GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kartice u eurozoni privlačnije u pandemiji

Kartice u eurozoni privlačnije u pandemiji
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.12.2020 / 17:00
Autor: SEEbiz / H
FRANKFURT - Potrošači u eurozoni više plaćaju karticama nego gotovinom od početka pandemije koronavirusa i planiraju nastaviti s tom praksom, potaknuti boljim uvjetima za elektroničko plaćanje, pokazalo je istraživanje Europske središnje banke (ECB-a).

Pandemija je ubrzala postojeći, iako postupni, odmak od gotovine, a sve su popularniji novi načini beskontaktnog plaćanja karticama, telefonima, pa čak i satovima.

Oko 40-posto ispitanika u istraživanju ECB-a izjavilo je da od početka pandemije manje koriste gotovinu, a 87 posto njih namjerava zadržati tu naviku i nakon što pandemija završi.

Kao najčešći razlog promjene navodi olakšano elektroničko plaćanje u maloprodaji, zbog straha od zaraze novčanicama.

Istraživanje je provedeno u posljednja dva tjedna srpnja, na uzorku od 17.779 ljudi u različitim dijelovima eurozone.

Ispitanike iz Španjolske i Portugala najviše brine da bi se virusom mogli zaraziti u doticaju s novčanicama, dok taj rizik najmanje brine one u Estoniji, Austriji i Sloveniji.

ECB je također objavio zasebno istraživanje koje je provedeno prošle godine a pokazuje da je 49 posto ispitanika već tada preferiralo kartice i druge načine bezgotovinskog plaćanja, u odnosu na 43 posto u 2016. godini.

Pristup gotovini u istom je razdoblju otežan. Samo 89 posto anketiranih ocijenilo je gotovinu vrlo ili prilično dostupnom, u usporedbi s 94 posto u istraživanju provedenom tri godine ranije.

Gotovina se ujedno u eurozoni više ne prihvaća univerzalno kao sredstvo plaćanja. Najmanje je prihvaćaju trgovci u Latviji (93 posto), zatim u Estoniji, Belgiji i Finskoj (94 posto) i Francuskoj (95 posto).

Tagovi: eurozona, kartice, plaćanje karticama, Europska središnja banka
PROČITAJ I OVO
Briljantni rezultati UBS-a
SJAJNE BROJKE
Briljantni rezultati UBS-a
ŽENEVA - Švicarska investicijska banka UBS u posljednjem je tromjesečju prošle godine imala 1,41 milijardu eura dobiti, što je 137 posto više nego godinu prije.
UniCredit će novim direktorom imenovati Andreu Orcela
KARIJERE
UniCredit će novim direktorom imenovati Andreu Orcela
MILANO - Talijanska banka UniCredit imenovat će novim izvršnim direktorom Andreu Orcela, tvrde dobro obaviješteni izvori, signalizirajući tako povratak bankara koji je odigrao važnu ulogu u bančinim počecima.
Ukupni krediti stanovništvu u studenom 136,2 milijarde kuna
KREDITIRANJE
Ukupni krediti stanovništvu u studenom 136,2 milijarde kuna
ZAGREB - Ukupni krediti stanovništvu na kraju studenoga 2020. iznosili su 136,2 milijardi kuna, čime je nastavljen njihov rast i na mjesečnoj i godišnjoj razini - u odnosu na listopad veći su za 0,1 posto, a u odnosu na studeni 2019. za 2,7 posto.
CBCG: Ne možemo ublažiti mjere za gotovinske kredite
MJERE
CBCG: Ne možemo ublažiti mjere za gotovinske kredite
PODGORICA - Iz nove izvršne vlasti je krajem prošle godine saopšteno da očekuju partnersku podršku vrhovne monetarne institucije da se sa sadašnjih šest godina produži na 10 godina dužina otplate novih potrošačkih kredita, a što je dogovoreno sa bankarima.
Erste građanima s područja pogođenih potresom omogućava odgodu otplate kredita do 12 mjeseci
POTEZI
Erste građanima s područja pogođenih potresom omogućava odgodu otplate kredita do 12 mjeseci
ZAGREB – Svojim klijentima, građanima s područja Sisačko-moslavačke županije, ali i okolnih županija pogođenih potresom, kojima je nekretnina u mjestu boravišta ili prebivališta oštećena, Erste banka omogućila je ugovaranje odgode otplate kredita na razdoblje od šest do 12 mjeseci.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE