GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mali: Do kraja 2020. završava se prodaja Komercijalne banke

Mali: Do kraja 2020. završava se prodaja Komercijalne banke
PRODAJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.11.2020 / 13:47
Autor: SEEbiz / NOVA.rs
BEOGRAD - Do kraja godine biće završena prodaja Komercijalne banke i njeno preuzimanje od strane slovenčkog NLB-a, izjavio je ministar finansija Siniša Mali.

“Na samom smo kraju procesa”, rekao je Mali u intervjuju za Bloomberg.

Mali očekuje da će Evropska centralna banka odobriti prodaju Komercijalne banke do kraja meseca, što je neophodan uslov za dobijanje saglasnosti Narodne banke Srbije.

Mali kaže da će tako do kraja godine biti završena prodaju Komercijalne banke i podseća da je pronalaženje strateškog partnera za Komercijalnu banku deo tekućeg aranžmana sa MMF-om.

Ministar je, govoreći o srpskim finansijama, rekao da će se budžetski deficit 2021. smanjiiti na tri odsto, kao i da pandemija kovid 19 do sada nije naškodila direktnim stranim investicijama.

Blumberg navodi da je kriza usled kovida 19 dovela do odlaganja nekih dogovora sa MMF-om, čiji aktuelni aranžman sa Srbijom ističe u januaru, a Mali kaže da je sledeći zadatak za državu da proanđe strateškog partnera za HIP Petrohemiju.

Ministar očekuje da će pad BDP-a ove godine u Srbiji iznositi jedan odsto, što bi mogao da bude najmanji pad u Evropi i dodaje da je tom doprineo veliki vladin paket pomoći privredi i stanovništvu koji je iznosio čak 12,5 odsto BDP-a.

Navodi da je potrošnja povećala budžetski deficit, ali da će ga država vratiti 2021. na oko tri odsto, kada bi rast BDP-a trebalo da iznosi šest odsto.

Planovi za budžet za 2021. godinu uključuju rekordna izdavajanja za infrastrukturne projekte, to jest nove autoputeve i obnovu pruga.

Direktne strane investicije, koje su ove godine projektovane na 2,3 milijarde evra (2,7 milijardi dolara) i dalje su glavni pokretač rasta, rekao je Mali i istakao da nijedan strani investitor u Srbiji nije odustao od svojih ulaganja zbog pandemije.

Vlada Srbije, takođe, računa na investicioni plan EU od devet milijardi evra za Zapadni Balkan, kazao je Mali.

Dodaje da se, takođe, povećavaju i kineske i američke investicije.

Tagovi: Siniša Mali, Komercijalna banka, Nova ljubljanska banka
PROČITAJ I OVO
Buffett kupio 2,5 milijarde dolara vrijednih dionica Citigroupa
SHOPPING
Buffett kupio 2,5 milijarde dolara vrijednih dionica Citigroupa
NEW YORK - Legendarni investitor Warren Bufett odradio je vrlo zanimljivo tromjesečje.
Barclays preuzima Kensington Mortgage za 2,3 milijarde funti
AKVIZICIJE
Barclays preuzima Kensington Mortgage za 2,3 milijarde funti
LONDON - Britanska banka Barclays UK, podružnica matične tvrtke Barclays, kupit će britanskog hipotekarnog zajmodavca Kensington Mortgage za oko 2,3 milijarde funti (2,68 milijardi eura).
Sparkasse dovršio akviziciju Erste Carda
FINALIZACIJA
Sparkasse dovršio akviziciju Erste Carda
LJUBLJANA - Sparkasse banka je danas završila proces kupnje Erste Card, koja u Sloveniji ima ekskluzivno pravo izdavanja Diners Club kartica i sklapanja ugovora o prihvaćanju kartica na prodajnim mjestima.
Gotovina pomalo iščezava i u Njemačkoj
TRENDOVI
Gotovina pomalo iščezava i u Njemačkoj
BERLIN - Gotovina bi u Njemačkoj mogla iščeznuti, strahuje Udruga za novac i vrijednosti (BDGW).
NETS CEE i PBZ Card postaju strateški partneri u segmentu prihvata platnih kartica
KARTICE
NETS CEE i PBZ Card postaju strateški partneri u segmentu prihvata platnih kartica
ZAGREB - PBZ Card, u vlasništvu Privredne banke Zagreb, članice Intesa Sanpaolo Grupe, danas je objavio uvođenje novog modela strateškog partnerstva s društvom NETS CEE u području prihvata platnih kartica na prodajnim mjestima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE