GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kineski sud osudio bivšeg bankara na smrt zbog 260 milijuna dolara mita i bigamije

Kineski sud osudio bivšeg bankara na smrt zbog 260 milijuna dolara mita i bigamije
PRESUDA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.01.2021 / 13:32
Autor: SEEbiz / H
PEKING - Bivši predsjednik jedne od najvećih kineskih tvrtki u državnom vlasništvu za upravljanje imovinom, u utorak je osuđen na smrt zbog uzimanja mita teškog 260 milijuna dolara, korupcije i bigamije.

Lai Xiaomin, bivši član Komunističke stranke, u siječnju 2020. iznio je detaljno priznanje državnoj televiziji CCTV, s potkrijepljenim fotografijama stana u Pekingu koji je navodno u njegovom vlasništvu, a čiji su sefovi i ormarići bili puni svežnjeva novčanica.

Lai je zloupotrijebio svoju poziciju kako bi došao do velike količine novca, rekao je sud u Tianjinu, opisavši da se radilo o "ekstremno velikom" mitu, dok je okolnosti nazvao "osobito ozbiljnima".

Pokazao je "iznimnu zlonamjernost", dodano je u sudskoj presudi.

Lai, bivši predsjednik tvrtke China Huarong Asset Management Co, također je proglašen krivim za bigamiju, nakon što je živio u dvjema "bračnim zajednicama na dugačak period" i nakon što je dobio vanbračnu djecu.

Lai, o kojemu je istraga započela u travnju 2018. godine, također je pronevjerio 25 milijuna juana državnih sredstava između 2009. i 2018. godine.

Tijekom svoga televizijskog priznanja, Lai je rekao CCTV-u da "nije potrošio nijednog novčića, nego je sve držao tamo, ne usudivši se trošiti."

CCTV je također prikazao luksuzne automobile i poluge zlata koje je Lai prihvaćao kao mito.

Sud u Tianjinu je rekao da će Laiu sva osobna imovina biti zaplijenjena te da će mu biti oduzeta politička prava.

Kritičari su rekli da je antikorupcijska kampanja koju je pokrenuo predsjednik Xi Jinping poslužila za rušenje suparnika.

CCTV često prikazuje intervjue s osumnjičenicima koji priznaju zločine, čak i prije nego što se pojave na sudu - praksa koju su odvjetnici, kao i organizacije za zaštitu ljudskih prava, odavno osudili kao iznuđivanje priznanja pod prisilom.

Tagovi: Lai Xiaomin, China Huarong Asset Management Co, Komunistička partija Kine
PROČITAJ I OVO
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
BANKARI
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
OPATIJA - Na 27. znanstveno-stručnoj konferenciji Financijsko tržište, koja se 25. i 26. travnja održava u Opatiji, održao se okrugli stol na kojemu su sudjelovali čelni ljudi najvećih hrvatskih banaka.
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
SOLIDNO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
LONDON - Barclays je u četvrtak izvijestio o neto dobiti u prvom tromjesečju koja se može pripisati dioničarima od 1,55 milijardi funti (1,93 milijarde dolara), nadmašivši očekivanja i vrativši britanskom zajmodavcu na dobit usred velike strateške promjene.
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
UZLET
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
LJUBLJANA - SID banka lani je ostvarila 15,6 milijuna eura čiste dobiti, što je nešto manje od 90 posto više nego godinu prije. Krediti nebankarskom sektoru porasli su za približno tri posto, na 1,43 milijarde eura, objavila je Državna banka za izvoz i razvoj.
Deutsche Bank u prvom kvartalu objavio rezultate iznad očekivanja
DOBRE BROJKE
Deutsche Bank u prvom kvartalu objavio rezultate iznad očekivanja
FRANKFURT - Deutsche Bank je u četvrtak izvijestila o 1,275 milijardi eura (1,365 milijardi dolara) neto dobiti koja se može pripisati dioničarima u prvom tromjesečju, što predstavlja porast od 10 posto na godišnjoj razini.
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
POTEZI
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
MOSKVA - Ruski sud naredio je zapljenu 439,5 milijuna dolara imovine JPMorgan Chase nakon što je ruska državna VTB banka podnijela tužbu za "naknadu gubitka" protiv najveće američke banke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE