GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Krediti stanovništva porasli za milijardu kuna od kraja svibnja

Krediti stanovništva porasli za milijardu kuna od kraja svibnja
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.08.2021 / 12:30
Autor: SEEbiz/h

ZAGREB - Ukupni krediti stanovništvu krajem lipnja dosegnuli su 138,9 milijardi kuna, što je za oko milijardu kuna više nego krajem svibnja, a rast za 4,2 milijarde kuna u odnosu na lipanj prošle godine, pokazuju najnoviji podatci Hrvatske narodne banke (HNB).

To je blagi rast od 0,7 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je godišnja nominalna stopa porasla na 3,2 posto u odnosu na 2,7 posto iz svibnja, navode analitičari Raiffaisenbank Austria (RBA) u osvrtu na podatke središnje banke.

Ističu i kako je udio kunskih kredita u ukupnim kreditima stanovništvu krajem lipnja, kao i prethodnog mjeseca, iznosio 55 posto.

Ukupna potraživanja na osnovu kredita prema sektoru stanovništva krajem lipnja su porasla 1,9 posto ili 2,7 milijardi kuna od početka godine, navode analitičari RBA.

Podatci središnje banke na osnovi transakcija pokazuju da su krediti stanovništvu na mjesečnoj razini porasli za 1,2 milijarde kuna ili za 0,9 posto, "uz i nadalje snažan rast stambenih kredita (milijardu kuna ili 1,5 posto) koji odražava učinak novoga kruga državnog programa subvencioniranja, a rasli su i gotovinski nenamjenski krediti (200 milijuna kuna ili 0,4 posto)".

Pritom se godišnja stopa rasta kredita stanovništvu ubrzala s 3,5 posto na 4 posto, pri čemu se rast stambenih kredita ubrzao s 9,7 posto na 10,1 posto, a gotovinski su nenamjenski krediti, nakon višemjesečnog razdoblja tijekom kojega su bilježili pad na godišnjoj razini, u lipnju ostvarili pozitivnu godišnju stopu promjene (0,2 posto), ističu analitičari HNB-a u komentaru monetarnih kretanja za lipanj ove godine.

Inače, podatci središnje banke na osnovu transakcija pokazuju promjene iz kojih su isključeni učinci promjene tečaja, cjenovnih prilagodbi vrijednosnih papira, reklasifikacija te otpisa kredita, što uključuje i prodaje kredita u visini ispravka njihove vrijednosti.

Analitičari RBA zamjećuju kako je i u lipnju primjetan trend pojačanog ulaganja kućanstva u nekretnine s obzirom na nesigurnost te primjetno niže prinose koje mogu ostvariti na ulaganja u financijsku imovinu.

"Kućanstva se i dalje namjenski zadužuju te se nominalna godišnja stopa rasta stambenih kredita i dalje približava dvoznamenkastoj brojci. Uz potrošački optimizam, pozitivne tržišne trendove te otvaranje gospodarstva uslijed popuštanja epidemioloških mjera primjetan je rast potražnje za gotovinskim kreditima, te uz postojani rast stambenih kredita očekuje se kako će ukupni krediti stanovništvu porasti do razine od 5 posto godišnje", zaključuju analitičari RBA u komentaru podataka središnje banke.

Tagovi: HNB, krediti, stanovništvo
PROČITAJ I OVO
UniCredit planira spojiti slovenske i austrijske podružnice banaka
STRATEŠKI
UniCredit planira spojiti slovenske i austrijske podružnice banaka
MILANO - Grupacija Unicredit započela je analizu spajanja Unicredit banke Slovenija i Unicredit banke Austrija. Nakon takvog spajanja Unicredit Banka Slovenija, koja posluje kao samostalna banka u grupi, postala bi podružnica Unicredit Bank Austria.
Saudijska Arabija razgovara o članstvu u BRICS-ovoj banci
RAZGOVORI
Saudijska Arabija razgovara o članstvu u BRICS-ovoj banci
RIJAD - Nova razvojna banka razgovara sa Saudijskom Arabijom o članstvu, što bi osnažilo bančine opcije financiranja s obzirom na sankcije Rusiji, suosnivaču i dioničaru, objavio je list Financial Times.
Credit Suisse mora bivšem premijeru Gruzije isplatiti 926 milijuna dolara
NOVI PROBLEMI
Credit Suisse mora bivšem premijeru Gruzije isplatiti 926 milijuna dolara
BERN - Sud u Singapuru donio je odluku da švicarska banka Credit Suisse mora isplatiti 926 milijuna dolara odštete bivšem premijeru Gruzije Bidzini Ivanišviliju.
Njemačke banke imaju svježeg novca za gospodarstvo - ponuda veća od potražnje
FINANCIRANJE
Njemačke banke imaju svježeg novca za gospodarstvo - ponuda veća od potražnje
BERLIN - Unatoč nedavnim problemima na financijskim tržištima u Americi i Švicarskoj, komercijalne banke u Njemačkoj kažu da nema negativnih učinaka na kredite koje nude.
Dobit banaka u Federaciji BiH u prvom kvartalu 134,8 miliona KM
U PLUSU
Dobit banaka u Federaciji BiH u prvom kvartalu 134,8 miliona KM
SARAJEVO - Banke u Federaciji ostvarile su u prvom kvartalu 2023. godine neto dobit od 134,8 miliona KM, prema preliminarnim podacima Agencije za bankarstvo FBiH.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE