GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kome će sve poskupeti krediti nakon odluke Narodne banke Srbije?

Kome će sve poskupeti krediti nakon odluke Narodne banke Srbije?
KREDITI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.04.2022 / 17:46
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Narodna banka Srbije donela je odluku o povećanju referentne stope sa jedan na jedan i po odsto.

Ekonomista Goran Radosavljević u razgovoru za Nova.rs otkrio je šta ovakva odluka donosi korisnicima kredita, da li je ovo samo početak poskupljenja kamatnih stopa i kakvu poruku šalje Narodna banka Srbije donošenjem ove odluke.

Referentna kamatna stopa ima ulogu signalizirajuće, ali i polazne kamatne stope, s obzirom na to se sve ostale kamatne stope u Srbiji utvrđuju upravo prema njoj. Ovo znači da bi korisnici koji su u bankama podigli dinarske kredete sada mogli da se suoče sa poskupljenjem kamatnih stopa. Posebno su ugroženi oni čiji krediti imaju varijabilne kamatne stope.

Prva stvar koju ovakva promena znači jeste, sasvim očekivano, skuplje kredite za sve korisnike kredita u dinarima koji imaju varijabilnu kamatnu stopu. Ono što je ohrabrujuće je da ne postoji veliki broj korisnika dinarskih kredita sa varijabilnom kamatnom stopom, s obzirom na to da se ovakvi krediti najčešće uzimaju sa fiksnom kamatnom stopom.

"U ovom trenutku ovakva odluka ne bi trebalo da mnogo pogodi građane, međutim do indirektno šalje poruku bankama da je novac skuplji i generalno utiče na povećavanje kamatnih stopa", objašnjava Radosavljević.

Ipak, ovo ne znači da smo "mirni" i da do novih poskupljenja kredita neće doći.

"Kamatne stope mogu da se menjaju i po šest puta dnevno. Naravno, to se neće desiti, ali tehnički oni već sutra ili prekosutra mogu ponovo da promene referentne kamatne stope ukoliko procene da za to ima potrebe", kaže naš sagovornik, objašnjavajući da sada definitvno sledi poskupljenje kredita, pogotovo što je šestomesečni euribor, ne računajući period kovida, kada je vladala velika nestabilnost, na najvišem nivou u poslednjih 11 godina.

Poskupljenje kamatnih stopa nije problem samo Srbije, te je i Američka centralna banka najavila je povećanje referntnih kamatnih stopa, a naš sagovornik očekuje da to uradi i Evropska banka, i to prvenstveno zbog inflacije.

Kako Saša Đogović ističe, bilo je potpuno očekivano da dođe do rasta referentne kamatne stope zbog izuzetno jakih inflacionih pritisaka i pritisaka na devizni kurs dinara koji je dolazio i sektora energetike zbog uvoz energenata, te je Narodna banka prodala 945 miliona evra u prva dva meseca ove godine.

"Sve to nam govori da će krediti biti skuplji nego u narednom periodu, tako da će rate za, recimo, stanove biti više I u tom smislu ulazimo u period kada nije preporučljivo uopšte ulaziti u kreditne aranžmane", kaže Đogović, dodajući da misli da je ova odluka Narodne banke tek prvi korak, te da će se uskoro doći i do novog rasta referentnih stopa, iako povećanja neće biti ekstremna.

Naš sagovornik objašnjava da će ova odluka uticati na one korisnike koji tek sada žele da podignu kredite, pod novim uslovima. Složan je sa Radosavljevićem da dinarski krediti češće imaju fiksnu kamatnu stopu, te većina njihovih korisnika nema razloga za brigu.

Tagovi: Narodna banka Srbije, referentna kamatna stopa, Goran Radosavljević, Saša Đogović
PROČITAJ I OVO
Erste Card Club predstavio ECC SoftPOS – za prihvat kartica na Android uređajima
USLUGE
Erste Card Club predstavio ECC SoftPOS – za prihvat kartica na Android uređajima
ZAGREB - Erste Card Club predstavio je besplatnu aplikaciju ECC SoftPOS za prihvat beskontaktnog kartičnog plaćanja, za čije je korištenje trgovcima i malim poduzetnicima potreban samo Android telefon ili tablet.
Savjet HNB-a: Postupni rast domaćih kamatnih stopa
KAMATNE STOPE
Savjet HNB-a: Postupni rast domaćih kamatnih stopa
ZAGREB - Zaokret u monetarnim politikama vodećih gospodarstava počeo se postupno odražavati na rast domaćih kamatnih stopa, pa se tako nastavio rast prinosa na dužničke vrijednosne papire države, počeli su rasti i troškovi financiranja poduzeća, dok se kod kreditiranja stanovništva još uvijek ne primjećuje znatnija promjena financijskih uvjeta, konstatirao je u srijedu Savjet Hrvatske narodne banke.
Banca Intesa smanjuje potrošnju energije
SMANJENJE
Banca Intesa smanjuje potrošnju energije
BEOGRAD - U nameri da odgovornim upravljanjem resursima pruži doprinos merama štednje u aktuelnim uslovima globalne energetske neizvesnosti, Banca Intesa, deo međunarodne bankarske grupe Intesa Sanpaolo, usvojila je akcioni plan za optimizaciju potrošnje električne energije i gasa u svojim poslovnim prostorijama.
Banke već počele gasiti bankomate
BANKOMATI
Banke već počele gasiti bankomate
ZAGREB - S obzirom na veliku potražnju građana za početnim paketićima eurokovanica – više ih nema za kupiti u dijelu poštanskih ureda, potvrdili su iz Hrvatske pošte.
Goldman Sachs planira akvizicije kripto kompanija
KRIPTO SCENA
Goldman Sachs planira akvizicije kripto kompanija
NEW YORK - Izvršni direktor Goldman Sachsa Mathew McDermott rekao je da njihova tvrtka već provodi dubinsku analizu nekih kripto tvrtki.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE