GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Krediti stanovništvu porasli 1,2 posto, na 119 milijardi kuna

Krediti stanovništvu porasli 1,2 posto, na 119 milijardi kuna
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.02.2018 / 12:46
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Na kraju lanjskog prosinca ukupni krediti odobreni stanovništvu od strane kreditnih institucija iznosili su 119 milijardi kuna, što je 0,2 posto manje u odnosu na prethodni mjesec, ali 1,2 posto ili 1,46 milijardi kuna više na godišnjoj razini, navodi se u analizi Raiffeisenbank Austria (RBA).

Udio kunskih plasmana u ukupnim plasmanima stanovništvu nastavio je višegodišnji trend rasta, dosegnuvši krajem prosinca 48 posto dok je krajem 2016. taj udio iznosio 42 posto, navode analitičari RBA u osvrtu na nedavno objavljene podatke Hrvatske narodne banke (HNB).

S druge strane, devizni krediti i oni uz valutnu klauzulu na kraju su prosinca imali udio u ukupnim kreditima stanovništvu od 52 posto, što znači da je nastavljen trend razduživanja stanovništva u tim vrstama kredita, pri čemu se smanjuju valutni rizici zaduženja.

Prema namjeni, najznačajniji udio u kreditima stanovništvu čine stambeni krediti, 44,4 posto, i gotovinski nenamjenski krediti, 36,1 posto, s tim da je iznos stanja stambenih kredita bio za 9,9 milijuna kuna manji u odnosu na studeni, dok je u odnosu na prosinac 2016. zabilježen rast za 327 milijuna kuna.

Godišnji rast iznosa stambenih kredita, ističe se u analizi RBA, prvenstveno je posljedica rasta iznosa kunskih stambenih kredita za 33,8 posto godišnje, dok kunski krediti uz valutnu klauzulu i oni devizni bilježe smanjenje u odnosu na prosinac 2016. - za 7,7, odnosno 32,4 posto.

"Smanjenje kamatnih stopa u prošloj godini na novoodobrene kunske kredite kućanstvima bez valutne klauzule, ali i kamatnih stopa na prvi put ugovorene potrošačke kredite u kunama je, uz isključeni valutni rizik, zasigurno dobar poticaj za rast iznosa kunskih kredita", navodi se u analizi RBA, objavljenoj u petak.

Gotovinski nenamjenski krediti krajem prosinca iznosili su gotovo 43 milijarde kuna, što je za 44,2 mililijuna kuna manje u odnosu na stanje na kraju studenog, ali 2,2 milijarde kuna više u odnosu na kraj prosinca 2016.

"Iako stanje ukupnih kredita stanovništva od rujna prošle godine bilježi pozitivne godišnje stope rasta, njihov oporavak će u godini pred nama biti skroman. Naime, preduvjet za ulazak u nove financijske obaveze, osobito one dugoročne, mogućnost je njihovog vraćanja, odnosno otplate kredita, pa su kretanja stanja ukupnih kredita stanovništva znatno ovisna o kretanjima na tržištu rada", zaključuje se u analizi RBA.

Tagovi: krediti stanovništvu, kreditiranje, Hrvatska narodna banka
PROČITAJ I OVO
I NKBM najavila uvođenje ležarina za više iznose depozita
LEŽARINA
I NKBM najavila uvođenje ležarina za više iznose depozita
MARIBOR - Nakon što su NLB i SKB banka najavile da će u travnju uvesti naknade za skladištenje fizičkih osoba za prosječna mjesečna stanja iznad 250.000 odnosno 200.000 EUR, sada to za lipanj najavljuje i Nova KBM.
HUB: Vjerujemo da neće biti dodatne potrebe za moratorijima
KREDITIRANJE
HUB: Vjerujemo da neće biti dodatne potrebe za moratorijima
ZAGREB - S početkom turističke sezone, kada poduzeća iz područja turizma i prometa počnu ostvarivati prihode, u Hrvatskoj udruzi banaka vjeruju da će se povećati i njihova kreditna sposobnost te da neće biti dodatne potrebe za moratorijima.
Solidni rezultati OTP grupe u pandemijskoj godini
STABILNO
Solidni rezultati OTP grupe u pandemijskoj godini
BUDIMPEŠTA - Unatoč neočekivanim izazovima uzrokovanim pandemijom, poslovanje OTP grupe se odvijalo bez poteškoća u 2020. godini.
Pahor bi za viceguvernerku nominirao Tinu Žumer
NOMINACIJE
Pahor bi za viceguvernerku nominirao Tinu Žumer
LJUBLJANA - Predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor nastavio je danas konzultacije s čelnicima parlamentarnih skupina u vezi s novim viceguvernerom Banke Slovenije. Odlučio je u ožujku nominirati kandidatkinju Tinu Žumer.
Sberbank zaključio 2020. s 10 posto nižom neto dobiti
PAD
Sberbank zaključio 2020. s 10 posto nižom neto dobiti
MOSKVA - Najveća ruska banka Sberbank u četvrtak je izvijestila da joj je neto dobit u 2020. godini pala za 10 posto, pritisnuta višestruko većim rezervacijama za loše zajmove u krizi koju je prouzročila pandemija koronavirusa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE