GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mjere Banke Slovenije srezale broj odobrenih potrošačkih kredita

Mjere Banke Slovenije srezale broj odobrenih potrošačkih kredita
POSLJEDICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.01.2020 / 07:49
Autor: SEEbiz / indikator.ba
LJUBLJANA - Broj novoodobrenih potrošačkih i stambenih kredita u Sloveniji snažno je pao u studenome i prosincu, nakon provedbe mjera o kreditiranju, pokazuju podaci Udruženja banaka Slovenije, izvještava RTV Slovenije.

U listopadu je bilo odobrenih 10.015 potrošačkih zajmova, u studenom 3.804, a u prosincu samo 3.624. Broj novoodobrenih zajmova za stanovanje smanjio se sa listopadskih za 1.424 na 923 u studenom i 812 u prosincu.

"Snažan pad vidljiv je i iz kretanja mjesečnih promjena stanja kredita Banke Slovenije, gdje je nakon izrazitog porasta u oktobru, koji je najvjerojatnije odraz povećane potražnje zbog najave makrobonitetnih mjera, došlo do oštrog pada salda već u studenom, posebno za potrošačke kredite, gdje su čak vidljive cijele neto otplate", naveli su.

Prvog novembra Banka Slovenije je ograničila ročnost za potrošačke kredite na sedam godina, te omjer između godišnjeg troška servisiranja duga i godišnjeg neto primanja dužnika u potrošačkim i stambenim kreditima.

Banka Slovenije uvjerena je da učinci novih pravila o kreditiranju stanovništva nisu tako veliki.

Početkom mjeseca ocijenjeno je da izvođenje zaključaka o učincima mjera prerano govoriti, posebno uzimajući u obzir netipično ponašanje banaka i zajmoprimaca u razdoblju između najave te mjere i njene primjene te neposredno nakon njenog uvođenja, kao i zaostatak između uvođenja i apsorpcije zajma i učinka sezone i praznika.

Tagovi: Banka Slovenije, potrošački krediti, slovenske banke
PROČITAJ I OVO
Dobit Raiffeisen Bank Internationala snažno pala u drugom tromjesečju
PAD
Dobit Raiffeisen Bank Internationala snažno pala u drugom tromjesečju
BEČ - Austrijska Raiffeisen Bank International (RBI) izvijestila je u utorak da joj je dobit snažno pala u drugom tromjesečju a prihodi su stagnirali najvećim dijelom zbog ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa u zemljama u kojima posluje.
Koronakriza ubija njemačke banke
TEŠKE POSLJEDICE
Koronakriza ubija njemačke banke
BERLIN - Svima je bilo jasno da će korona i mjere protiv pandemije pogoditi i bankarski sektor, ali procjena Leibnizovog instituta za ekonomska istraživanja u Halleu objavljena ovog srpnja je ipak izazvala šok.
Neto dobit VTB banke gotovo se istopila u drugom kvartalu zbog koronakrize
PRITISCI
Neto dobit VTB banke gotovo se istopila u drugom kvartalu zbog koronakrize

MOSKVA - Ruska državna banka VTB izvijestila je o snažnom padu neto dobiti u drugom tromjesečju zbog povećanih rezervacija za loše zajmove u vrijeme koronakrize.

Pad prihoda Intesa Sanpaolo u drugom kvartalu
POSLJEDICE KRIZE
Pad prihoda Intesa Sanpaolo u drugom kvartalu
MILANO - Talijanska banka Intesa Sanpaolo izvijestila je o padu prihoda u drugom tromjesečju pod utjecajem gotovo zaustavljene gospodarske aktivnosti u jeku epidemije koronavirusa koja je teško pogodila Italiju.
Stranci u crnogorskim bankama imaju 747 miliona eura depozita
DEPOZITI
Stranci u crnogorskim bankama imaju 747 miliona eura depozita
PODGORICA - Građani i preduzeća kod banaka imaju 1.654.515 transakcionih, odnosno računa za uplate, isplate, plaćanja u zemlji i inostranstvu, što je šest odsto više nego na kraju prošle godine, rečeno je Pobjedi iz Centralne banke, koja je protekle sedmice izmijenila i dopunila odluku o strukturi, bližim uslovima i načinu otvaranja i ukidanja transakcionih računa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE