GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kamatne stope na kredite i depozite nastavile padati

Kamatne stope na kredite i depozite nastavile padati
KREDITI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.06.2021 / 09:39
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Statistički pokazatelji kamatnih stopa koje se primjenjuju za izračun kamata na glavne izvore kreditnih sredstava u travnju su nastavile višegodišnji pad kod oročenih depozita, odnosno stagnacije kod transakcijskih računa, navodi se u HNB-ovom statističkom priopćenju o kamatnim stopama kreditnih institucija.

Tako je u travnju prosjek kamatnih stopa za oročene kunske depozite kućanstava iznosio 0,08 posto, jednako kao i za dugoročno (duže od 12 mjeseci) oročene eurske depozite kućanstava. Najniži je bio prosjek kamatnih stopa za oročene kunske depozite nefinancijskih poduzeća (0,03 posto).

Statistički pokazatelji kamatnih stopa koje kreditne institucije primjenjuju za izračun kamata na najvažnije vrste kredita odobrenih kućanstvima i nefinancijskim poduzećima u travnju 2021. također uglavnom nastavljaju višegodišnji trend pada, a povećanja u odnosu na travanj 2020. godine ostvarena su samo kod kratkoročnih kredita nefinancijskim poduzećima, i to kod kunskih i dolarskih, ali ne i kod eurskih kredita.

Kod glavnih kategorija novougovorenih kredita odobrenih kućanstvima u travnju najveći prosjek kamatnih stopa imali su kunski krediti na temelju dopuštenih prekoračenja po transakcijskim računima, 7,5 posto, odnosno 0,54 postotna boda manje nego u travnju 2020. godine, a najniži kod stambenih kredita odobrenih uz valutnu klauzulu, 2,6 posto, odnosno 0,62 postotna boda manje nego u lanjskom travnju.

Tagovi: Kamatne stope na kredite i depozite, kamatne stope, Hrvatska narodna banka
PROČITAJ I OVO
Slovenske banke s rastom neto dobiti od čak 91,3% u prva četiri mjeseca
UZLET
Slovenske banke s rastom neto dobiti od čak 91,3% u prva četiri mjeseca
LJUBLJANA - U prva četiri mjeseca ove godine banke u Sloveniji ostvarile su 178 milijuna eura dobiti prije oporezivanja, što je 85% više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.
Erste dogovorio financiranje prvog privatnog vjetroparka u S. Makedoniji
DOGOVOR
Erste dogovorio financiranje prvog privatnog vjetroparka u S. Makedoniji
SKOPJE - Austrijska Erste Group priopćila je u petak da je dogovorila i strukturirala paket financiranja od 51 milijun eura za izgradnju prvog privatnog projekta vjetroelektrane Bogoslovec u Sjevernoj Makedoniji.
HBOR: Fond Inicijative triju mora dosad prikupio milijardu eura
ULAGANJA
HBOR: Fond Inicijative triju mora dosad prikupio milijardu eura
ZAGREB - Investicijski fond Inicijative triju mora (3SIIF) dosad je prikupio milijardu eura za ulaganja u infrastrukturne projekte, a prva ulaganja iz tog fonda već su zaključena, rečeno je na konferenciji održanoj u petak u organizaciji Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR).
HPB se širi u Dalmaciji
ŠIRENJE
HPB se širi u Dalmaciji
ZADAR - Hrvatska poštanska banka je 17. lipnja 2021. u Zadru svečano otvorila poslovnicu i Regionalni centar za gospodarstvo, kako bi građanima, poduzetnicima i lokalnoj upravi bila još pristupačnija, uz bržu uslugu i kvalitetniju podršku.
Banka Poštanska štedionica želi kupiti Komercijalnu banku u BiH i Crnoj Gori
AKVIZICIJE
Banka Poštanska štedionica želi kupiti Komercijalnu banku u BiH i Crnoj Gori
BEOGRAD - Banka Poštanska štedionica iz Srbije zainteresovana je za kupovinu Komercijalne banke Banjaluka i pismo namjere o tome već je upućeno u Ljubljanu – NLB Grupi koja je vlasnik matične Komercijalne banke Beograd, piše portal CAPITAL.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE