GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kakvu to priliku golema saudijska banka vidi u Credit Suisseu?

Kakvu to priliku golema saudijska banka vidi u Credit Suisseu?
INVESTITORI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.10.2022 / 19:18
Autor: SEEbiz
DUBAI – Najveća banka Saudijske Arabije uskoro će biti najveći ulagač u Credit Suisse AG i želi švicarskog zajmodavca uvesti dublje u rastuća financijska tržišta saudijskog kraljevstva, istovremeno šireći veze s bogatim Bliskim istokom.

"Mislimo da bi bilo sinergije za obje strane ako bismo ih mogli više uključiti u saudijsko tržište", rekao je predsjednik Saudi National banka Ammar al-Khudairy.

Saudi National bank, najveći zajmodavac u kraljevstvu i u većinskom vlasništvu saudijske vlade, objavila je u srijedu da ulaže do 1,5 milijardi dolara u Credit Suisse - što predstavlja udio do 9,9%.

“Dobili smo ga po minimalnoj cijeni. Mislim da je banka oštećena", rekao je Ammar Al-khudairy za Hadley Gamble za CNBC u nedjelju.

“Trguje se na razini manjoj od četvrtine knjigovodstvene vrijednosti, materijalne knjigovodstvene vrijednosti, a to je zapravo nalik krađi. jer to je brend star 160 godina, brend ima veliku vrijednost.”

Banka bi navodno trebala postati drugi najveći dioničar Credit Suissea, odmah iza Harris Associatesa.

Švicarski zajmodavac objavio je prošli tjedan neto gubitak u trećem tromjesečju od 4,034 milijarde švicarskih franaka (4,09 milijardi dolara), što je znatno gore od procjena analitičara, i najavio opsežnu stratešku reviziju. Dionice su ove godine pale za oko 55% nakon nekoliko skandala, promjena uprave i slabih objava o zaradi.

U očekivanom strateškom zaokretu, banka je obećala "radikalno restrukturirati" svoju investicijsku granu kako bi značajno smanjila svoju izloženost rizikom ponderiranoj imovini, koja se koristi za određivanje kapitalnih zahtjeva banke. Također ima za cilj smanjiti svoju bazu troškova za 15%, ili 2,5 milijardi švicarskih franaka, do 2025.

Predsjednik SNB-a naveo je jedinicu investicijskog bankarstva Credit Suisse kao Ahilovu petu tvrtke, naglašenu trenutnom klimom povećane volatilnosti tržišta.

"Najveći problem za Credit Suisse, u proteklih nekoliko godina... bila je volatilnost uspješnosti njihove investicijske banke", rekao je za CNBC.

Al-khudairy je dodao da su ostala tri temeljna poslovanja banke, a to su maloprodaja u Švicarskoj, privatno upravljanje imovinom i upravljanje imovinom, "vrlo stabilni" poslovni tokovi koji su donijeli "predvidljive, održive povrate".

"Dakle, to je samo povratak u vrlo stabilan, konzervativan položaj švicarskog bankarstva, što nam se sviđa", rekao je.

U kratkoročnoj do srednjoročnoj perspektivi, Al-khudairy je rekao da smatra da je najvažniji korak koji Credit Suisse mora poduzeti "izbaciti nestabilno poslovanje", te se usredotočiti na upravljanje privatnom imovinom i povećati maloprodajno poslovanje.

Tagovi: Credit Suisse, Saudi National bank, Harris Associates, Ammar al-Khudairy, otpuštanja, Ulrich Koerner
PROČITAJ I OVO
Izgledan disciplinski postupak protiv menadžera Credit Suissea
EPILOG
Izgledan disciplinski postupak protiv menadžera Credit Suissea
BERN - Švicarski financijski regulator (FINMA) objavio je danas da razmatra hoće li pokrenuti disciplinski postupak protiv direktora banke Credit Suisse nakon što je drugu po veličini banku u Švicarskoj prošli tjedan morala otkupiti najveća švicarska banka UBS.
Tržišna kapitalizacija američkih banaka pala za 229 milijardi dolara
TEŽAK PAD
Tržišna kapitalizacija američkih banaka pala za 229 milijardi dolara
LONDON - Što nije u redu s bankama, zapitao se i britanski tjednik The Economist.
Gotovo 100 milijardi dolara depozita izvučeno iz američkih banaka
ODLJEV
Gotovo 100 milijardi dolara depozita izvučeno iz američkih banaka
WASHINGTON - Regulatori su ponovno uvjeravali javnost da je bankarski sustav siguran, budući da su svježi podaci pokazali da su klijenti nedavno povukli gotovo 100 milijardi dolara depozita.
Deutsche Bank na meti panične rasprodaje, Scholz smiruje investitore
RASPRODAJA
Deutsche Bank na meti panične rasprodaje, Scholz smiruje investitore
FRANKFURT - Dionice Deutsche Banka skliznule su u petak, dok su troškovi osiguranja od neplaćanja naglo porasli, jer se njemački zajmodavac našao na meti panične rasprodaje zbog briga oko stabilnosti europskog bankarskog sektora.
Erste banka u 2022. ostvarila rast ukupnih kredita i depozita
RAST
Erste banka u 2022. ostvarila rast ukupnih kredita i depozita
ZAGREB – Prema nekonsolidiranom financijskom izvještaju, koji obuhvaća rezultate Erste&Steiermärkische Bank d.d. bez ovisnih društava, neto dobit u 2022. godini iznosila je 977,0 milijuna kuna, 15,3% više u odnosu na 847,0 milijuna kuna u 2021.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE