GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mirovinski fondovi zadovoljni javnom ponudom dionica NLB-a

Mirovinski fondovi zadovoljni javnom ponudom dionica NLB-a
U PLUSU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.11.2018 / 10:24
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Dva hrvatska obvezna mirovinska fonda zagrizla su u jednu od najvećih privatizacija u Sloveniji, onu Nove Ljubljanske banke (NLB), a fond menadžeri zadovoljno su jučer trljali ruke nakon prvog dana trgovanja tom dionicom na burzi.

Naime, dionica NLB-a držala se uglavnom na razini 10 posto iznad one istaknute u inicijalnoj javnoj ponudi.

U pitanju su obvezni mirovinski fondovi PBZ CO i Erste Plavi, čiji se menadžeri nadaju dobroj zaradi, kroz cijenu dionice na Ljubljanskoj burzi i dividendu. U IPO-u provedenom prošli tjedan cijena dionice bila je 51,5 eura, a tržišna kapitalizacija prema toj cijeni oko milijardu eura, piše Jutarnji list.

PBZ CO u javnoj je ponudi za 102 milijuna kuna kupio 1,4 posto udjela u banci, a zadrži li se cijena iznad 56 eura kao prvoga dana trgovanja, na toj su transakciji zaradili oko deset milijuna kuna.

"Dionica dobro izgleda, a predviđena je i dividenda od 70 posto dobiti", kaže Dubravko Štimac, predsjednik Uprave društva za upravljanje fondom PBZ CO.

Erste Plavi je bio još odlučniji te je, kaže Petar Vlaić, predsjednik Uprave, "ušao u NLB s udjelom od 2,76 posto" jer je cijena i IPO-u bila niska, a smatraju da ta banka ima potencijala za rast. Lani je dobit NLB-a bila 233 milijuna eura, napominje, dok se ove godine očekuje da će biti oko 200 milijuna eura, a dividendni prinos "barem sedam posto".

I PBZ CO i Erste Plavi su aktivni ulagači na Ljubljanskoj burzi, a mete su perjanice: Petrol, Triglav osiguranje i Krka. Kako kaže Štimac, na dionicama Gorenja zarada je bila 100 posto. Pohvalio se i zaradom na cijeni dionice te prihodu od dividende Triglav osiguranja (dosad su od te dividende uprihodili 16 milijuna eura).

Tagovi: Nova ljubljanska banka, PBZ Croatia osiguranje, Erste Plavi, Dubravko Štimac, Petar Vlaić, Triglav, Gorenje, dividenda
PROČITAJ I OVO
NLB reže dividendu
DIVIDENDA
NLB reže dividendu
LJUBLJANA - Nova ljubljanska banka ove će godine značajno smanjiti dividendu ili je čak neće ni isplatiti.
Donacija 1,3 milijuna kuna Erste banke i Erste Card Cluba zagrebačkim bolnicama
POHVALNO
Donacija 1,3 milijuna kuna Erste banke i Erste Card Cluba zagrebačkim bolnicama

ZAGREB - Erste banka i Erste Card Club donirat će ukupno 1,3 milijuna kuna zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti i Klinici za dječje bolesti Zagreb, za nabavku opreme zbog epidemije koronavirusa i zbog sanacije štete nedavnog jakog potresa u Zagrebu, priopćeno je u subotu iz te banke.

Adrović otkriva kako će izgledati moratorij na kredit
MORATORIJ
Adrović otkriva kako će izgledati moratorij na kredit
ZAGREB - Najveće su banke počele na svojim internetskim stranicama obavještavati klijente o moratoriju na kredite, no uvjeti nisu za sve isti, a detalji variraju od banke do banke.
Španjolske banke pod navalom klijenata za odgodu stambenih kredita
ODGODA
Španjolske banke pod navalom klijenata za odgodu stambenih kredita

MADRID - Španjolske banke nalaze se pod navalom klijenata koji traže odgodu otplate stambenih kredita nakon što je vlada usvojila tu mjeru za najpogođenije stanovnike bez posla.

HNB-ova preporuka o beskontaktnom plaćanju u primjeni od 6. travnja
PREPORUKE
HNB-ova preporuka o beskontaktnom plaćanju u primjeni od 6. travnja

ZAGREB - Preporuka Hrvatske narodne banke (HNB) o beskontaktnom plaćanju u maksimalnom iznosu od 250 kuna bez PIN-a primjenjivat će se od 6. travnja, objavili su u petak iz HNB-a.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE