GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kamate poduprle rezultate mađarske OTP banke u trećem tromjesečju

Kamate poduprle rezultate mađarske OTP banke u trećem tromjesečju
DOBRE BROJKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.11.2021 / 14:57
Autor: SEEbiz / H
BUDIMPEŠTA - Mađarska banka OTP izvijestila je u petak o rastu prihoda u trećem tromjesečju koji odražava veći prihod od kamata u razdoblju pojačane potražnje za kreditima paralelno oporavku gospodarstva od pandemijske krize.

U razdoblju od srpnja do rujna banka je poslovala s konsolidiranom dobiti nakon poreza od 120,17 milijardi forinti, većom za šest posto nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Operativna dobit porasla je 12 posto, na 151 milijardu forinti.

Ukupni prihod veći je 13 posto nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, dosegnuvši 333,1 milijardu forinti.

Nego prihod od kamata bilježio je gotovo isti postotni rast i iznosio je 222,7 milijardi forinti.

Neto prihod od naknada i provizija porastao je 16 posto, na 86 milijardi forinti.

Ukupni troškovi rizika gotovo su utrostručeni u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, na 25 milijardi forinti, a najviši je iznos ponovo rezerviran u Rusiji, zbog većih kreditnih plasmana i većih rezervacija za korporativne kreditne linije i jamstva.

U prvih devet ovogodišnjih mjeseci ukupni je bančin prihod iznosio 950,7 milijardi forinti i veći je 10 posto nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Konsolidirana dobit nakon poreza porasla je 78 posto, na 335,3 milijarde forinti.

Stopa adekvatnosti kapitala iznosila je na kraju rujna 15,4 posto i veća je za gotovo jedan postotni bod nego na kraju istog prošlogodišnjeg mjeseca.

Otpuštene rezervacije u Hrvatskoj

Hrvatska je podružnica OTP banke u trećem tromjesečju više nego udvostručila konsolidiranu dobit nakon poreza, bez efekata prilagodbe, na 10,9 milijardi forinti.

Operativna dobit porasla je dva posto, na 12,39 milijardi forinti.

Ukupni prihod zadržao se na razini lanjskog trećeg tromjesečja i iznosio je 23,37 milijardi forinti. Neto prihod od kamata uvećan je tri posto, na 15,29 milijardi forinti. Neto prihod od naknada i provizija poskočio je za petinu, na 5,33 milijarde forinti.

Hrvatska je podružnica u trećem tromjesečju otpustila 961 milijun forinti rezervacija. U istom prošlogodišnjem razdoblju bilježila je rezervacije od 6,1 milijardu forinti.

U razdoblju od siječnja do rujna konsolidirana dobit nakon poreza, bez efekata prilagodbe, porasla je 69 posto, na 25,2 milijarde forinti.

Operativna dobit bila je veća devet posto nego u prvih devet prošlogodišnjih mjeseci i iznosila je 33,27 milijardi forinti.

Prihod je bio četiri posto veći nego u istom prošlogodišnjem razdoblju i iznosio je 66,45 milijardi forinti. Gotovo isti postotni rast bilježio je i neto prihod od kamata, dosegnuvši 45,1 milijardu forinti.

Rezervacije su smanjene 79 posto, na 2,66 milijardi forinti.

Tagovi: OTP banka, OTP banka Hrvatska
PROČITAJ I OVO
ESLJP: Hrvatska povrijedila prava dioničarima Croatia banke
PRESUDA
ESLJP: Hrvatska povrijedila prava dioničarima Croatia banke
ZAGREB - Europski sud za ljudska prava (ESLJP) presudio je da je Hrvatska povrijedila prava na pošteno suđenje i na mirno uživanje vlasništva bivšim dioničarima Croatia banke zbog propusta domaćih sudova da preispitaju vladinu odluku o povlačenju i poništaju dionica.
The Banker: Intesa Sanpaolo dobila nagradu za banku godine u Italiji
NAGRADE
The Banker: Intesa Sanpaolo dobila nagradu za banku godine u Italiji
ZAGREB - Intesa Sanpaolo (matična banka PBZ-a) ponovno je "Banka godine u Italiji" (Bank of the Year in Italy) prema The Bankeru, uglednoj publikaciji Financial Times Grupe.
The Banker: OTP banka je banka 2021. godine u Hrvatskoj
PRIZNANJA
The Banker: OTP banka je banka 2021. godine u Hrvatskoj
SPLIT – Prema izboru najprestižnijeg financijskog magazina The Banker OTP banka d.d. je najbolja banka 2021. u Hrvatskoj.
HUB: Osjetan oporavak kreditiranja stanovništva
OPORAVAK
HUB: Osjetan oporavak kreditiranja stanovništva
ZAGREB - Rast ukupnih kredita stanovništvu u listopadu iznosio je 4,1 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, pri čemu su stambeni krediti porasli za 10,6 posto, istaknuto je u novim HUB Pregledima, naslovljenima "Osjetan oporavak kreditiranja stanovništva uz povijesno najniže kamatne stope".
HPB: Vrhovni sud dopušta reviziju na presudu u slučaju Puharić
REVIZIJA
HPB: Vrhovni sud dopušta reviziju na presudu u slučaju Puharić
ZAGREB - Hrvatska poštanska banka (HPB) izvijestila je u srijedu da je Vrhovni sud donio rješenje kojim dopušta banci podnošenje revizije na presudu u slučaju Jušte Puharića, kao i da je Općinski građanski sud donio rješenje kojim se odgađa prijenos novčanih sredstava tužitelju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE