GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mađarski OTP pokrenuo postupak protiv Hrvatske zbog konverzije kredita

Mađarski OTP pokrenuo postupak protiv Hrvatske zbog konverzije kredita
ARBITRAŽA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.10.2020 / 13:48
Autor: SEEbiz / H
BUDIMPEŠTA - Mađarska OTP banka objavila je da je pokrenula međunarodni arbitražni postupak protiv Hrvatske, pridruživši se time skupini banaka koje traže nadoknadu troškova proizišlih iz propisane konverzije kredita u švicarskim francima.

Hrvatska je zakonom iz 2015. godine o konverziji kredita u švicarskim francima u eurske kredite prekršila sporazum s Mađarskom o zaštiti ulaganja, ističe se u priopćenju mađarske banke, objavljenom u ponedjeljak.

OTP je zato pokrenuo arbitražni postupak pred Međunarodnim centrom za investicijske sporove (ICSID) i traži nadoknadu troškova povezanih s konverzijom, koje trenutno procjenjuje na 224 milijuna kuna.

Tajništvo ICSID-a zaprimilo je zahtjev za pokretanjem postupka 16. listopada, navodi se u priopćenju.

U OTP-u napominju da su već uknjižili gubitak i naglašavaju da žele podmiriti svoje potraživanje u prvom redu pregovorima. Pravni put nazivaju "sekundarnom opcijom".

Mađarska banka pridružila se time skupini banaka koje su pred ICSID-om već pokrenule arbitražne postupke protiv Hrvatske zbog propisane konverzije kredita u švicarskim francima.

Skupina uključuje Zagrebačku banku, Raiffeisen Bank International, Addiko Bank, Erste Group i Societe Generale, čiju je hrvatsku podružnicu OTP u međuvremenu preuzeo.

Pred ICSID-om se trenutno protiv Hrvatske vodi 11 sporova, uključujući onaj koji je pokrenula mađarska naftna i plinska tvrtka MOL, a tri su spora zaključena.

Tagovi: OTP bank, OTP banka, konverzija kredita, Međunarodni centar za investicijske sporove, Zagrebačka banka, Raiffeisen Bank International, Addiko Bank, Erste Group, Societe Generale
PROČITAJ I OVO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
SOLIDNO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
LONDON - Barclays je u četvrtak izvijestio o neto dobiti u prvom tromjesečju koja se može pripisati dioničarima od 1,55 milijardi funti (1,93 milijarde dolara), nadmašivši očekivanja i vrativši britanskom zajmodavcu na dobit usred velike strateške promjene.
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
UZLET
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
LJUBLJANA - SID banka lani je ostvarila 15,6 milijuna eura čiste dobiti, što je nešto manje od 90 posto više nego godinu prije. Krediti nebankarskom sektoru porasli su za približno tri posto, na 1,43 milijarde eura, objavila je Državna banka za izvoz i razvoj.
Deutsche Bank u prvom kvartalu objavio rezultate iznad očekivanja
DOBRE BROJKE
Deutsche Bank u prvom kvartalu objavio rezultate iznad očekivanja
FRANKFURT - Deutsche Bank je u četvrtak izvijestila o 1,275 milijardi eura (1,365 milijardi dolara) neto dobiti koja se može pripisati dioničarima u prvom tromjesečju, što predstavlja porast od 10 posto na godišnjoj razini.
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
POTEZI
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
MOSKVA - Ruski sud naredio je zapljenu 439,5 milijuna dolara imovine JPMorgan Chase nakon što je ruska državna VTB banka podnijela tužbu za "naknadu gubitka" protiv najveće američke banke.
Lloyds: Visoki troškovi smanjili kvartalnu dobit
PRITISCI
Lloyds: Visoki troškovi smanjili kvartalnu dobit
LONDON - Britanski bankarski div Lloyds u prvom je ovogodišnjem tromjesečju zabilježio neto dobit od 1,1 milijardu funti (1,28 milijardi eura), što je 29 posto manje nego u istom razdoblju lani.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE