GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Krediti poduzećima predvode solidan rast ukupnih kredita

Krediti poduzećima predvode solidan rast ukupnih kredita
KREDITIRANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.09.2022 / 17:56
Autor: RBA analize
ANALIZA - Ukupni plasmani monetarnih institucija domaćim sektorima (osim središnje države) porasli su za 4,1 mlrd. kuna ili 1,6% u odnosu na kraj lipnja (na osnovi transakcija) dosegnuvši 263,1 mlrd. kuna.

Pritom je njihova godišnja stopa rasta ubrzala na 8,9% u srpnju u odnosu na 7,9% u lipnju. Prirast plasmana na mjesečnoj razini generiran je uglavnom rastom kredita, koji čine glavnu stavku plasmana. Prema navodima iz središnje banke, najveći doprinos rastu ukupnih kredita došao je od strane rasta kredita nefinancijskim poduzećima, posebno u djelatnostima povezanim s proizvodnjom i distribucijom energije. Na osnovi stanja, ukupni krediti (osim kredita središnjoj državi) iznosili su 256,4 mlrd. kuna te ostvarili u srpnju stopu rasta od 1,4% u odnosu na mjesec ranije odnosno 8,4% u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Promatrano po sektorima, na osnovi stanja krediti nefinancijskim poduzećima ukupnog iznosa 98,3 mlrd. kuna bili su veći za 2,5 mlrd. kuna ili 2,6% na mjesečnoj razini, dok je godišnja stopa rasta ubrzala na 15,3% (+13 mlrd. kuna). Prema navodima iz HNB-a, otprilike 2 mlrd. kuna odnosi se na kredite manjem broju poduzeća koja se bave distribucijom električne energije i plinovitih goriva, a sredstva će koristiti za financiranje obrtnoga kapitala i investicija. Upravo su krediti za obrtna sredstva krajem srpnja ubrzali godišnji rast na čak 21,7% (+6,08 mlrd. kuna), dok su krediti za investicije porasli za 5,6 mlrd. kuna ili 16,1% (u odnosu na 10,9% u lipnju). Trend pozitivnih godišnjih promjena ovih dviju kategorija traje od ožujka ove godine, a ocrtava povećanje kreditne aktivnosti banaka prema poduzećima.

S druge strane, krediti stanovništvu s iznosom od 147,6 mlrd. kuna bili su na mjesečnoj razini viši za 0,8% dok je godišnja stopa rasta blago usporila na 5,2% (s 5,4% u lipnju). Rast kredita stanovništvu potaknut je prvenstveno rastom stambenih kredita koji su, s nominalnim iznosom od 72,3 mlrd. kuna, ostvarili povećanje od 1,3% ili milijardu kuna na mjesečnoj razini te u odnosu na srpanj 2021. zabilježili rast od 9,4% ili 6,2 mlrd. kuna. Spomenuti rast stambenog kreditiranja odraz je i državnog programa subvencioniranja otplate za mlađe dobne skupine. Istovremeno skroman rast bilježe i gotovinski nenamjenski krediti. S iznosom od 54,4 mlrd. kuna (gotovo 37% kredita sektora stanovništvu) zabilježili su blagi porast od 0,2 mlrd. kuna ili 0,4% na mjesečnoj razini te 1,5 mlrd. ili 2,8% na godišnjoj razini.

Snažan oporavak kreditiranja poduzeća povezan je i s gospodarskim rastom u ovoj godini, dok Hrvatska u srpnju bilježi jedne od najvećih stopa rasta kredita poduzećima u Europskoj uniji. Uz porast neto kredita, poduzeća vjerojatno nastoje refinancirati postojeće kredite u cilju ugovaranja dugoročno povoljnijih uvjeta financiranja s obzirom na očekivanja rasta kamatnih stopa. S druge strane, očekujemo sporiji rast stambenih kredita nakon što se iskoristi proljetni volumen subvencija, a potrošački krediti bi trebali brže rasti pod pritiskom potrošačkih cijena. Ubrzani rast potrošačkih cijena u odnosu na rast plaća i ostalih primitaka kućanstava otvara jaz u kućnim budžetima i održava potražnju za potrošačkim kreditima.

Tagovi: krediti stanovništvu, krediti poduzećima, stambeni krediti, gotovinski krediti
PROČITAJ I OVO
Uvođenjem eura dolazi i do promjena u kreditima
KREDITI
Uvođenjem eura dolazi i do promjena u kreditima
ZAGREB - Nastavljajući prilagodbu zakonodavstva zbog uvođenje eura kao službene valute u Hrvatskoj s početkom iduće godine, Vlada je s ovotjedne sjednice Saboru poslala prijedloge izmjena Zakona o potrošačkim kreditima i Zakona o stambenom potrošačkom kreditiranju, koje promjene donose i kod parametara za promjenjive kamatne stope.
Commerzbank zatvara još 50 poslovnica u Njemačkoj
ZATVARANJE
Commerzbank zatvara još 50 poslovnica u Njemačkoj
FRANKFURT - Njemačka banka Commerzbank planira smanjiti broj podružnica u Njemačkoj s 450 na nešto više od 400.
UniCredit kupio Allianzov udjel u Zagrebačkoj banci
PARTNERI
UniCredit kupio Allianzov udjel u Zagrebačkoj banci
ZAGREB - UniCredit i Allianz objavljuju da su potpisali okvirni ugovor i dva dodatna ugovora o kupoprodaji udjela u Zagrebačkoj banci, s namjerom da otpuste svoje izravne i neizravne dioničke udjele.
Financijske institucije i korporacije imat će važnu ulogu u ESG revoluciji
KONFERENCIJE
Financijske institucije i korporacije imat će važnu ulogu u ESG revoluciji
ZAGREB – U organizaciji Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO) i pod pokroviteljstvom Eurizon Asset Management Croatia d.o.o. održana je konferencija „Pridružite se ESG revoluciji“.
Njemačke banke uglavnom otporne na krizu
OTPORNOST
Njemačke banke uglavnom otporne na krizu
BERLIN - Njemačke banke i štedionice uglavnom su otporne na krizu, objavile su nadzorne institucije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE