GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MKB Bank odustao od preuzimanja Slatinske banke

MKB Bank odustao od preuzimanja Slatinske banke
NEOČEKIVANO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.10.2020 / 12:23
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Slatinska banka objavila je kako je mađarska MKB bank odustala od stejcanja udjela u toj banci.

Informaciju je Slatinska banka objavila na Zagrebačkoj burzi, a uz tu je informaciju priloženo i originalno priopćenje koje je MKB Bank objavio na Budimpeštanskoj burzi.

S procesom dubinskog snimanja Slatinske banke MKB Bank je otpočeo u lipnju ove godine.

Cijela je priča povezana i s promjenama u Slavonskom fondu koji je prošlog ljeta slijedom sporazuma o financijskom i vlasničkom restrukturiranju tvrtki iz nekadašnjeg sustava Auctora prešao pod kontrolu Auctor Holdinga sa sjedištem u Pragu i na čelu s varaždinskim odvjetnikom Olegom Uskokovićem.

Nedavno je, naime, Holding otpustio dio dionica SZAIF-a koje je držao izravno i putem svojih tvrtki Auctor i Lipa-Promet, pa je fond Slatinsku banku izvijestio o posrednom padu njihova udjela u banci ispod praga od 15 posto.

Auctor holding je, pak udio u glasačkim pravima u SZAIF-u (izravno i posredno) smanjio s oko dvije trećine na 44 posto. Tim otpuštanjem dionica značajan dioničar SZAIF-a pomalo neočekivano postao je (i) državni Fond NEK (24,95%)

Prema podacima HNB-a, ukupna imovina Slatinske banke na kraju 2018. godine vrijedila je 1,57 milijardi kuna.

MKB je osma po veličini mađarska banka prema imovini. Nedavno je sklopila savez sa zajmodavcem Takarekom i državnom Budapest Bankom.

Analitičari primjećčuju kako će se proces konsolidacije u bankarskom sektoru zasigurno nastaviti. Razlog je jasan. U da EU i dalje ima prevelik broj banaka, a prosječan povrat na kapital im je 6,7 posto, što je manje nego na ostalim globalnim tržištima.  Usporedbe radi, podaci HUB-a pokazuju da je prošle godine povrat na prosječno angažirani kapital banaka u Hrvatskoj iznosio 9,8 posto.

Tagovi: MKB Bank, Slatinska banka, Zagrebačka burza, Budimpeštanska burza, Auctor
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka banka: Neto dobit u prvom kvartalu porasla 25%
SKOK
Zagrebačka banka: Neto dobit u prvom kvartalu porasla 25%
ZAGREB - Zagrebačka banka (Zaba) u prvom tromjesečju 2024. ostvarila je dobit nakon oporezivanja od 135 milijuna eura, što je za 27 milijuna eura ili 25 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pokazuje financijsko izvješće te banke objavljeno u petak.
Slovenske banke u prva dva mjeseca više nego udvostručile čistu dobit
SNAŽAN RAST
Slovenske banke u prva dva mjeseca više nego udvostručile čistu dobit
LJUBLJANA - Banke u Sloveniji su u prva dva mjeseca ove godine ostvarile gotovo 160 milijuna eura dobiti prije oporezivanja, što je 2,3 puta više nego u istom razdoblju lani. Neto dobit porasla je gotovo 2,6 puta, na 138,6 milijuna eura, podaci su Banke Slovenije.
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
BANKARI
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
OPATIJA - Na 27. znanstveno-stručnoj konferenciji Financijsko tržište, koja se 25. i 26. travnja održava u Opatiji, održao se okrugli stol na kojemu su sudjelovali čelni ljudi najvećih hrvatskih banaka.
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
SOLIDNO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
LONDON - Barclays je u četvrtak izvijestio o neto dobiti u prvom tromjesečju koja se može pripisati dioničarima od 1,55 milijardi funti (1,93 milijarde dolara), nadmašivši očekivanja i vrativši britanskom zajmodavcu na dobit usred velike strateške promjene.
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
UZLET
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
LJUBLJANA - SID banka lani je ostvarila 15,6 milijuna eura čiste dobiti, što je nešto manje od 90 posto više nego godinu prije. Krediti nebankarskom sektoru porasli su za približno tri posto, na 1,43 milijarde eura, objavila je Državna banka za izvoz i razvoj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE