GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Istraga zbog nezakonite isplate bonusa u HPB-u

Istraga zbog nezakonite isplate bonusa u HPB-u
BONUSI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.11.2020 / 20:18
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv petero osoba zbog sumnje da ishodili isplatu bonusa i protupravno stekli oko 4,5 milijuna kuna, a Hrvatsku poštansku banku na ime plaćenih poreza i doprinosa oštetili za oko 11,5 milijuna kuna, objavio je u srijedu ŽDO.

Zagrebačka je policija u kolovozu, ne navodeći identitete osumnjičenih, priopćila da je riječkom Županijskom državnom odvjetništvu kazneno prijavila četvero bivših članova uprave HPB-a koje se sumnjiči da su neosnovanom isplatom bonusa oštetili banku za 11,5 milijuna kuna. Prijavljeni su bivši predsjednik uprave HPB-a Čedo Maletić, nekadašnje članice uprave Boženka Mostarčić, Dubravka Kolarić i Tanja Šimunović te još jedna 49-godišnja žena koja im je navodno pomagala.

Kako stoji u današnjem priopćenju riječkog ŽDO-a, koji također ne navodi njihove identitete, ni naziv banke, sumnjiči ih se da su počinili kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i pomaganja u zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju

Rješenje o provođenju istrage je doneseno nakon primitka dopune posebnog izvješća Policijske uprave zagrebačke od 4. kolovoza, kao nadopune nakon provedenih izvida.

Iz Županijskog državnog odvjetništva navode da "postoji osnovana sumnja da su okrivljenici od 21. srpnja 2011. do 4. srpnja 2014., po zajedničkom prethodnom dogovoru i u nakani da ostvare nezakonitu imovinsku korist, kao odgovorne osobe pravne osobe, tj. banke sa sjedištem u Zagrebu, postupali suprotno odluci tijela izvršne vlasti od 11. srpnja 2009. i njezinih izmjena te suprotno internim aktima te banke, odnosno politici plaća od 19. ožujka 2010. te politici primitaka od 20. lipnja 2013."

Prema priopćenju, osnovano se sumnja da su bez znanja i odluke nadzornog odbora i bez pisanih odluka uprave banke, a koristeći svoj položaj i ovlast donosili odluke da im se isplate bonusi za 2010., 2011., 2012. i 2013. pri čemu o tim odlukama nisu sastavljali nikakav pisani dokument niti su od nadzornog odbora zatražili i pribavili potrebno odobrenje.

Osnovano se sumnja da su izdavanjem takvih naloga, bez prilaganja potrebne prateće dokumentacije za isplatu zahtijevali i ishodili isplatu bonusa čija se isplata nije prikazivala na teret za to predviđenih rezervacija novčanih sredstava, nego se prikazivala u masi plaća za sve zaposlenike.

Stoga takva isplata nije bila vidljiva u godišnjim financijskim izvještajima, koje su kao uprava dostavljali nadzornom odboru i regulatornim agencijama, sve do provođenja interne revizije banke u 2016.

Tom revizijom je utvrđeno da su okrivljenici protupravno stekli imovinsku korist za sebe od ukupno oko 4,5 milijuna kuna, a istovremeno oštetili banku za oko 11,5 milijuna kuna, na ime plaćenih poreza i doprinosa, stoji u priopćenju objavljenom na internetskim stranicama riječkog Županijskog državnog odvjetništva.

Tagovi: Hrvatska poštanska banka, Čedo Maletić, Boženka Mostarčić, Dubravka Kolarić, Tanja Šimunović
PROČITAJ I OVO
Depoziti kod banaka rastu na mjesečnoj i godišnjoj razini
TREND
Depoziti kod banaka rastu na mjesečnoj i godišnjoj razini

ANALIZA - Ukupni depoziti kod poslovnih banaka krajem listopada iznosili su 325,4 milijarde kuna te su porasli i na mjesečnoj i na godišnjoj razini, pokazuju najnoviji podaci Hrvatske narodne banke (HNB).

Rast kredita i rast omjera kapitala usprkos padu prihoda i dobiti
BANKARSKI SEKTOR
Rast kredita i rast omjera kapitala usprkos padu prihoda i dobiti
ANALIZA - Usporedba tempa rasta kredita u državama članicama EU potvrđuje da se hrvatske banke nalaze u gornjim polovinama distribucija stopa rasta kredita stanovništvu i poduzećima, a kamatne stope su zadržane na niskim razinama, kao da je Hrvatska već uvela euro.
The Banker: Erste banka po peti put najbolja banka u Crnoj Gori
PRIZNANJA
The Banker: Erste banka po peti put najbolja banka u Crnoj Gori
LONDON/PODGORICA – Magazin „The Banker“ je po peti put proglasio Erste Bank AD Podgorica „Bankom godine u Crnoj Gori“. Nagrade ovog renomiranog magazina, koji djeluje u okviru Financial Times grupacije, ove godine su proglašene na onlajn ceremoniji održanoj 2. decembra.
HPB, HBOR i Zagrebačka banka kreditiraju HAC
REFINANCIRANJE
HPB, HBOR i Zagrebačka banka kreditiraju HAC
ZAGREB - Vlada je u četvrtak dala suglasnost Hrvatskim autocestama (HAC) za kredit kod Hrvatske poštanske banke, Zagrebačke banke i Hrvatske banke za obnovu i razvitak za refinanciranje dva kredita ukupno vrijedna 120,9 milijuna eura, radi pripajanja Autoceste Rijeka-Zagreb (ARZ) HAC-u.
EBA: Banke mogu odobravati moratorije na kredite do kraja ožujka 2021.
MORATORIJ
EBA: Banke mogu odobravati moratorije na kredite do kraja ožujka 2021.
BRUXELLES - Europska agencija za banke (EBA) ponovo je aktivirala kriznu regulativu za moratorije na kredite, omogućivši podnošenje zahtjeva za zamrzavanjem otplata do kraja ožujka 2021. kako bi se osigurala likvidnost u drugom valu pandemije covida 19.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE