GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Krediti stanovništvu porasli; sve veći udjel kunskih kredita

Krediti stanovništvu porasli; sve veći udjel kunskih kredita
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.12.2017 / 09:47
Autor: RBA analize
ZAGREB - Ukupni krediti stanovništvu iznosili su krajem listopada 118,8 milijardi kuna, što je za 1,1 milijardu kuna ili 0,9 posto više nego u istom lanjskom mjesecu, pri čemu je porastao udjel kunskih kredita, navodi se u novoj analizi Raiffeisenbank Austria (RBA).

Tako su ukupni kunski krediti krajem listopada iznosili 56,4 milijarde kuna i bili za 8,2 milijarde kuna ili 17 posto veći u odnosu na isti lanjski mjesec, navode analitičari u osvrtu na nedavno objavljene podatke Hrvatske narodne banke (HNB).

Devizni krediti i krediti s valutnom klauzulom iznosili su, pak, na kraju listopada 62,3 milijardi kuna, što je za 7,1 milijardu kuna ili 10,3 posto manje na godišnjoj razini.

"Posljedično, udio kunskih kredita u ukupnim kreditima stanovništvu porastao je s 41 posto krajem prošlogodišnjeg listopada na 47,5 posto krajem listopada ove godine, odražavajući time trend razduživanja stanovništva u devizama i smanjenje valutnih rizika", navodi se u analizi, objavljenoj u petak.

Najveći udio u ukupnim kreditima stanovništvu uobičajeno pripada stambenim kreditima, čija je ukupna vrijednost krajem listopada iznosila 52,1 milijardi kuna, što je 0,2 posto manje u odnosu na isti lanjski mjesec.

I u toj se kategoriji kredita stanovništvu bilježi trend promjene valutne strukture.

"Tako je udio kunskih kredita u ukupnim stambenim kreditima krajem listopada iznosio 25,4 posto, što predstavlja porast udjela za 6,4 postotna boda u odnosu na isti mjesec prošle godine. Istovremeno, udio je kunskih kredita s valutnom klauzulom zabilježio pad s 81 posto krajem prošlogodišnjeg na 74,6 posto krajem ovogodišnjeg listopada", navode analitičari RBA.

Gotovinski nenamjenski krediti su krajem listopada iznosili 42,9 milijardi kuna te su na godišnjoj razini bili viši za 2,3 milijarde kuna ili 5,5 posto.

Njihov je udio u ukupnim kreditima stanovništvu iznosio 36,1 posto, čime su pozicionirani na drugo mjesto.

"Smatramo da se proces razduživanja sektora stanovništva primakao svome kraju, što bi se u narednom razdoblju prvenstveno moglo odraziti u kretanjima kategorije stambenih kredita", poručuju analitičari RBA.

U idućim mjesecima očekuju porast nominalne vrijednosti stambenih kredita stanovništvu.

No, "oporavak ukupnog kreditiranja stanovništva će prema našim očekivanjima biti skroman i uvelike ovisan o kretanjima na tržištu rada, koje još uvijek ne pokazuje zamjetniji rast zaposlenosti, koja je preduvjet za ulazak u nove financijske obveze", zaključuju analitičari RBA.

Tagovi: krediti stanovništvu, kreditiranje, Hrvatska narodna banka
PROČITAJ I OVO
Revolut u Sloveniji otvorio banku, nudi depozitne račune
OTVORENJE
Revolut u Sloveniji otvorio banku, nudi depozitne račune
LJUBLJANA - Revolut, globalna financijska platforma s više od 15 milijuna klijenata širom svijeta, danas je počeo koristiti svoju specijaliziranu europsku bankarsku dozvolu u Sloveniji.
Rezervacije gotovo prepolovile dobit Erste Groupa u 2020.
LOŠA GODINA
Rezervacije gotovo prepolovile dobit Erste Groupa u 2020.
BEČ - Austrijska banka Erste Group preliminarno je u petak izvijestila o gotovo upola nižoj neto dobiti u 2020. i manjim prihodima zbog većih rezervacija za rizike na svim glavnim tržištima u vrijeme pandemije koronavirusa.
PBZ lani s neto dobiti od 817 milijuna kuna
U PLUSU
PBZ lani s neto dobiti od 817 milijuna kuna

ZAGREB - Privredna banka Zagreb (PBZ) u prošloj je godini ostvarila neto dobit od 817 milijuna kuna, što je za 56,5 posto manje nego godinu prije, pokazuje financijsko izvješće PBZ-a objavljeno u petak.

Grupa EIB-a u 2020. uložila više od 530 milijuna eura u Hrvatsku
INVESTICIJE
Grupa EIB-a u 2020. uložila više od 530 milijuna eura u Hrvatsku
ZAGREB - Grupa Europske investicijske banke (Grupa EIB-a) svojim je klijentima u Hrvatskoj u 2020. osigurala 530 milijuna eura u obliku kredita, vlasničkog kapitala i jamstava.
Erste Bank Novi Sad: Neto dobit u 2020. pala 50,2%
OŠTAR PAD
Erste Bank Novi Sad: Neto dobit u 2020. pala 50,2%
NOVI SAD - Rezultat je u skladu sa procenama načinjenim pri pravljenju rezervacija za potencijalne troškove rizika u okolnostima pandemije, kao i izdvajanju sredstava za prelazak na novi operativni sistem Banke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE