GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Istrani najviše štede

Istrani najviše štede
ŠTEDNJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.11.2020 / 20:33
Autor: SEEbiz / HRT
ZAGREB - Građani Hrvatske drže čak 220 milijardi kuna na računima u bankama. Podaci pokazuju da depoziti rastu u svim županijama, osim u Osječko-baranjskoj.

Najviše novca uštedjeli su građani Istarske županije.

- Istarska županija nalazi se na prvom mjestu po ovom pokazatelju 78.500 kuna po stanovniku, dok i ove godine namanje depozite imaju građani Vukovarsko-srijemske županije i taj pokazatelj za tu županiju je 23.400 kuna, ističe voditeljica Odjela za financijske institucije HGK Vanja Dominović.

Više volimo štedjeti u eurima nego u kunama, imati novac na računu nego oročiti štednju jer su kamate niske. Štedjelo se najviše zbog trenutačne situacije.

- Prisilna štednja za vrijeme lockdowna, građani nisu mogli trošiti, pa su u tim mjesecima i depoziti snažno porasli. Drugo, građani su pojačano oprezni zbog rasta rizika gubitka posla, gubitka dohotka pa stavljaju za svaki slučaj nešto sa strane, ističe glavni ekonomist HNB-a Vedran Šošić.

Pravilo je u dobrim vremenima štedjeti za "crne dane".

- Što znači da bi otprilike 10 posto svog neto dohotka trebali izdvajati za štednju, e sad to se na prvu može činiti puno, međutim kada izračunamo to je otprilike novac koji ćemo zaraditi za samo dva radna dana ili radeći jedan sat tijekom tih 20 dana, ističe doc. dr. sc. Dajana Barbić s Katedre za financije na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.

220 milijardi kuna pohranjeno je na računima u bankama, a koliko je ušteđeno u čarapama, kasicama prasicama ili sefovima - to nitko ne zna.

Tagovi: štednja u bankama, Vanja Dominović, Dajana Barbić, Hrvatska narodna banka, Istarska županija
PROČITAJ I OVO
Raiffeisen očekuje zahtjev ECB-a za ubrzanjem odlaska iz Rusije
OČEKIVANJA
Raiffeisen očekuje zahtjev ECB-a za ubrzanjem odlaska iz Rusije
BEČ - Austrijska Raiffeisen Bank International (RBI) priopćila je kako očekuje zahtjev europskih regulatora za ubrzanje zatvaranja poslovanja u Rusiji.
Gotovinski krediti rasli najjače od ožujka 2019.
KREDITIRANJE
Gotovinski krediti rasli najjače od ožujka 2019.
ZAGREB - Snažan rast kredita kućanstvima započet prošle godine nastavljen je i u prvim mjesecima ove godine, "pri čemu je zamjetan pojačan rast gotovinskih nenamjenskih kredita", priopćio je HNB.
HPB kredit - Nove kamate za ostvarenje životnih planova
KREDITI
HPB kredit - Nove kamate za ostvarenje životnih planova
Gotovinski nenamjenski kredit HPB-a uz fiksne kamate od 4,95 % godišnje (EKS 5,96 %) osmišljen je za financiranje svih važnih životnih potreba i želja.
Radnici njemačke Postbank glasaju o štrajku usred spora oko plaća
ŠTRAJK
Radnici njemačke Postbank glasaju o štrajku usred spora oko plaća
BERLIN - Sindikalni čelnici zatražili su od radnika njemačke Postbanke da odobre štrajkove na neodređeno vrijeme protiv banke nakon što posljednji krug pregovora o kolektivnom pregovaranju nije postigao dogovor o zahtjevima za sigurnost plaća i posla.
U Njemačkoj sve manje bankomata; evo gdje građani podižu novac
TRENDOVI
U Njemačkoj sve manje bankomata; evo gdje građani podižu novac
BERLIN - Podizanje gotovine za kupnju postaje sve popularnije među potrošačima u Njemačkoj. Ukupni obujam gotovinskih plaćanja lani je porastao za dobrih 20 posto na 12,31 milijardu eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE