GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kredit EBRD-a od 85 miliona evra za prvu deonicu autoputa Niš-Priština

Kredit EBRD-a od 85 miliona evra za prvu deonicu autoputa Niš-Priština
FINANSIRANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.11.2020 / 17:39
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Ministar finansija Siniša Mali potpisao je danas ugovor o kreditu od 85 miliona evra za projekat izgradnje autoputa Niš - Merdare sa regionalnom direktorkom EBRD-a za Zapadni Balkan Žužanom Hargitai, za prvu deonicu od Niša do Pločnika.

Početak radova se očekuje već polovinom naredne godine, rekao je Mali nakon potpisivanja ugovora u Vladi Srbije.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović izjavio je da gradnja prve deonice Autoputa mira, od Niša do Pločnika, kreće sa početkom građevinske sezone iduće godine.

Hargitai je najavila da će prvi tender za izbor izvođača biti objavljen u decembru, kao i da bi radovi trebalo da počnu do polovine 2021. godine.

Kredit od 85 miliona evra je odobren za finansiranje izgradnje prve deonice od Niša do Pločnika u dužini od 33 kilometara.

Drugi ugovor za implementaciju projekta izgradnje autoputa potpisali su ministar građevinarstva Momirović, direktor Koridora Srbije Aleksandar Antić i Hargitai.

Mali je istakao da su danas potpisana dva važna sporazuma koji predstavljaju korak napred u realizaciji tog važnog infrastrukturnog projekta.

"Potpisana su danas dva sporazuma, od kojih se jedan odnosi na implementaciju projekta, a drugi na završetak cele strukture finansiranja tog projekta", rekao je Mali.

Ministar finansija kaže da je vrednost projekta izgradnje prve deonice 225 miliona evra.

Zahvalio je EBRD-u što je danas obezbeđeno preostalih 85 miliona evra u finansijskoj konstrukciji.

Za prvu deonici od Niša do Pločnika već je obezbeđen zajam Evropske investicione banke od 100 miliona evra, kao i grant od 40,6 miliona evra iz Investicionog okvira za Zapadni Balkana, naveo je Mali.

Ističe da je to veoma važan projekat, pošto je deo vašingtonskog sporazuma, kao i da će taj autoput doprineti razvoju regiona, kao i bržem protoku robe i ljudi, ali bezbednosti saobraćaja.

"To će unaprediti ekonomsku povezanost i razvoj celog regiona", istakao je Mali.

Naveo je da se taj projekat potpuno uklapa u program Srbija 2025 u koji će biti uloženo više od 14 milijardi evra u narednih pet godina samo u infrastrukturne projekte.

"Već naredne godine imaćemo u budžetu rekordni budžet za kapitalne investicije, preko 330 milijardi dinara, to jest 5,5 odsto našeg BDP-a", naglasio je ministar.

Mali je zahvalio svima koji su učestvovali u pripremi dokumentacije za realizaciju projekta, a naročito instituciji EBRD koja, kaže, uvek pruži Srbiji podršku.

Naveo je da je u prethodnih pet godina u Srbiji izgrađeno više od 350 km novih autoputeva.

Deo tzv. Autoputa mira kroz Srbiju, Niš - Merdare, biće duga 77 kilometara.

Koridor 10 i novi autoput će se povezati kod Niša i omogućiti izlazak Srbije na albanske luke na Jadranskom moru i bolje povezati 500.000 ljudi.

Dužina budućeg autoputa Niš - Drač je 383 kilometara.

Autoput Niš - Merdare - Priština je deo osnovne indikativne transportne mreže EU.

Tagovi: autoput Niš-Priština, autoput mira, Evropska banka za obnovu i razvoj, Siniša Mali, EBRD
PROČITAJ I OVO
HPB ušla u top pet banaka u Hrvatskoj prema imovini
USPJESI
HPB ušla u top pet banaka u Hrvatskoj prema imovini
ZAGREB – Rekordna profitabilnost, povećanje imovine i uspješno pravno pripajanje NHB-a obilježili su 2023.; započinje nova faza razvoja
Donacijom PBZ grupe preuređena i opremljena igraonica osječkog Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje
DONACIJE
Donacijom PBZ grupe preuređena i opremljena igraonica osječkog Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje
OSIJEK – Centar za pružanje usluga u zajednici Klasje iz Osijeka dobio je donaciju u iznosu od 25.745,99 eura kojom je preuredio i opremio igraonicu.
UBS smanjuje bonuse
POTEZI
UBS smanjuje bonuse
BERN - UBS Group AG smanjio je svoj bonus fond za prošlu godinu za 14% nakon teže godine za sklapače poslova i trgovce, budući da švicarska banka povećava svoje ciljeve uštede troškova usred integracije Credit Suisse.
Italija prodaje 12,5% udjela u banci Monte dei Paschi di Siena
PRODAJA
Italija prodaje 12,5% udjela u banci Monte dei Paschi di Siena
RIM - Italija prodaje oko 12,5% Banca Monte dei Paschi di Siena SpA za najmanje 653 milijuna eura (708 milijuna dolara) u sklopu plana vlade Giorgie Meloni da izađe iz vlasništva ovog zajmodavca.
BRICS-ova banka najavila zajmove od pet milijardi dolara u 2024.
ZAJMOVI
BRICS-ova banka najavila zajmove od pet milijardi dolara u 2024.
PEKING - Razvojna banka skupine gospodarstava u nastajanju BRICS namjerava u ovoj godini dodijeliti zajmove u ukupnom iznosu od približno pet milijardi dolara, rekao je u utorak njezin potpredsjednik Zhou Qiangwu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE