GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Intesa Sanpaolo u Sloveniji prošle godine s rekordnom dobiti

Intesa Sanpaolo u Sloveniji prošle godine s rekordnom dobiti
REKORDI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.04.2024 / 17:08
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Slovenska podružnica Intese Sanpaolo, koja je dio talijanske grupe Intesa Sanpaolo, završila je 2023. godinu s rekordnom neto dobiti od 71,5 milijuna eura.

Banka je rasla po obujmu kreditiranja, broju novih klijenata i profitabilnosti te se potvrdila kao jedna od vodećih banaka u Sloveniji", objavila je danas banka.

Dobit prije oporezivanja dosegla je 87,9 milijuna eura, a dobit prije i poslije oporezivanja porasla je za oko 338 posto u odnosu na prethodnu godinu. Poslovni i financijski prihodi porasli su za nešto više od 87 posto na 154,2 milijuna eura, dok je bilančna suma porasla za osam posto na 3,99 milijardi eura.

Bruto krediti nebankarskom sektoru lani su porasli za 1,2 posto na 2,47 milijardi eura, a tržišni udio bio je devet posto. Krediti stanovništvu porasli su za 2,9 posto, a krediti pravnim osobama za 0,2 posto.

Depoziti nebankarskog sektora porasli su za 6,7 posto na 3,42 milijarde eura i dosegnuli tržišni udjel od 8,3 posto. Depoziti stanovništva porasli su za 2,6 posto, a depoziti poduzeća za 14,7 posto.

“Kvaliteta kreditnog portfelja ostaje stabilna na visokoj razini zahvaljujući opreznoj politici kreditiranja, dok je udio loših kredita na znatno nižoj razini od prosjeka bankovnog sustava”, navode. Banka je povećavala svoju kapitalnu poziciju kako bi potaknula rast i dugoročno podržala slovensko gospodarstvo, dodali su.

Izvršni direktor Intese Sanpaolo banke Luigi Fuzio ocijenio je da je 2023. bila najbolja u povijesti bankarstva po poslovnim rezultatima. "Banka je svoj vrhunac u pogledu profitabilnosti dosegla značajnim rastom, koji je potaknut rastom volumena kredita i tržišnih udjela depozita klijenata", rekao je.

„Ponosni smo što smo u lipnju dosegnuli vrhunac u području kreditiranja pravnih osoba s 10% tržišnog udjela. Kreditiranje stanovništva blago je poraslo u odnosu na prethodnu godinu, što je osiguralo stabilan tržišni udjel uz blago poboljšanje troškova rizika”, opisao je.

U budućnosti očekuju postupni oporavak slovenskog gospodarstva i porast osobne potrošnje, što bi se trebalo pozitivno odraziti i na kreditnu aktivnost banke, kako u stambenim tako iu potrošačkim kreditima, uz vjerojatno smanjenje inflacije, navela je banka.

Tagovi: Intesa Sanpaolo, intesa
PROČITAJ I OVO
Erste banka podigla neto dobit 9,4 posto
RAST
Erste banka podigla neto dobit 9,4 posto
ZAGREB - Erste banka u prvom ovogodišnjem tromjesečju ostvarila je 9,4 posto višu neto dobit nego godinu ranije, koja je tako dosegnula 58 milijuna eura, a rezultat je poboljšanog operativnog rezultata, izvijestili su u utorak iz te banke.
NLB predlaže 5,5 eura dividende
DIVIDENDA
NLB predlaže 5,5 eura dividende
LJUBLJANA - Nadzorni i upravni odbor NLB-a predložio je raspodjelu dobiti Glavnoj skupštini dioničara koja će se održati 17. lipnja 2024. godine.
HSBC nadmašio očekivanja u prvom tromjesečju; izvršni direktor Noel Quinn odlazi u mirovinu
DOBRE BROJKE
HSBC nadmašio očekivanja u prvom tromjesečju; izvršni direktor Noel Quinn odlazi u mirovinu
LONDON - HSBC je u utorak nadmašio tržišna očekivanja u izvješću o zaradi za prvo tromjesečje i najavio iznenadni odlazak glavnog izvršnog direktora grupe Noela Quinna.
Zapadne banke lani su Rusiji platile više od 800 milijuna eura poreza, najviše Raiffeisen
ENORMNO
Zapadne banke lani su Rusiji platile više od 800 milijuna eura poreza, najviše Raiffeisen
MOSKVA - Najveće zapadne banke koje i dalje, unatoč svim ograničenjima, posluju u Rusiji prošle su godine Kremlju platile više od 800 milijuna eura poreza što je četiri puta više u odnosu na godine prije invazije na Ukrajinu.
Deutsche Bank očekuje da će sudski sporovi u vezi Postbanka pogoditi dobit u ostatku godine
POSLJEDICE
Deutsche Bank očekuje da će sudski sporovi u vezi Postbanka pogoditi dobit u ostatku godine
FRANKFURT - Njemački zajmodavac Deutsche Bank očekuje da će tekući sudski spor u vezi s njegovom akvizicijom maloprodajne poštanske banke Postbank utjecati na profitabilnost u drugom tromjesečju i cijeloj godini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE