GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Krediti poduzećima u godini porasli 6,1%

Krediti poduzećima u godini porasli 6,1%
PLASMANI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.11.2020 / 13:03
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti poduzećima za investicije i obrtna sredstva na kraju rujna iznosili su 65,4 mlrd. kuna.

Time su navedeni krediti na mjesečnoj razini nastavili pad šesti mjesec zaredom te bili niži za 0,3% ili 173 mil. kuna dok su u odnosu na prošlogodišnji rujan bili viši za 6,1% ili 3,8 mlrd. kuna, nastavivši trend rasta koji traje od ožujka. Promotrimo li spomenute kredite prema vrstama kredita, krediti za investicije su uz mjesečni rast od 0,2% odnosno 73 mil. kuna, na godišnjoj razini zabilježili rast od 10,2% ili 3,4 mlrd. kuna, te su krajem rujna zabilježili iznos od 36,4 mlrd. kuna. S druge strane, kod kredita za obrtna sredstva koji su u rujnu iznosili 29,0 mlrd. kuna, primjetan je nastavak trenda negativnih mjesečnih stopa pada (-0,8% ili -245 mil. kuna). Na godišnjoj je razini, nakon više od dvije godine negativnih kretanja (od srpnja 2018.), u rujnu zabilježen porast, po stopi od 1,4%.

Promatrano prema valutnoj strukturi, godišnji rast ukupnih kredita poduzećima odraz je rasta iznosa i deviznih i kunskih kredita tijekom rujna. Ukupni devizni krediti poduzećima (koji uključuju i kredite uz valutnu klauzulu, a u ukupnim kreditima čine udio od 61,7%) u rujnu su iznosili 40,4 mlrd. kuna te su zabilježili pozitivnu godišnja kretanja četvrti mjesec zaredom, po stopi od 4,3% ili 1,7 mlrd. kuna. S druge strane, kod kunskih kredita poduzećima na kraju rujna zabilježen je iznos od 25,0 mlrd. kuna koji je u odnosu na isti mjesec prošle godine viši za 9,2% ili 2,1 mlrd. kuna, s pozitivnim stopama koje datiraju od travnja prošle godine.

Ako pogledamo distribuciju kredita poduzećima prema izvornom dospijeću, najveći udio u rujnu se odnosio na kredite koji su sklopljeni na više od 5 godina (60,6%) nakon čega slijede krediti od 1 do 5 godina (21,3%) te na kraju krediti kraći od jedne godine (18,1%).

Ulaskom Hrvatske u europski tečajni mehanizam II i određivanjem središnjeg pariteta po kojem će se vjerojatno kune u trenutku ulaska Hrvatske u Europsku monetarnu uniju mijenjati za eure (očekujemo da će paritetni tečaj biti i konverzijski, uzimajući u obzir povijesna kretanja EUR/HRK, tržišne okolnosti i doseljenost HNB u provedbi politike stabilne kune), u perspektivi nestaje razlika u riziku između kunskih i eurskih kredita.

Preostao je još samo rizik vremenskog horizonta, odnosno roka u kojem će se uvesti euro. Ukoliko Hrvatska u narednim godinama pokaže očekivani napredak u ispunjavanju kriterija konvergencije, prvenstveno u području fiskalne konsolidacije i pravnog okvira, utoliko će izgledi za uvođenje eura već u 2023. biti veći. Time će se otkloniti rizici o mogućem produženju roka za uvođenje eura. Može se očekivati tendencija ujednačavanja kamatnih stopa na kunske u odnosu na eurske kredite. Proces ujednačavanja jačat će usporedno sa očekivanom stabilizacijom gospodarstva nakon šoka izazvanog recentnom COVID19 krizom i nastavnim rastom rizika u nastavku godine. Početak oporavka očekujemo u 2021. godini.

Tagovi: krediti poduzećima, kreditiranje, krediti, Hrvatska narodna banka, valutna klauzula
PROČITAJ I OVO
Briljantni rezultati UBS-a
SJAJNE BROJKE
Briljantni rezultati UBS-a
ŽENEVA - Švicarska investicijska banka UBS u posljednjem je tromjesečju prošle godine imala 1,41 milijardu eura dobiti, što je 137 posto više nego godinu prije.
UniCredit će novim direktorom imenovati Andreu Orcela
KARIJERE
UniCredit će novim direktorom imenovati Andreu Orcela
MILANO - Talijanska banka UniCredit imenovat će novim izvršnim direktorom Andreu Orcela, tvrde dobro obaviješteni izvori, signalizirajući tako povratak bankara koji je odigrao važnu ulogu u bančinim počecima.
Ukupni krediti stanovništvu u studenom 136,2 milijarde kuna
KREDITIRANJE
Ukupni krediti stanovništvu u studenom 136,2 milijarde kuna
ZAGREB - Ukupni krediti stanovništvu na kraju studenoga 2020. iznosili su 136,2 milijardi kuna, čime je nastavljen njihov rast i na mjesečnoj i godišnjoj razini - u odnosu na listopad veći su za 0,1 posto, a u odnosu na studeni 2019. za 2,7 posto.
CBCG: Ne možemo ublažiti mjere za gotovinske kredite
MJERE
CBCG: Ne možemo ublažiti mjere za gotovinske kredite
PODGORICA - Iz nove izvršne vlasti je krajem prošle godine saopšteno da očekuju partnersku podršku vrhovne monetarne institucije da se sa sadašnjih šest godina produži na 10 godina dužina otplate novih potrošačkih kredita, a što je dogovoreno sa bankarima.
Erste građanima s područja pogođenih potresom omogućava odgodu otplate kredita do 12 mjeseci
POTEZI
Erste građanima s područja pogođenih potresom omogućava odgodu otplate kredita do 12 mjeseci
ZAGREB – Svojim klijentima, građanima s područja Sisačko-moslavačke županije, ali i okolnih županija pogođenih potresom, kojima je nekretnina u mjestu boravišta ili prebivališta oštećena, Erste banka omogućila je ugovaranje odgode otplate kredita na razdoblje od šest do 12 mjeseci.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE