GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Intesa Sanpaolo značajno povećala prihode na kraju 2019.

Intesa Sanpaolo značajno povećala prihode na kraju 2019.
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.02.2020 / 17:23
Autor: SEEbiz / H
MILANO - Intesa Sanpaolo izvijestila je o značajnom rastu prihoda u posljednjem tromjesečju 2019. zahvaljujući osjetno većim prihodima od naknada i provizija i dobrim rezultatima u poslovanju s osiguranjem i upravljanjem.

U posljednja tri prošlogodišnja mjeseca Intesini operativni prihodi porasli su 9,4 posto, na 4,57 milijardi eura.

Neto prihodi od naknada i provizija porasli su gotovo osam posto, na 2,17 milijardi eura. Neto kamatni prihodi zadržali su se na razini istog razdoblja godine ranije i iznosili su 1,747 milijardi eura.

Banka je uspjela sačuvati stabilnost kamatnih prihoda unatoč izazovima za bankarski sektor u okruženju negativnih kamatnih stopa i posljedično slabijoj profitabilnosti, primjećuje Reuters.

Neto dobit smanjena je 16 posto, na 872 milijuna eura.

Prihodi od osiguravateljskog poslovanja izrazitije su pak poboljšani, dosegnuvši 308 milijuna eura, što je za 29,4 posto više nego u četvrtom kvartalu godine ranije, pokazuje poslovno izvješće za 2019. godinu, objavljeno u utorak.

Nakon višegodišnjeg agresivnog čišćenja bilance, otpis problematičnih zajmova u zadnjem je kvartalu bio više-manje na razini onog iz istog razdoblja godine ranije. Udio loših i nenaplativih zajmova u ukupnima je iznosio 7,6 posto kao i krajem trećeg tromjesečja.

U cijeloj 2019. Intesa je povećala neto dobit za 3,3 posto, na 4,18 milijardi eura. Prihodi su porasli 1,5 posto, na 18,08 milijardi eura. Operativni troškovi smanjeni su 2,1 posto, na 9,29 milijardi eura.

Neto prihodi od naknada i provizija zadržali su se na razini prethodne godine i iznosili su 7,96 milijardi eura. Neto kamatni prihodi pali su za 3,7 posto, na sedam milijardi eura.

Prihodi od osiguravateljskog poslovanja uvećani su 9,2 posto, na 1,18 milijardi eura.

Krajem godine stopa adekvatnosti kapitala iznosila je 14,1 posto i među najvišima je u talijanskom bankarskom sektoru, podsjeća Reuters.

U Intesi, najvećoj talijanskoj banci po broju filijala, očekuju daljnji rast neto dobiti u 2020. godini, navodi se u izvješću. Najavili su i da će u isplatu dividende usmjeriti 80 posto prošlogodišnje dobiti ili 19,2 eurocenta po dionici, nasuprot 19,7 eurocenti isplaćenih u godini ranije.

Tagovi: Intesa Sanpaolo, Privredna banka Zagreb, privatno bankarstvo
PROČITAJ I OVO
Erste banka u 2022. ostvarila rast ukupnih kredita i depozita
RAST
Erste banka u 2022. ostvarila rast ukupnih kredita i depozita
ZAGREB – Prema nekonsolidiranom financijskom izvještaju, koji obuhvaća rezultate Erste&Steiermärkische Bank d.d. bez ovisnih društava, neto dobit u 2022. godini iznosila je 977,0 milijuna kuna, 15,3% više u odnosu na 847,0 milijuna kuna u 2021.
Europska središnja banka vrši pritisak na Raiffeisen da napusti Rusiju
PRITISCI
Europska središnja banka vrši pritisak na Raiffeisen da napusti Rusiju
FRANKFURT - Europska središnja banka vrši pritisak na austrijsku Raiffeisen banku da zatvori svoje visokoprofitabilne operacije u Rusiji, potvrdilo je Reutersu pet obaviještenih izvora.
Aleksandar Bogdanović novi predsednik Izvršnog odbora Mobi Banke
KARIJERE
Aleksandar Bogdanović novi predsednik Izvršnog odbora Mobi Banke
BEOGRAD - Nakon svih neophodnih odobrenja Narodne banke Srbije, prvu digitalnu banku u regionu predvodiće Aleksandar Bogdanović na poziciji predsednika Izvršnog odbora Mobi Banke.
Yellen: Poduzet ćemo i dodatne korake za stabilizaciju banaka, bude li potrebno
PORUKE
Yellen: Poduzet ćemo i dodatne korake za stabilizaciju banaka, bude li potrebno
WASHINGTON . Ministrica financija Janet Yellen izjavila je u četvrtak da bi se savezne hitne radnje za pružanje potpore klijentima Silicon Valley Bank i Signature Bank mogle ponovno primijeniti u budućnosti ako bude potrebno.
Perko: Hrvatske banke su stabilne
SMIRIVANJE
Perko: Hrvatske banke su stabilne
ZAGREB - "Što se tiče propasti banaka u Americi i problema s Credit Suisse u Švicarskoj to su, rekla bih, neusporedive priče s Hrvatskom."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE