GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Intesa Sanpaolo s dvostruko većom neto dobiti u trećem kvartalu

Intesa Sanpaolo s dvostruko većom neto dobiti u trećem kvartalu
UZLET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.11.2023 / 17:13
Autor: SEEbiz / H
MILANO - Talijanska banka Intesa Sanpaolo izvijestila je u petak o dvostruko većoj neto dobiti i snažnom rastu prihoda u trećem kvartalu zahvaljujući skoku neto prihoda od kamata u okruženju podignutih kamatnih stopa u eurozoni

Intesa je treći kvartal zaključila s neto dobiti od 1,9 milijardi eura, gotovo dvostruko većom nego u istom razdoblju prošle godine, pokazuje izvješće vlasnice Privredne banke Zagreb (PBZ).

Operativni prihod iznosio je 6,37 milijardi eura i bio je za 27 posto veći nego u trećem kvartalu lani.

Neto kamatni prihod poskočio je za 60 posto, na 3,8 milijardi eura. Europska središnja banka podigla je od srpnja prošle godine kamatne stope za 4,5 postotnih bodova kako bi obuzdala inflaciju.

Intesin neto prihod od naknada i provizija smanjen je pak za 2,7 posto, na približno 2,1 milijardu eura, odražavajući smanjene provizije u komercijalnom bankarstvu.

Stopa adekvatnosti kapitala CET 1 neznatno je smanjena i iznosila je krajem rujna 13,6 posto. Tri mjeseca ranije iznosila je 13,7 posto, a krajem prošle godine 13,5 posto, pokazuje izvješće.

U Intesi sada očekuju da će im neto dobit u 2023. godini premašiti 7,5 milijardi eura, blago poboljšavši dosadašnju procjenu prema kojoj su očekivali iznos "znatno iznad" sedam milijardi.

Poboljšanje uglavnom pripisuju zaradi na razlici između kamatnih stopa na zajmove i onih na depozite i sada procjenjuju da će im neto kamatni prihod u ovoj godini znatno premašiti 14 milijardi eura.

Ističu ujedno da bi im nova digitalna banka Isybank trebala povećati bruto prihod do 2025. za oko 200 milijuna eura, uz poslovni model s udjelom troškova u prihodu manjim od 30 posto. Očekuju oko pet milijuna klijenata do 2025.

Isybank je niskobudžetna digitalna banka temeljena na oblaku i igra ključnu ulogu u planu izvršnog direktora Intese Carla Messine koji bi trebao smanjiti bančine troškove i usredotočiti poslovanje na usluge s dodanom vrijednošću, poput upravljanja imovinom i osiguranja.

Tagovi: Intesa Sanpaolo, Banca Intesa, Carlo Messina
PROČITAJ I OVO
Zajmom EIB-a HBOR-u do 500 milijuna eura za hrvatska poduzeća i javni sektor
FINANCIRANJE
Zajmom EIB-a HBOR-u do 500 milijuna eura za hrvatska poduzeća i javni sektor
ZAGREB - HBOR i EIB su potpisali ugovor o zajmu kojim se na raspolaganje stavlja do 500 milijuna eura za novo financiranje hrvatskih MSP-ova, poduzeća srednje tržišne kapitalizacije i subjekata javnog sektora, od čega je 20 posto namijenjeno za zelene projekte, priopćile su u petak te financijske institucije.
NLB preuzima Summit Leasing
AKVIZICIJE
NLB preuzima Summit Leasing
LJUBLJANA - Nova Ljubljanska banka sklopila je kupoprodajni ugovor za stjecanje 100% udjela u SLS HOLDCO, holdinginška družba, d.o.o., matičnom društvu Summit Leasing Slovenija d.o.o., i njegovih podružnica iz fondova kojima upravljaju povezana društva Apollo Global Management Inc. i Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD).
Bankama u Hrvatskoj dobit u devet mjeseci skočila 64,2$
SKOK
Bankama u Hrvatskoj dobit u devet mjeseci skočila 64,2$
ZAGREB - Banke u Hrvatskoj su u prvih devet mjeseci ove godine poslovale s dobiti od 1,1 milijardu eura, što je za 426,3 milijuna eura ili 64,2 posto više nego u isto vrijeme lani, pokazuju podatci koje je objavila Hrvatska narodna banka (HNB).
Kreditni biro prelazi u ruke Narodne banke Srbije
POTEZI
Kreditni biro prelazi u ruke Narodne banke Srbije
BEOGRAD - Kreditni biro, koji vodi podatke o zaduženosti privrede i građana, preći će u ruke Narodne banke Srbije (NBS), skoro dve decenije nakon što ga je Udruženje banaka Srbije (UBS) osnovalo, objavio je danas Forbes Srbija.
ECB: Kreditiranje kompanija u eurozoni smanjeno prvi put od 2015.
KREDITI
ECB: Kreditiranje kompanija u eurozoni smanjeno prvi put od 2015.
FRANKFURT - Banke u eurozoni smanjile su u listopadu kredite kompanijama prvi puta od ljeta 2015. godine, pokazali su podaci Europske središnje banke (ECB).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE