska burza, Auctor
PROČITAJ I OVO
EIB i Erste: 30 miliona evra za oporavak malih, srednjih i srednje kapitalizovanih preduzeća u Srbiji
KREDITI
EIB i Erste: 30 miliona evra za oporavak malih, srednjih i srednje kapitalizovanih preduzeća u Srbiji
BEOGRAD - Evropska investiciona banka (EIB) i Erste Banka ugovorile su kreditnu liniju od 30 miliona evra kako bi se omogućio snažan oporavak malih, srednjih i srednje kapitalizovanih preduzeća u Srbiji, kao odgovor na pad ekonomske aktivnosti izazvane virusom korona.
UBS: Najbolji kvartal u proteklom desetljeću
SJAJNE BROJKE
UBS: Najbolji kvartal u proteklom desetljeću
ŽENEVA - Najveći svjetski upravitelj imovinom, švicarski UBS, u trećem je kvartalu ostvario neto dobit od 2,1 milijarde dolara, čak 99 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje.
Sberbank vidi prilike u investicijskom bankarstvu
PRILIKE
Sberbank vidi prilike u investicijskom bankarstvu
MOSKVA - Ruska Sberbank uskrsnula je svoj interes za investicijsko bankarstvo jačanjem svojih trgovačkih sposobnosti i ponovnim ulaskom u poslovanje na tržištima kapitala nakon odsustva od nekoliko godina, otkriva bne IntelliNews.
Njemačkim bankama prijete zombi kompanije
VAL STEČAJEVA
Njemačkim bankama prijete zombi kompanije
BERLIN - Nakon Bundsebanke i Institut za ekonomske znanosti Halle upozorava da Njemačka iz koronakrize upada u financijsku krizu.
Brodnjak: NLB će zadržati brend Кomercijalne banke
NAJAVE
Brodnjak: NLB će zadržati brend Кomercijalne banke
BEOGRAD - Blaž Brodnjak, predsjednik Upravnog odbora Nove Ljubljanske banke (NLB), koja je kupila 83,23 odsto vlasništva u Кomercijalnoj banci, izjavio je da će NLB zadržati brend Кomercijalne banke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE