GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mađarski OTP će kreditirati Crnu Goru

Mađarski OTP će kreditirati Crnu Goru
KREDITI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.11.2022 / 08:22
Autor: SEEbiz
PODGORICA - Detalji bilateralnog kreditnog aranžmana Crne Gore i mađarske OPT grupe biće poznati narednih dana, saopšteno je iz Ministarstva finansija nakon sastanka resornog ministra Aleksandra Damjanovića sa vlasnikom OTP grupe Sandorom Csanijem.

Na sastanku u Budimpešti sagovornici su ocijenili da OTP grupa ostaje pouzdan partner Crnoj Gori u oblasti finansija i bankarstva.

- Uzajamnom saradnjom Crna Gora i OTP grupa daju ključni doprinos održivosti i stabilnosti finansijskog sistema u Crnoj Gori, navodi se u saopštenju Ministarsva finsija, prenosi RTCG.

Damjanović je sa Čanijem vlasnikom dominantne banke u Crnoj Gori – OTP-CKB banke, razgovarao u okviru zvanične posjete Mađarskoj.

- Prepoznat je zajednički interes za tom vrstom aranžmana, a konkretni operativni detalji će biti dogovoreni narednih dana, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Ministar je ranije najavio da će zaduženje, koje je planirano u iznosu do 350 mil EUR, realizovati na domaćem tržištu, međutim banke koje posluju u Crnoj Gori ne mogu državi pozajmiti više od 150 mil EUR kroz kreditne aranžmane.

Emitovanjem državnih zapisa Damjanović planira da prikupi dodatnih 70 miliona kod domaćih banaka, ali taj iznos treba da im se vrati u roku od šest mjeseci.

Skupština Crne Gore je 28. septembra usvojila drugi rebalans ovogodišnjeg budžeta i odluku o zaduženju kojom je Vladi omogućeno da se do kraja decembra zaduži do 350 miliona eura. Taj novac će, pored ostalog, biti iskorišćen za pokrivanje manjka u kasi Fonda za zdravstvo od 38,6 mil EUR, Fonda PIO 36 miliona, te 28,5 miliona za povećanje plata u zdravstvu i prosvjeti.

Tagovi: OTP bank, OTP banka, Sandor Csanyi, Crna Gora
PROČITAJ I OVO
Banke u Hrvatskoj lani povećale dobit čak 91,2%
SNAŽAN RAST
Banke u Hrvatskoj lani povećale dobit čak 91,2%
ZAGREB - Banke u Hrvatskoj u prošloj su godini poslovale s dobiti od 1,36 milijardi eura, što je za 647,2 milijuna eura ili 91,2 posto više nego godinu ranije, pokazuju privremeni nerevidirani podaci o poslovanju kreditnih institucija koje je u četvrtak objavila Hrvatska narodna banka (HNB).
Erste: Vrlo dobri rezultati u prošloj godini
DOBRE BROJKE
Erste: Vrlo dobri rezultati u prošloj godini
BEČ - Potaknut dobrim operativnim rezultatima i povoljnim kamatnim okruženjem, Erste Group Bank AG ostvario je operativni rezultat od 5,5 milijardi eura u 2023. godini, što predstavlja rast od 38% u usporedbi s prethodnom godinom.
Rekordna dobit Hrvatske poštanske banke
REKORDI
Rekordna dobit Hrvatske poštanske banke
ZAGREB - Hrvatska poštanska banka (HPB) u 2023. godini ostvarila je neto dobit od 84.2 milijuna eura, što je za oko 42.4 milijuna eura manje no 2022. godine, kada je ostvarena jednokratna dobit od povoljne kupnje Nove hrvatske banke (NHB).
Zagrebačka banka najavljuje isplatu dividende
DIVIDENDA
Zagrebačka banka najavljuje isplatu dividende
ZAGREB - Zagrebačka banka objavljuje da Uprava i Nadzorni odbor Banke predlažu Glavnoj skupštini, za koju se planira da će biti održana 10. travnja 2024. donošenje odluke o isplati dividende imateljima redovnih dionica oznake ZABA-R-A u iznosu od 1,40 eura po dionici, koja bi se isplatila iz neto dobiti ostvarene u 2023. godini.
Kreditiranje kućanstava u eurozoni gotovo stagniralo na početku godine
STAGNACIJA
Kreditiranje kućanstava u eurozoni gotovo stagniralo na početku godine
FRANKFURT - Bankovni krediti kućanstvima u eurozoni gotovo su stagnirali u siječnju, uz najnižu stopu rasta u gotovo devet godina, pokazuju podaci Europske središnje banke (ECB).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE