GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mjere Banke Slovenije srezale broj odobrenih potrošačkih kredita

Mjere Banke Slovenije srezale broj odobrenih potrošačkih kredita
POSLJEDICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.01.2020 / 07:49
Autor: SEEbiz / indikator.ba
LJUBLJANA - Broj novoodobrenih potrošačkih i stambenih kredita u Sloveniji snažno je pao u studenome i prosincu, nakon provedbe mjera o kreditiranju, pokazuju podaci Udruženja banaka Slovenije, izvještava RTV Slovenije.

U listopadu je bilo odobrenih 10.015 potrošačkih zajmova, u studenom 3.804, a u prosincu samo 3.624. Broj novoodobrenih zajmova za stanovanje smanjio se sa listopadskih za 1.424 na 923 u studenom i 812 u prosincu.

"Snažan pad vidljiv je i iz kretanja mjesečnih promjena stanja kredita Banke Slovenije, gdje je nakon izrazitog porasta u oktobru, koji je najvjerojatnije odraz povećane potražnje zbog najave makrobonitetnih mjera, došlo do oštrog pada salda već u studenom, posebno za potrošačke kredite, gdje su čak vidljive cijele neto otplate", naveli su.

Prvog novembra Banka Slovenije je ograničila ročnost za potrošačke kredite na sedam godina, te omjer između godišnjeg troška servisiranja duga i godišnjeg neto primanja dužnika u potrošačkim i stambenim kreditima.

Banka Slovenije uvjerena je da učinci novih pravila o kreditiranju stanovništva nisu tako veliki.

Početkom mjeseca ocijenjeno je da izvođenje zaključaka o učincima mjera prerano govoriti, posebno uzimajući u obzir netipično ponašanje banaka i zajmoprimaca u razdoblju između najave te mjere i njene primjene te neposredno nakon njenog uvođenja, kao i zaostatak između uvođenja i apsorpcije zajma i učinka sezone i praznika.

Tagovi: Banka Slovenije, potrošački krediti, slovenske banke
PROČITAJ I OVO
Sberbank isplaćuje rekordne dividende
DIVIDENDA
Sberbank isplaćuje rekordne dividende
MOSKVA - Nadzorni odbor ruske Sberbanke preporučio je isplatu rekordnih dividendi od 750 milijardi rubalja (8,03 milijarde dolara), odnosno 50 posto neto dobiti banke, rekao je direktor banke German Gref.
Vlaho preuzima poziciju predsjednika Uprave Bank Austria, Ćubela novi predsjednik Uprave Zabe
KARIJERE
Vlaho preuzima poziciju predsjednika Uprave Bank Austria, Ćubela novi predsjednik Uprave Zabe
ZAGREB – Dalibor Ćubela novi je predsjednik Uprave Zagrebačke banke te će zamijeniti Ivana Vlahu koji preuzima poziciju predsjednika Uprave UniCredit Bank Austria. Nova imenovanja podliježu odobrenju nadzornih tijela.
HUB: Vjerojatno počinje ciklus pada kamatnih stopa
KAMATNE STOPE
HUB: Vjerojatno počinje ciklus pada kamatnih stopa
ZAGREB - Hrvatska udruga banaka objavila je "HUB Analize 78: Inflacija i kamatne stope: nova stvarnost 2024." gdje se istražuju dva ekonomska scenarija u europodručju za ovu godinu i početak 2025., odnosno predviđa se daljnje kretanje inflatornih pritisaka i kamatnih stopa za koje se ističe da počinju padati.
UBS: Pet valova otpuštanja počinje u lipnju
OTPUŠTANJA
UBS: Pet valova otpuštanja počinje u lipnju
BEČ - Otkazi u sklopu programa rezanja troškova švicarskog bankarskog diva UBS-a, najavljenog nakon preuzimanja Credit Suisse, odvijat će se u pet valova ove godine počevši od lipnja, izvijestile su u nedjelju novine SonntagsZeitung.
Radović: Geopolitičke tenzije ne ugrožavaju crnogorski bankarski sektor
SMIRIVANJE
Radović: Geopolitičke tenzije ne ugrožavaju crnogorski bankarski sektor
PODGORICA - Pozitivni trendovi crnogorskog bankarskog sektora svjedoče o njegovoj stabilnosti, koja nije ugrožena geopolitičkim tenzijama i brojnim vanjskim šokovima, izjavila je guvernerka Centralne banke (CBCG) Irena Radović.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE