GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Konkurencijsko vijeće BiH odobrilo NLB-u preuzimanje Komercijalne banke

Konkurencijsko vijeće BiH odobrilo NLB-u preuzimanje Komercijalne banke
ZELENO SVJETLO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.12.2020 / 08:11
Autor: SEEbiz / indikator.ba
SARAJEVO - Konkurencijsko vijeće BiH ocijenilo je dopuštenom koncentraciju na tržištu pružanja bankarskih usluga na teritoriji Bosne i Hercegovine kojom Nova ljubljanska banka d.d. Ljubljana (NLB) kupovinom većinskog paketa dionica, stiče kontrolu nad Komercijalanom bankom a.d. Beograd.

Konkurencije je rješenje o dozvoljenoj koncentraciji usvojilo 20. novembra, a informaciju o tome je objavilo u saopćenju za javnost 9. decembra.

Prema najavama, postupak preuzimanja Komercijalne banke od NLB-a trebalo bi da bude završen do kraja godine, a nedavno je stigla i neophodna saglasnost Evropske centralne banke.

Predsjednik Uprave NLB-a Blaž Brodnjak kazao je prije nekoliko mjeseci da će Banka zadržati brend Komercijalne banke, odnosno da će se zvati NLB Komercijalna banka.

Preuzimanjem Komercijalne banke, NLB stiče kontrolu i nad Komercijalnom bankom a.d. Banja Luka, te će slovenačka bankarska grupacija uz kćerke sa sjedištima u Sarajevu i Banjoj Luci imati u BiH tri podružnice.

Za očekivati je da će u budućnosti doći do spajanja/pripajanja, odnosno konsolidacije podružnica u Bosni i Hercegovini.

Budući da i Komerciijalna banka i NLB posluju i u Crnoj Gori ovo spajanje će se odraziti i na crnogorski bankarski sektor.

Država Srbija je prodala 83,2 odsto akcija Komercijalne banke za 387 miliona eura, a do završetka preuzimanja od ove transakcije trebalo da ukupno prihoduje oko 460 miliona eura.

Tagovi: Konkurencijsko vijeće BiH, Nova ljubljanska banka, Komercijalna banka, Blaž Brodnjak
PROČITAJ I OVO
Intesa Sanpaolo: Dobit veća za trećinu u prvom kvartalu
SKOK
Intesa Sanpaolo: Dobit veća za trećinu u prvom kvartalu
MILANO - Talijanska banka Intesa Sanpaolo izvijestila je u srijedu da joj je neto dobit u prvom tromjesečju poskočila gotovo za trećinu, uz više prihode od naknada i provizija i znatno smanjene rezervacije za nenaplative kredite.
Slovenci u bankama drže 23 milijarde eura
DEPOZITI
Slovenci u bankama drže 23 milijarde eura
LJUBLJANA – Sredstva slovenskih kućanstava na depozitnim računima u bankama povećala su se za više od dvije milijarde eura, na rekordnih 23 milijarde eura u pandemiji 2020. u odnosu na prethodnu godinu, objavila je danas Banka Slovenije.
HBOR u 2020. podržao poduzetnike s gotovo osam milijardi kuna
PODRŠKA
HBOR u 2020. podržao poduzetnike s gotovo osam milijardi kuna
ZAGREB - Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) je tijekom 2020. godini podržala hrvatske poduzetnike s gotovo osam milijardi kuna, što je 13 posto više u odnosu na godinu ranije, priopćili su u utorak iz HBOR-a.
Skupština NLB-a sredinom lipnja o isplati dividende
NAJAVE
Skupština NLB-a sredinom lipnja o isplati dividende
LJUBLJANA - Na Glavnoj skupštini 14. lipnja dioničari NLB-a, između ostalog, odlučit će o upotrebi raspodjeljive dobiti za 2020. godinu u iznosu od nešto manje od 342 milijuna eura.
Nikad povoljniji stambeni krediti u Srbiji
KREDITI
Nikad povoljniji stambeni krediti u Srbiji
BEOGRAD - Iako se znatno veći deo nekretnina u Srbiji plaća gotovinom, stambeni krediti beleže konstantan rast.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE