GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Krediti stanovništva porasli za milijardu kuna od kraja svibnja

Krediti stanovništva porasli za milijardu kuna od kraja svibnja
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.08.2021 / 12:30
Autor: SEEbiz/h

ZAGREB - Ukupni krediti stanovništvu krajem lipnja dosegnuli su 138,9 milijardi kuna, što je za oko milijardu kuna više nego krajem svibnja, a rast za 4,2 milijarde kuna u odnosu na lipanj prošle godine, pokazuju najnoviji podatci Hrvatske narodne banke (HNB).

To je blagi rast od 0,7 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je godišnja nominalna stopa porasla na 3,2 posto u odnosu na 2,7 posto iz svibnja, navode analitičari Raiffaisenbank Austria (RBA) u osvrtu na podatke središnje banke.

Ističu i kako je udio kunskih kredita u ukupnim kreditima stanovništvu krajem lipnja, kao i prethodnog mjeseca, iznosio 55 posto.

Ukupna potraživanja na osnovu kredita prema sektoru stanovništva krajem lipnja su porasla 1,9 posto ili 2,7 milijardi kuna od početka godine, navode analitičari RBA.

Podatci središnje banke na osnovi transakcija pokazuju da su krediti stanovništvu na mjesečnoj razini porasli za 1,2 milijarde kuna ili za 0,9 posto, "uz i nadalje snažan rast stambenih kredita (milijardu kuna ili 1,5 posto) koji odražava učinak novoga kruga državnog programa subvencioniranja, a rasli su i gotovinski nenamjenski krediti (200 milijuna kuna ili 0,4 posto)".

Pritom se godišnja stopa rasta kredita stanovništvu ubrzala s 3,5 posto na 4 posto, pri čemu se rast stambenih kredita ubrzao s 9,7 posto na 10,1 posto, a gotovinski su nenamjenski krediti, nakon višemjesečnog razdoblja tijekom kojega su bilježili pad na godišnjoj razini, u lipnju ostvarili pozitivnu godišnju stopu promjene (0,2 posto), ističu analitičari HNB-a u komentaru monetarnih kretanja za lipanj ove godine.

Inače, podatci središnje banke na osnovu transakcija pokazuju promjene iz kojih su isključeni učinci promjene tečaja, cjenovnih prilagodbi vrijednosnih papira, reklasifikacija te otpisa kredita, što uključuje i prodaje kredita u visini ispravka njihove vrijednosti.

Analitičari RBA zamjećuju kako je i u lipnju primjetan trend pojačanog ulaganja kućanstva u nekretnine s obzirom na nesigurnost te primjetno niže prinose koje mogu ostvariti na ulaganja u financijsku imovinu.

"Kućanstva se i dalje namjenski zadužuju te se nominalna godišnja stopa rasta stambenih kredita i dalje približava dvoznamenkastoj brojci. Uz potrošački optimizam, pozitivne tržišne trendove te otvaranje gospodarstva uslijed popuštanja epidemioloških mjera primjetan je rast potražnje za gotovinskim kreditima, te uz postojani rast stambenih kredita očekuje se kako će ukupni krediti stanovništvu porasti do razine od 5 posto godišnje", zaključuju analitičari RBA u komentaru podataka središnje banke.

Tagovi: HNB, krediti, stanovništvo
PROČITAJ I OVO
HUB: Vjerojatno počinje ciklus pada kamatnih stopa
KAMATNE STOPE
HUB: Vjerojatno počinje ciklus pada kamatnih stopa
ZAGREB - Hrvatska udruga banaka objavila je "HUB Analize 78: Inflacija i kamatne stope: nova stvarnost 2024." gdje se istražuju dva ekonomska scenarija u europodručju za ovu godinu i početak 2025., odnosno predviđa se daljnje kretanje inflatornih pritisaka i kamatnih stopa za koje se ističe da počinju padati.
UBS: Pet valova otpuštanja počinje u lipnju
OTPUŠTANJA
UBS: Pet valova otpuštanja počinje u lipnju
BEČ - Otkazi u sklopu programa rezanja troškova švicarskog bankarskog diva UBS-a, najavljenog nakon preuzimanja Credit Suisse, odvijat će se u pet valova ove godine počevši od lipnja, izvijestile su u nedjelju novine SonntagsZeitung.
Radović: Geopolitičke tenzije ne ugrožavaju crnogorski bankarski sektor
SMIRIVANJE
Radović: Geopolitičke tenzije ne ugrožavaju crnogorski bankarski sektor
PODGORICA - Pozitivni trendovi crnogorskog bankarskog sektora svjedoče o njegovoj stabilnosti, koja nije ugrožena geopolitičkim tenzijama i brojnim vanjskim šokovima, izjavila je guvernerka Centralne banke (CBCG) Irena Radović.
ECB će narediti UniCreditu da smanji poslovanje u Rusiji
NESLUŽBENO
ECB će narediti UniCreditu da smanji poslovanje u Rusiji
WASHINGTON/RIM - Europska središnja banka spremna je narediti talijanskom UniCreditu da prekine svoje poslovanje s Rusijom, rekle su dvije osobe upućene u rasprave, dok regulator vrši pritisak da prekine europske financijske veze s Moskvom.
Dionice Zabe dobro se drže i nakon isteka prava na dividendu
TRŽIŠTE
Dionice Zabe dobro se drže i nakon isteka prava na dividendu
ZAGREB - U utorak je isteklo pravo na dividendu Zagrebačke banke. U usporedbi s cijenom na zatvaranju, dionica je pala za 5,4%, što je manje od dividendnog prinosa od 7,5%.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE