GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Konkurencijsko vijeće BiH odobrilo NLB-u preuzimanje Komercijalne banke

Konkurencijsko vijeće BiH odobrilo NLB-u preuzimanje Komercijalne banke
ZELENO SVJETLO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.12.2020 / 08:11
Autor: SEEbiz / indikator.ba
SARAJEVO - Konkurencijsko vijeće BiH ocijenilo je dopuštenom koncentraciju na tržištu pružanja bankarskih usluga na teritoriji Bosne i Hercegovine kojom Nova ljubljanska banka d.d. Ljubljana (NLB) kupovinom većinskog paketa dionica, stiče kontrolu nad Komercijalanom bankom a.d. Beograd.

Konkurencije je rješenje o dozvoljenoj koncentraciji usvojilo 20. novembra, a informaciju o tome je objavilo u saopćenju za javnost 9. decembra.

Prema najavama, postupak preuzimanja Komercijalne banke od NLB-a trebalo bi da bude završen do kraja godine, a nedavno je stigla i neophodna saglasnost Evropske centralne banke.

Predsjednik Uprave NLB-a Blaž Brodnjak kazao je prije nekoliko mjeseci da će Banka zadržati brend Komercijalne banke, odnosno da će se zvati NLB Komercijalna banka.

Preuzimanjem Komercijalne banke, NLB stiče kontrolu i nad Komercijalnom bankom a.d. Banja Luka, te će slovenačka bankarska grupacija uz kćerke sa sjedištima u Sarajevu i Banjoj Luci imati u BiH tri podružnice.

Za očekivati je da će u budućnosti doći do spajanja/pripajanja, odnosno konsolidacije podružnica u Bosni i Hercegovini.

Budući da i Komerciijalna banka i NLB posluju i u Crnoj Gori ovo spajanje će se odraziti i na crnogorski bankarski sektor.

Država Srbija je prodala 83,2 odsto akcija Komercijalne banke za 387 miliona eura, a do završetka preuzimanja od ove transakcije trebalo da ukupno prihoduje oko 460 miliona eura.

Tagovi: Konkurencijsko vijeće BiH, Nova ljubljanska banka, Komercijalna banka, Blaž Brodnjak
PROČITAJ I OVO
Nova KBM nakon preuzimanja od strane OTP-a dobila nove nadzornike
NADZORNICI
Nova KBM nakon preuzimanja od strane OTP-a dobila nove nadzornike
MARIBOR - Nova KBM dobila je i nove supervizore nakon uspješnog preuzimanja od strane mađarske bankarske grupe OTP. To su postali Imre Bartalan, Tunde Barabas, Sandor Istvan Patakl, Marko Košak, Tamas Bernath i Dorothea Nikolaeva Nikolova-Iltcheva, navodi se u današnjoj objavi na Ajpesu.
Softbank s neočekivanim kvartalnim gubitkom
GUBITAK
Softbank s neočekivanim kvartalnim gubitkom
TOKYO - Japanska Softbank grupa neočekivano je zabilježila gubitak od 783 milijarde jena (5,5 milijardi eura) u trećem kvartalu, koji za grupu završava krajem prosinca. Veliki udarac poslovanju ovog investicijskog diva bilo je usporavanje tehnološkog sektora, prenosi francuska novinska agencija AFP.
BNP Paribas iznevjerio očekivanja, ali povećao ciljeve
REZULTATI
BNP Paribas iznevjerio očekivanja, ali povećao ciljeve
PARIZ - BNP Paribas, najveći zajmodavac u eurozoni, objavio je neto dobit nižu od očekivane u četvrtom tromjesečju, budući da su skok njezinih troškova rizika i viši operativni troškovi neutralizirali procvat u prodaji trgovanja.
OTP završio preuzimanje Nove KBM, slijedi integracije sa SKB bankom
PROCEDURA
OTP završio preuzimanje Nove KBM, slijedi integracije sa SKB bankom

LJUBLJANA - Mađarska bankarska grupa OTP uspješno je završila preuzimanje Nove KBM i tako postala službeni vlasnik mariborske grupe, a slijedi proces integracije Nove KBM sa SKB bankom, koji bi trebao trajati godinu i pol.

Banka Slovenije jača aktivnosti za veću financijsku pismenost
NAPORI
Banka Slovenije jača aktivnosti za veću financijsku pismenost
LJUBLJANA - Banka Slovenije je pojačala svoje aktivnosti na području financijskog opismenjavanja. "Unatoč svim dosadašnjim naporima, financijska pismenost je relativno niska, ali smo također utvrdili da smo kao društvo uspješniji ako ljudi razumiju gospodarsko okruženje i financijski sustav", sažeo je razloge Boštjan Vasle, guverner Banke Slovenije. za ovo za STA.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE