GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Joachim Nagel nominiran za novog šefa Bundesbanka

Joachim Nagel nominiran za novog šefa Bundesbanka
NOMINACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.12.2021 / 14:15
Autor: SEEbiz / H
FRANKFURT - Nova njemačka vlada nominirala je ekonomista i člana socijaldemokratske stranke Joachima Nagela, za novog šefa njemačke središnje banke Bundesbank, izjavio je u ponedjeljak ministar financija Christian Lindner.

Nagel bi 1. siječnja trebao naslijediti Jensa Weidmanna, koji je prije pet godina dao ostavku nakon desetljeća bezuspješnog kontriranja agresivnoj politici poticaja Europske središnje banke (ECB) koja uključuje kamatne stope ispod nule i masovne kupnje državnih obveznica.

Nagel je bio u izvršnom odboru Bundesbanke od 2010. do 2016., zatim je bio član uprave državne razvojne banke KfW te trenutno radi u Banci za međunarodna poravnanja (BIS), također poznatu kao središnju banku središnjih banaka.

Ovaj 55-godišnjak će u napetom trenutku preuzeti odgovornost za najveću nacionalnu središnju banku eurozone. Inflacija je više nego dvostruko veća od ECB-ovih ciljanih dva posto, a oporbe unutar Upravnog vijeća ECB-a imaju izrazito različite poglede na njezin vjerojatni razvoj.

"S obzirom na inflacijske rizike, raste važnost monetarne politike orijentirane na stabilnost. Nagel je iskusna osoba, koja osigurava kontinuitet u Bundesbanci", napisao je Lindner na Twitteru.

Iako godinama nije javno iznosio stavove o monetarnoj politici, govori koje je održao kao član uprave Bundesbanka pokazuju da se Nagel pridržavao oštrog stava njemačke središnje banke o inflaciji te naglašavao tržišnu disciplinu za banke i vlade.

"Nagelu se može vjerovati da će nastaviti tradiciju njemačke Bundesbanke u raspravama s ECB-om. On ima opsežna znanja vezana uz monetarnu politiku i financije, što je ključno za današnje složene odluke monetarne politike", rekao je stručnjak na institutu za ekonomska istraživanja ZEW Friedrich Heinemann.

Dolaskom na čelo njemačke središnje banke, Nagel bi se pridružio Isabel Schnabel kao član izvršnog odbora ECB-a.

Njemačka je često bila u sukobu s ECB-om, a banka je u više navrata bila na udaru vladinih dužnosnika, medija i akademika zbog politike za koju su tvrdili da pomaže slabijim gospodarstvima na račun običnih Nijemaca.

Njihove kritike, međutim, često su bile ignorirane u ECB-u pa su Nijemci odgovorili odlascima, kako iz Bundesbanke tako i iz odbora ECB-a.

Nagelovo imenovanje bi trebalo biti odobreno do kraja tjedna.

Tagovi: Joachim Nagel, Bundesbank
PROČITAJ I OVO
Kostić povećao udjel u Addiko banci
DOKUP
Kostić povećao udjel u Addiko banci
ZAGREB - Miodrag Kostić, koji je svoj biznis, uz bankarstvo, proširio na hranu, vino, energetiku, turizam i nekretnine, počeo kupovati udjele u – Addiko banci.
ECB odbacio pozive banaka za ublažavanjem odredbi o kapitalu
ODBIJENICA
ECB odbacio pozive banaka za ublažavanjem odredbi o kapitalu
FRANKFURT - Europska središnja banka (ECB) odbacila je pozive europskih banaka da ublaži odredbe o njihovom kapitalu kako bi im omogućila da pojačaju kreditiranje i da budu ravnopravne s američkim konkurentima.
HUB upozorava građane zbog učestalih krađa podataka
PHISHING
HUB upozorava građane zbog učestalih krađa podataka
ZAGREB - Hrvatska udruga banaka upozorila je u petak da su posljednjih nekoliko dana aktivne "phishing" kampanje koje ciljaju klijente hrvatskih banaka radi ostvarivanja financijske koristi i krađe podataka.
Hrvatska poštanska banka prva u Hrvatskoj potpisnica UN-ovih Načela za odgovorno bankarstvo
POTEZI
Hrvatska poštanska banka prva u Hrvatskoj potpisnica UN-ovih Načela za odgovorno bankarstvo
ZAGREB – Hrvatska poštanska banka je prva banka u Hrvatskoj potpisnica UN-ovih Načela za odgovorno bankarstvo (PRB) – jedinstven okvir za održivu bankarsku industriju razvijen kroz suradnju banaka diljem svijeta i Financijske inicijative Ujedinjenih naroda za okoliš (UNEP FI).
Zagrebačka banka najavila kupnju vlastitih dionica
TREZOR
Zagrebačka banka najavila kupnju vlastitih dionica
ZAGREB - Zagrebačka banka izvijestila je o namjeri stjecanja vlastitih dionica putem Zagrebačke burze, a u svrhu dodjele dionica radnicima Banke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE