GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Milanović podržao Udrugu Franak, traže rješavanje pitanja ništetnosti ugovora

Milanović podržao Udrugu Franak, traže rješavanje pitanja ništetnosti ugovora
PODRŠKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.05.2022 / 15:55
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Predsjednik Republike Zoran Milanović podržao je napore Udruge Franak da se žurno riješi pitanje ništetnosti ugovora u švicarskim francima i osigura pravo na obeštećenje potrošačima koji su prihvatili zakonsku konverziju švicarskih franaka u eure, priopćeno je.

Milanović je u petak s izaslanstvom Udruge Franak održao sastanak, na kojemu je koordinator ekonomsko-pravnog tima te udruge Goran Aleksić istaknuo da još uvijek postoje neriješena pitanja vezana uz slučaj franak.

“Radi se o tome da na Vrhovnom sudu, četiri godine nakon pravomoćne kolektivne presude u slučaju franak, još uvijek nisu riješena dva krucijalna pitanja, a to je pitanje ništetnosti temeljnih ugovora u švicarskim francima i pitanje obeštećenja za potrošače koji su konvertirali svoje kredite”, poručio je Aleksić, stoji u priopćenju Ureda predsjednika.

Istaknuo je kako je konverzija bila prije šest godina, a da potrošači s takvim kreditima još uvijek nemaju pravnu sigurnost za svoje tužbe.

Aleksić je predsjednika Milanovića upoznao i s odredbom Zakona o obveznim odnosima, za koji tvrdi da je potpuno jasan u odredbi o ništetnosti ugovora.

“U njemu piše da ukoliko je ništetan glavni predmet, ukoliko je ništetna cijena , a to su valuta i kamatna stopa, u tom slučaju ništetni su i cijeli ugovori“, istaknuo je Aleksić i rekao da se Milanović s time složio. Smatra i da se potrošači, kada se govori o pravu na obeštećenje, moraju dovesti u ravnotežu s bankama.

“Ravnoteža znači da (...) vrijedi početni iznos kredita i vrijedi početka kamatna stopa“, istaknuo je.

Predsjednik Milanović izrazio je podršku naporima Udrue da se što žurnije preostala pitanja oko slučaja franak.

Tagovi: Zoran Milanović, Udruga Franak, Goran Aleksić, krediti u švicarcima
PROČITAJ I OVO
Regionalna direktorica Svjetske banke potvrdila partnerstvo i potporu Hrvatskoj
POTVRDA
Regionalna direktorica Svjetske banke potvrdila partnerstvo i potporu Hrvatskoj
ZAGREB - Regionalna direktorica Svjetske banke za članice Europske unije Gallina A. Vincelette tijekom posjeta Hrvatskoj 4. i 5. srpnja održala je sastanke na visokoj razini s ključnim dionicima, pri čemu je izrazila potporu Hrvatskoj u provedbi reformi i prevladavanju izazova, izvijestila je Svjetska banka u srijedu.
HPB Grupa okončala kreditno-depozitni odnos sa Sberbank Europe
EPILOG
HPB Grupa okončala kreditno-depozitni odnos sa Sberbank Europe
ZAGREB - Hrvatska poštanska banka (HPB) u ponedjeljak je kupila potraživanja i udjele koji se odnose na kreditno-depozitni i ostale odnose Nove hrvatske banke (bivša Sberbank) s društvima Pronam Nekretnine d.o.o. i Sberbank Europe u likvidaciji, a vrijednost transakcije iznosi 74 milijuna eura.
EIB želi prikupiti 100 milijardi eura za obnovu Ukrajine
AMBICIJE
EIB želi prikupiti 100 milijardi eura za obnovu Ukrajine
BRUXELLES/ŽENEVA - Europska investicijska banka, ogranak za ulaganja EU-a, predlaže osnivanje instrumenta financiranja, koji se prethodno koristio u pandemiji covida-19, za pomoć obnovi Ukrajine s do 100 milijardi eura ulaganja, navodi se u dokumentu koji je Reuters dobio na uvid.
Restrukturiranje Commerzbanka bit će okončano prije roka
ROKOVI
Restrukturiranje Commerzbanka bit će okončano prije roka
FRANKFURT - Commerzbank napreduje brže od očekivanog u svom planu otpuštanja oko 10.000 radnih mjesta u sklopu velikog programa restrukturiranja, prema njezinom izvršnom direktoru Manfredu Knofu.
Dio klijenata već je dobio povećane rate kredita
KREDITI
Dio klijenata već je dobio povećane rate kredita
ZAGREB - Mjesečno će korisnik plaćati 7,61 euro više, što je oko 57 kuna više, dok će na godišnjoj razini morati izdvajati 91,32 eura više ili 685 kuna više (tečaj 7,5). Naravno, povećanje ovisi o parametrima konkretnog kredita.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE