GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mali: Do kraja 2020. završava se prodaja Komercijalne banke

Mali: Do kraja 2020. završava se prodaja Komercijalne banke
PRODAJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.11.2020 / 13:47
Autor: SEEbiz / NOVA.rs
BEOGRAD - Do kraja godine biće završena prodaja Komercijalne banke i njeno preuzimanje od strane slovenčkog NLB-a, izjavio je ministar finansija Siniša Mali.

“Na samom smo kraju procesa”, rekao je Mali u intervjuju za Bloomberg.

Mali očekuje da će Evropska centralna banka odobriti prodaju Komercijalne banke do kraja meseca, što je neophodan uslov za dobijanje saglasnosti Narodne banke Srbije.

Mali kaže da će tako do kraja godine biti završena prodaju Komercijalne banke i podseća da je pronalaženje strateškog partnera za Komercijalnu banku deo tekućeg aranžmana sa MMF-om.

Ministar je, govoreći o srpskim finansijama, rekao da će se budžetski deficit 2021. smanjiiti na tri odsto, kao i da pandemija kovid 19 do sada nije naškodila direktnim stranim investicijama.

Blumberg navodi da je kriza usled kovida 19 dovela do odlaganja nekih dogovora sa MMF-om, čiji aktuelni aranžman sa Srbijom ističe u januaru, a Mali kaže da je sledeći zadatak za državu da proanđe strateškog partnera za HIP Petrohemiju.

Ministar očekuje da će pad BDP-a ove godine u Srbiji iznositi jedan odsto, što bi mogao da bude najmanji pad u Evropi i dodaje da je tom doprineo veliki vladin paket pomoći privredi i stanovništvu koji je iznosio čak 12,5 odsto BDP-a.

Navodi da je potrošnja povećala budžetski deficit, ali da će ga država vratiti 2021. na oko tri odsto, kada bi rast BDP-a trebalo da iznosi šest odsto.

Planovi za budžet za 2021. godinu uključuju rekordna izdavajanja za infrastrukturne projekte, to jest nove autoputeve i obnovu pruga.

Direktne strane investicije, koje su ove godine projektovane na 2,3 milijarde evra (2,7 milijardi dolara) i dalje su glavni pokretač rasta, rekao je Mali i istakao da nijedan strani investitor u Srbiji nije odustao od svojih ulaganja zbog pandemije.

Vlada Srbije, takođe, računa na investicioni plan EU od devet milijardi evra za Zapadni Balkan, kazao je Mali.

Dodaje da se, takođe, povećavaju i kineske i američke investicije.

Tagovi: Siniša Mali, Komercijalna banka, Nova ljubljanska banka
PROČITAJ I OVO
The Banker: Erste banka po peti put najbolja banka u Crnoj Gori
PRIZNANJA
The Banker: Erste banka po peti put najbolja banka u Crnoj Gori
LONDON/PODGORICA – Magazin „The Banker“ je po peti put proglasio Erste Bank AD Podgorica „Bankom godine u Crnoj Gori“. Nagrade ovog renomiranog magazina, koji djeluje u okviru Financial Times grupacije, ove godine su proglašene na onlajn ceremoniji održanoj 2. decembra.
HPB, HBOR i Zagrebačka banka kreditiraju HAC
REFINANCIRANJE
HPB, HBOR i Zagrebačka banka kreditiraju HAC
ZAGREB - Vlada je u četvrtak dala suglasnost Hrvatskim autocestama (HAC) za kredit kod Hrvatske poštanske banke, Zagrebačke banke i Hrvatske banke za obnovu i razvitak za refinanciranje dva kredita ukupno vrijedna 120,9 milijuna eura, radi pripajanja Autoceste Rijeka-Zagreb (ARZ) HAC-u.
EBA: Banke mogu odobravati moratorije na kredite do kraja ožujka 2021.
MORATORIJ
EBA: Banke mogu odobravati moratorije na kredite do kraja ožujka 2021.
BRUXELLES - Europska agencija za banke (EBA) ponovo je aktivirala kriznu regulativu za moratorije na kredite, omogućivši podnošenje zahtjeva za zamrzavanjem otplata do kraja ožujka 2021. kako bi se osigurala likvidnost u drugom valu pandemije covida 19.
The Banker: PBZ banka godine u Hrvatskoj
NAGRADE
The Banker: PBZ banka godine u Hrvatskoj
ZAGREB - Za ovu nagradu The Bankera koja se u financijskoj industrija smatra “standardom za bankarsku izvrsnost“, razmatrao se široki spektar kvantitativnih i kvalitativnih i kriterija.
NBS: Više od četiri petine plaćanja u RTGS sistemu
PLAĆANJA
NBS: Više od četiri petine plaćanja u RTGS sistemu
BEOGRAD - Za 20 radnih dana u novembru, u RTGS i kliring sistemu Narodne banke Srbije realizovano je 19,6 miliona plaćanja, od čega su 16 miliona ili 81,7 odsto nalozi u RTGS.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE