GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mali: Od prodaje Komercijalne banke prihodovano 450 miliona evra

Mali: Od prodaje Komercijalne banke prihodovano 450 miliona evra
FINALIZACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.12.2020 / 14:46
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Srbija je, od prodaje Komercijalne banke, ukupno prihodovala, prema rečima ministra finansija Siniše Malog, više od 450 miliona evra.

Ministar finansija Republike Srbije Siniša Mali danas je, sa zastupnikom Nove Ljubljanske banke (NLB) Branislavom Marićem, potpisao Ugovor o prenosu akcija između Republike Srbije i NLB banke Ljubljana, čime je okončan proces prodaje Komercijalne banke. Predmet ugovora je 83,23 odsto običnih akcija Komercijalne banke.

Takođe, nakon potpisivanja Ugovora, u budžet Republike Srbije uplaćeno je 395 miliona evra.

Ministar Mali je, nakon potpisivanja ugovora, rekao da je za finansijski i bankarski sektor danas veliki dan jer je završena važna transakcija, i istakao da je ceo postupak prodaje Komercijalne banke, sve vreme, bio veoma transparentan i profesionalan.

“Pored 395 miliona evra koje su danas uplaćene u budžet Republike Srbije, u budžet je ranije uplaćeno oko 60 miliona evra, odnosno oko sedam milijardi dinara, od čega se 3,7 milijardi dinara odnosi na ugovornu obavezu da se pola dobiti za prošlu godinu raspodeli kroz dividendu$, rekao je ministar finansija.

Sa ovom investicijom, istakao je, ukupan priliv stranih direktnih investicija u Republici Srbiji u 2020. godini iznosiće skoro tri milijarde evra.

Mali je napomenuo i da je deo sredstava od prodaje Komercijalne banke namenjen za vraćanje starih i skupih dugova iz 2012. godine.

“Dobili smo saglasnost od Vlade Azerbejdžana da sredstva od prodaje Komercijalne banke budu upotrebljena za prevremenu otplatu azerbejdžanskog kredita, čiji je rok dospeća 2027. godina. Tim kreditom je finansirana izgradnja autoputa Ljig-Preljina, a njegov iznos je bio 300 miliona evra, sa kamatom od četiri odsto. Ukupno stanje duga na današnji dan iznosilo je 172,7 miliona evra i to je u celosti otplaćeno”, rekao je ministar finansija Republike Srbije.

Kako je istakao, sa prevremenom otplatom duga, Republika Srbija uštedela je 25,9 miliona evra od kamata koje bi plaćali do dospeća 2027. godine.

“Nakon prevremene otplate, udeo javnog duga u BDP biće 57,8 odsto na nivou opšte države, odnosno 56,8 odsto na centralnom nivou“, naglasio je ministar finansija.

Kako je saopštilo Ministarstvo finansija, predsednik Uprave NLB Blaž Brodnjak poželeo je srdačnu dobrodošlicu kolegama iz Komercijalne banke u NLB Grupu.

“Posvećeni smo izgradnji moderne, digitalizovane i efikasne banke i tome da postanemo vodeća banka na srpskom tržištu do 2025. godine. Nastavićemo da podržavamo širu zajednicu i cilj nam je da doprinesemo boljem kvalitetu života u regionu kroz odgovoran i održiv pristup poslovanju, kao i ulogu koju imamo u društvu kao sistemska institucija. Zajedno, bićemo jedna od najznačajnijih kompanija. Za nas, ovaj region nije samo još jedna tačka na mapi. Mi ga doživljamo kao svoj dom”, naglasio je Blaž Brodnjak.

Tagovi: Siniša Mali, Komercijalna banka, Nova ljubljanska banka, Branislav Marić
PROČITAJ I OVO
Na kraju prvog kvartala prekinut trend rasta kredita poduzećima
KREDITIRANJE
Na kraju prvog kvartala prekinut trend rasta kredita poduzećima
ANALIZA - Uz mjesečnu stopu pada za 0,2% ukupni krediti nefinancijskim društvima krajem prvog ovogodišnjeg tromjesečja spustili su se ispod 87 mlrd kuna, nakon što su krajem veljače dosegnuli najvišu nominalnu vrijednost (87,1 mlrd kuna).
UniCredit klijentima u Italiji nudi moratorij na otplatu kredita, ali u Zabi to nije moguće
MORATORIJ
UniCredit klijentima u Italiji nudi moratorij na otplatu kredita, ali u Zabi to nije moguće
ZAGREB - UniCredit banka u Italiji na svojim web stranicama i dalje nudi mogućnost ugovaranja moratorija na kredite za tamošnje korporativne klijente, odnosno poduzeća, a vezano uz situaciju s bolesti COVID-19.
U prvom kvartalu nastavak rasta stambenog kreditiranja
RAST
U prvom kvartalu nastavak rasta stambenog kreditiranja
ANALIZA - Uz mjesečnu stopu rasta od 0,3% ukupni krediti stanovništvu krajem ožujka dosegnuli su 137,7 mlrd. kuna.
Svjetska banka odobrila HBOR-u zajam od 200 mln eura za pomoć poduzećima
ZAJAM
Svjetska banka odobrila HBOR-u zajam od 200 mln eura za pomoć poduzećima
WASHINGTON - Odbor direktora Svjetske banke u petak je Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak (HBOR) odobrio zajam u iznosu od 200 milijuna eura za Projekt pomoći poduzećima u osiguravanju likvidnosti u Republici Hrvatskoj (HEAL), priopćeno je u subotu iz Svjetske banke.
I u Hrvatskoj sve više zombi poduzeća
HNB
I u Hrvatskoj sve više zombi poduzeća
ZAGREB - Unatoč sve bržem oporavku gospodarske aktivnosti, ukupna izloženost domaćeg financijskog sustava sistemskim rizicima zadržala se na povišenoj razini, upozorila je jučer Hrvatska narodna banka nakon sjednice Savjeta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE