GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kamatne stope u Hrvatskoj neće rasti

Kamatne stope u Hrvatskoj neće rasti
PREDVIĐANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.09.2017 / 15:09
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Nakon jučerašnjih odluka Europske središnje banke (ECB), Hrvatska u dogledno vrijeme ne treba očekivati pritisak iz inozemstva na rast kamatnih stopa na kredite, već će njihovo kretanje ponajprije ovisiti o domaćim gospodarskim izgledima u zemlji i cijeni domaćeg izvora financiranja odnosno depozita, kažu u petak iz Hrvatske udruge banaka (HUB).

Europska središnja banka (ECB) na svojoj sjednici u četvrtak odlučila je zadržati rekordno niske kamatne stope i produljiti postojeći program kupnji obveznica, signalizirajući da u kontekstu slabe inflacije u eurozoni neće žuriti s planovima za ukidanje politike jeftinog novca.

Potvrdila je i postojeći program kupovina obveznica država i kompanija u mjesečnom iznosu od 60 milijardi eura. Uz niske kamatne stope i povoljnije zajmove bankama, taj bi program trebao potaknuti rast u 19-članoj eurozoni i približiti stopu inflacije nadomak zacrtanih nešto manje od 2 posto. Ujedno su podignute i procjene gospodarskog rasta eurozone za 2017. s 1,9 na 2,2 posto, uz predviđanje da će inflacija u euro zoni dosegnuti okvire cilja blizu 2 posto tek u 2020. godine.

"To konkretno znači da Hrvatska u dogledno vrijeme ne treba očekivati pritisak iz inozemstva na rast kamatnih stopa na kredite te će njihovo kretanje ponajprije ovisiti o domaćim gospodarskim izgledima u zemlji i cijeni domaćeg izvora financiranja odnosno depozita", navodi se u komentaru HUB-a.

Za kredite građanima kod kojih je promjenjivi dio vezan uz EURIBOR, to znači da u dogledno vrijeme ne bi trebalo doći do porasta kamatnih stopa, dok za kredite kod kojih je promjenjiv parametar Nacionalna referentna kamatna stopa one imaju tendenciju i daljnjeg pada, dodaju iz HUB-a.

Kažu i da je razdoblje niskih kamata, koje može potrajati sljedećih godinu do dvije, prilika i za jeftinije (re)financiranje javnog sektora diljem EU, pa tako i u Hrvatskoj. "Ujedno je to dobar signal s tržišta uoči pripreme nacrta državnog proračuna za sljedeću godinu, ali i prilika da se dugoročno ubrza ostvarenje plana smanjenja javnog duga i poveća napor u jačanju konkurentnosti gospodarstva i privlačenju novih investicija", zaključuje se u njihovu komentaru.

Tagovi: kamatne stope, Europska središnja banka, Hrvatska udruga banaka
PROČITAJ I OVO
Rezultati JPMorgana bolji od očekivanja
DOBRE BROJKE
Rezultati JPMorgana bolji od očekivanja
NEW YORK - JPMorgan otvorio je sezonu objavljivanja tromjesečnih rezultata u SAD-u.
Slatinska banka: Novi mandat za članove Uprave
KADROVI
Slatinska banka: Novi mandat za članove Uprave
SLATINA - Nadzorni odbor Slatinske banke donio odluku kojom se dosadašnji članovi Uprave ponovno imenuju za članove Uprave na novi mandat, u trajanju od četiri godine i to od 20. srpnja 2020. do 19. srpnja 2024.
Tri hrvatske udruge među 44 neprofitna projekta usmjerena na djecu koje su podržao UniCredit
POTPORE
Tri hrvatske udruge među 44 neprofitna projekta usmjerena na djecu koje su podržao UniCredit
ZAGREB - Zaklada UniCredit pokrenula je u prosincu 2019. inicijativu „Call for Europe 2019. – potpora djetinjstvu” s ciljem podupiranja socijalnih projekata koji pomažu djeci u različitim europskim zemljama u kojima je UniCredit prisutan, uključujući Hrvatsku.
Banke u eurozoni najavljuju strože uvjete kreditiranja u trećem tromjesečju
KREDITIRANJE
Banke u eurozoni najavljuju strože uvjete kreditiranja u trećem tromjesečju
FRANKFURT - Kompanije u eurozoni relativno su lako dobivale kredite u drugom tromjesečju zahvaljujući državnim jamstvima ali banke očekuju da će u trećem tromjesečju postrožiti uvjete kreditiranja, pokazuje istraživanje Europske središnje banke.
OTP banka snižava kamatne stope za kredite vezane uz NRS
KAMATNE STOPE
OTP banka snižava kamatne stope za kredite vezane uz NRS
ZAGREB - OTP banka je u utorak najavila da od početka kolovoza snižava kamatne stope na kredite građana u eurima i kunama vezane za nacionalnu referentnu kamatnu stopu (NRS1).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE