GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ministarstvo financija: Dogovor s bankama ne sadrži obveze za proračun niti građane

Ministarstvo financija: Dogovor s bankama ne sadrži obveze za proračun niti građane
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.01.2023 / 17:21
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U povodu teksta objavljenog na portalu Index.hr pod naslovom „Vlada se dogovorila s bankama za švicarac, nagodba je teška 2,5 mlrd. kuna i tajna je“,

Ministarstvo financija priopćilo je u ponedjeljak da postignuti dogovor između države i banaka o obustavi arbitražnih postupaka s danom 30. lipnja 2021. "ne dira odnos kreditnih institucija i građana" te ne sadrži financijske obveze za proračun niti hrvatske građane.

Vlada RH i OTP Bank Plc, Erste Group Bank AG, Raiffeisen Bank International AG i Raiffeisenbank Austria d.d., UniCredit Bank Austria AG i Zagrebačka Banka d.d., Intesa Sanpaolo Holding Internacional Luxembourg i Privredna banka Zagreb d.d. te SberbankEurope AG i Sberbank d.d. Zagreb su još 5. srpnja 2021. obavijestile javnost kako su s danom 30. lipnja 2021. obustavljena četiri arbitražna postupka koje su OTP Bank Plc, Erste Group Bank AG, Raiffeisen Bank International AG i Raiffeisenbank Austria d.d., UniCredit Bank Austria AG i Zagrebačka Banka d.d. vodili protiv Republike Hrvatske pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) te da su se s istim datumom, Intesa Sanpaolo Holding Internacional Luxembourg i Privredna banka Zagreb d.d. te SberbankEurope AG i Sberbank d.d. Zagreb, koje su bile najavile mogućnost pokretanja takvih postupaka, konačno odrekle takve mogućnosti. Navedeno se odnosilo i na postupak koji su Raiffeisenbank International AG i Raiffeisenbank Austria d.d. vodile na Trgovačkom sudu u Zagrebu, navodi se u priopćenju.

Svi ti postupci vodili su se u vezi s izmjenama Zakona o potrošačkom kreditiranju i Zakona o kreditnim institucijama iz 2013. i 2015., a slijedom kojih je u konačnici izvršena konverzija kredita u švicarskim francima. Postupke su pokrenule kreditne institucije protiv Republike Hrvatske, tvrdeći da im je država zakonodavnim izmjenama nanijela štetu i povrijedila prava koja kreditne institucije imaju sukladno međunarodnim ugovorima o zaštiti i promicanju ulaganja, a temeljem svojeg pravnog položaja stranih ulagatelja u Hrvatskoj, kaže se dalje u priopćenju.

Postignuti dogovor ticao se odnosa kreditnih institucija i države te je postignut, kako je na tiskovnoj konferenciji 2. veljače 2021. i rekao tadašnji potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, u širem kontekstu usvajanja tada novog Zakona o sustavu osiguranja depozita, podsjećaju iz Ministarstva.

Sukladno tome, dogovor ne dira odnos kreditnih institucija i građana. Štoviše, zajednički dokument koji je poslužio kao osnova za poduzimanje koraka temeljem dogovora, niti ne spominje sporove koje su vodili ili vode pojedinačni korisnici kredita s kreditnim institucijama, niti u odnosu na iste, pred bilo hrvatskim, bilo europskim sudovima, bilo kojoj strani nameće ikakve obveze ili očekivanja. Dogovor ne sadrži nikakve financijske obveze za državni proračun, a time - u širem smislu - niti za hrvatske građane.

Uvažavajući uvriježenu praksu u postupcima koji se vode pred ICSID-om, ali i volju svih strana, spomenuti zajednički dokument zaštićen je stupnjem tajnosti sukladno važećim propisima Republike Hrvatske, zaključuje se u priopćenju.

Tagovi: Ministarstvo financija, OTP Bank Plc, Erste Group Bank AG, Raiffeisen Bank International, Raiffeisenbank Austria, UniCredit Bank Austria, Zagrebačka banka, Intesa Sanpaolo
PROČITAJ I OVO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
SOLIDNO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
LONDON - Barclays je u četvrtak izvijestio o neto dobiti u prvom tromjesečju koja se može pripisati dioničarima od 1,55 milijardi funti (1,93 milijarde dolara), nadmašivši očekivanja i vrativši britanskom zajmodavcu na dobit usred velike strateške promjene.
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
UZLET
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
LJUBLJANA - SID banka lani je ostvarila 15,6 milijuna eura čiste dobiti, što je nešto manje od 90 posto više nego godinu prije. Krediti nebankarskom sektoru porasli su za približno tri posto, na 1,43 milijarde eura, objavila je Državna banka za izvoz i razvoj.
Deutsche Bank u prvom kvartalu objavio rezultate iznad očekivanja
DOBRE BROJKE
Deutsche Bank u prvom kvartalu objavio rezultate iznad očekivanja
FRANKFURT - Deutsche Bank je u četvrtak izvijestila o 1,275 milijardi eura (1,365 milijardi dolara) neto dobiti koja se može pripisati dioničarima u prvom tromjesečju, što predstavlja porast od 10 posto na godišnjoj razini.
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
POTEZI
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
MOSKVA - Ruski sud naredio je zapljenu 439,5 milijuna dolara imovine JPMorgan Chase nakon što je ruska državna VTB banka podnijela tužbu za "naknadu gubitka" protiv najveće američke banke.
Lloyds: Visoki troškovi smanjili kvartalnu dobit
PRITISCI
Lloyds: Visoki troškovi smanjili kvartalnu dobit
LONDON - Britanski bankarski div Lloyds u prvom je ovogodišnjem tromjesečju zabilježio neto dobit od 1,1 milijardu funti (1,28 milijardi eura), što je 29 posto manje nego u istom razdoblju lani.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE