GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kineske banke požurile ponuditi zajmove za državnu kupnju neprodanih stanova

Kineske banke požurile ponuditi zajmove za državnu kupnju neprodanih stanova
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.05.2024 / 07:58
Autor: SEEbiz
PEKING - Kineske mega banke pozivaju upravitelje podružnica da pozajmljuju državnim tvrtkama koje kupuju neprodane domove, nudeći brzi znak potpore vladinom paketu za spašavanje stambenih objekata koji je predstavljen prošli tjedan.

Industrial & Commercial Bank of China Ltd. i drugi državni zajmodavci upućuju menadžere da daju zajam uz kupljenu imovinu kao kolateral, prema ljudima upoznatim s tim pitanjem. ICBC nije odgovorio na zahtjev Bloomberga za komentar.

Smjernice - čiji je cilj uglavnom viđen kao način da se očisti višak stambenih inventara - naglašavaju hitnost rješavanja imovinske krize u zemlji. Pritisak je prepun izazova za banke, s obzirom na nesigurnosti oko procjena imovine i sposobnosti državnih tvrtki da ostvare povrate.

Narodna banka Kine prošlog je tjedna priopćila da će uspostaviti nacionalni program za oslobađanje 300 milijardi juana (41,5 milijardi dolara) jeftinog financiranja za pomoć državnim tvrtkama u kupnji neprodanih domova. Paket podrške također uključuje zahtjeve nižeg predujma za kupce stanova.

Gotovina središnje banke pretvorit će se u procijenjenih 500 milijardi juana ukupnog kredita s financiranjem koje će se proširiti na 21 banku po stopi od 1,75%. Zajmovi, osmišljeni na rok od godinu dana, moći će se produžiti četiri puta.

Poticaj će se usredotočiti na davanje zajmova za spajanja i akvizicije, sa stopama postavljenim od slučaja do slučaja, rekli su ljudi, tražeći da ne budu imenovani raspravljajući o privatnim informacijama. Banke trenutačno naplaćuju oko 4% godišnje stope za državne poduzetnike i dvostruko više za privatne tvrtke, dodali su.

Nije jasno hoće li smjernice dovesti do velikog skoka u pozajmljivanju, s obzirom na to da se osoblje također podsjeća da provedu dubinsku analizu i osiguraju da se zajmovi koriste prema namjeni, rekli su ljudi. Zajmovi za spajanja i preuzimanja daju se kako bi se državnim tvrtkama omogućilo preuzimanje posrnulih projekata od developera koji imaju problema s dugovima.

Kreatori politike prošli su tjedan predstavili svoj najsnažniji pokušaj da se podigne sektor nekretnina u zemlji koji je u padu i potaknuli lokalne vlasti da kupe neprodane domove od poduzetnika za prenamjenu u pristupačne stanove. Prošlog mjeseca, kineski Politbiro od 24 člana pozvao je na politike za rješavanje problema s neprodanim domovima u zemlji.

Kineska kriza nekretnina postala je najveća kočnica gospodarskom rastu, budući da zaduženi poduzetnici nisu uspjeli isporučiti unaprijed prodane domove. Službeni podaci objavljeni u petak pokazali su da su cijene kuća u travnju zabilježile najstrmiji međumjesečni pad u posljednjem desetljeću.

Tagovi: kina, nekretnine, banke, icbc
PROČITAJ I OVO
Regulator: Spajanje UBS-a i Credit Suisse neće eliminirati konkurenciju
OCJENE
Regulator: Spajanje UBS-a i Credit Suisse neće eliminirati konkurenciju
BERN - Prošlogodišnjim preuzimanjem domaćeg konkurenta Credit Suisse, švicarska banka UBS ojačat će svoju poziciju najvećeg zajmodavca u Švicarskoj, ali spajanje neće eliminirati konkurenciju, istaknuo je danas švicarski financijski regulator Finma.
Hrvati se pomamili za gotovinskim kreditima
KREDITI
Hrvati se pomamili za gotovinskim kreditima
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti drugih monetarnih financijskih institucija plasiranih institucionalnim sektorima iznosili su na kraju travnja 2024., na osnovi stanja, 43,9 mlrd. eura.
Citigroup se suočava s novim regulatornim udarom
PROBLEMI
Citigroup se suočava s novim regulatornim udarom
NEW YORK - Peteročlani upravni odbor Federalne korporacije za osiguranje depozita planira glasovati u četvrtak za snižavanje rejtinga Citigroupovih sustava za upravljanje podacima s "nedostatka" na "nedostatak", izvijestio je u ponedjeljak Wall Street Journal.
Slovenske banke u četiri mjeseca s 310 milijuna eura čiste dobiti
DOBRA GODINA
Slovenske banke u četiri mjeseca s 310 milijuna eura čiste dobiti
LJUBLJANA - Banke su od siječnja do travnja ostvarile čistu dobit od 310,2 milijuna eura, što je 56,8 posto više nego u istom razdoblju lani. Povećanje dobiti uglavnom je rezultat povećanja neto dobiti, posebice neto kamata.
Dioničari NLB-a odobrili prvu ovogodišnju isplatu dividende
DIVIDENDA
Dioničari NLB-a odobrili prvu ovogodišnju isplatu dividende
LJUBLJANA - Dioničari NLB-a na današnjoj su skupštini odobrili isplatu dividende u ukupnom iznosu od 110 milijuna eura. Prva je to ovogodišnja isplata dividende, a o drugoj u istom iznosu odluka se očekuje krajem godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE