GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Krediti u francima: Hrvatski sudski postupci nisu usporedivi sa slovenskima

Krediti u francima: Hrvatski sudski postupci nisu usporedivi sa slovenskima
ŠVICARAC
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.02.2021 / 19:59
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Nakon što je hrvatski Ustavni sud ranije ovog mjeseca odbacio tužbe banaka zbog navodno osporenih kredita u francima u Hrvatskoj, Udruženje slovenskih banaka (ZBS) istaknulo je da povezani hrvatski sudski postupci nisu usporedivi sa sudskim postupcima pred slovenskim sudovima.

"Oni za njih nisu relevantni", rekli su.

"Iz odluka hrvatskih sudova jasno je da je sporazum o kamatnoj stopi bio značajan problem, što nije relevantno pitanje za postupke pred slovenskim sudovima", objasnili su.

Prema njihovim riječima, hrvatska se sudska praksa temelji na hrvatskom pravu, u kojem Europska direktiva iz travnja 1993. o nezakonitim uvjetima u potrošačkim ugovorima još nije bila primijenjena u relevantnom razdoblju, dodali su.

Ukratko, ugovori o kreditu hrvatskih banaka sadržavali su odredbe na temelju kojih su banke mogle jednostrano mijenjati ugovornu kamatnu stopu.

"Ovo nije relevantno za postupke pred slovenskim sudovima, jer se u slučaju slovenskih banaka kamatna stopa sastojala od zbroja fiksne nadoknade (kamatne marže) i referentne kamatne stope LIBOR na švicarski franak, a banke nisu imaju mogućnost jednostranog određivanja kamatnih stopa.

Osim toga, prema njima je jasno da su ključne razlike u Hrvatskoj i Sloveniji povezane i s razumljivošću valutnih klauzula u ugovorima.

"Čak i ako u pojedinačnom slučaju banka možda neće u potpunosti ispuniti svoju dužnost objašnjavanja potrošaču, to ne znači nužno da su valutna klauzula ili sporazum o stranoj valuti izravno ništeni, kako su zaključili hrvatski sudovi", kažu u ZBS.

Početkom veljače, hrvatski Ustavni sud odbio je žalbe sedam banaka na odluku Vrhovnog suda i Visokog trgovačkog suda i podržao valutnu klauzulu i promjenjivu kamatnu stopu na zajmove u švicarskim francima. Sada svih 125.000 hrvatskih zajmoprimaca u švicarskim francima može tužiti banke.

Tagovi: krediti u francima, Udruženje slovenskih banaka, slovenske banke, valutna klauzula, konverzija kredita, Vlada Slovenije, Robert Preininger, Europska komisija
PROČITAJ I OVO
HBOR-u potpora EIB-a u programu jačanja savjetodavnih usluga vrijednom 670.000 eura
POTPORE
HBOR-u potpora EIB-a u programu jačanja savjetodavnih usluga vrijednom 670.000 eura
ZAGREB - Europska investicijska banka (EIB) i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) potpisale su sporazum o financiranju razvoja i provedbi savjetodavnih usluga za ulaganja, a ukupna vrijednost tog programa premašuje 670 tisuća eura, izvijestile su u utorak te financijske institucije.
HUB nagrađuje najbolje obrazovne programe u području financijske pismenosti
NATJEČAJI
HUB nagrađuje najbolje obrazovne programe u području financijske pismenosti
ZAGREB - Hrvatska udruga banaka (HUB) ususret Svjetskom i Europskom tjednu novca koji se obilježava od 22. do 28. ožujka, provodi natječaj za najbolje obrazovne programe osnovnih i srednjih škola u području financijske pismenosti, izvijestili su u utorak iz HUB-a.
EBA predlaže novi pokazatelj za banke - udjel zelene imovine
PRIJEDLOZI
EBA predlaže novi pokazatelj za banke - udjel zelene imovine
FRANKFURT - Banke u Europskoj uniji od iduće će godine u poslovna izvješća morati uključiti pokazatelj poslovnih aktivnosti koji je u skladu sa standardima zaštite klime, odnosno udjel 'zelene' u ukupnoj imovini, predložio je europski regulator.
Ukupna neto dobit banaka u 2020. više nego prepolovljena
LOŠA GODINA
Ukupna neto dobit banaka u 2020. više nego prepolovljena
ZAGREB - Ukupna neto dobiti kreditnih institucija u Hrvatskoj u prošloj godini dosegnula je 2,7 milijardi kuna, što je za 53,1 posto manje nego u 2019., priopćila je u ponedjeljak Hrvatska narodna banka (HNB).
Dejan Donev preuzima digitalno poslovanje Erste banke i članica grupe
KARIJERE
Dejan Donev preuzima digitalno poslovanje Erste banke i članica grupe
ZAGREB – Dejan Donev, dosadašnji voditelj Tima za digitalnu transformaciju, koji je razvio jedinstvenu aplikaciju na tržištu - KEKS Pay, od 1. ožujka preuzima novu ulogu u Erste banci.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE