GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Intesa Sanpaolo razmatra nove akvizicije u Švicarskoj

Intesa Sanpaolo razmatra nove akvizicije u Švicarskoj
AKVIZICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.11.2021 / 19:19
Autor: SEEbiz / H
MILANO - Intesa Sanpaolo mogla bi razmotriti dodatne akvizicije malih privatnih banaka u Švicarskoj, izjavio je u ponedjeljak izvršni direktor talijanske banke Carlo Messina, otklonivši ipak mogućnost značajnog širenja u inozemstvu u idućim godinama.

Intesa bi u veljači iduće godine trebala predstaviti novi poslovni plan nakon što je u 2020. kupila srednje veliku talijansku banku UBI i time stekla kontrolu nad više od petine tržišta u matičnoj Italiji, navodi Reuters.

Messina je za Bloomberg TV izjavio kako bi Intesi bilo lako povećati dobit još jednom domaćom akvizicijom, ali da je njezin tržišni udio takav da joj ne dopušta daljnje širenje.

Prilike za akvizicije u inozemstvu rijetko se pak ukazuju jer je poslovanje s građanima zbog digitalizacije bankarskih usluga postalo nepotrebno osim ako se ogranci ne koriste za prodaju proizvoda u segmentu osiguranja i za upravljanje bogatstvom, dodao je čelnik Intese.

"Teoretski bi, dakle, banci bile zanimljive ciljane kompanije u segmentu privatnog bankarstva i upravljanja imovinom (izvan Italije), ali cijene tih meta toliko su visoke da zasad onemogućuju stvaranje vrijednosti za dioničare", rekao je Messina.

Prostor za akvizicije vidi ipak u Švicarskoj, gdje je Intesin ogranak za privatno bankarstvo Fideuram prošle godine kupio privatnu banku REYL &Cie nakon preuzimanja Banque Morvala 2017. godine.

"Švicarska je zemlja u kojoj planiramo rasti kroz selektivne akvizicije malih meta. To će biti ekvivalentno zapošljavanju privatnih bankara, dakle, malo i selektivno", poručio je Messina.

Poslovni model usmjeren upravljanju bogatstvom i osiguranju omogućio je Intesi da s negativnim kamatnim stopama nosi bolje od mnogih konkurenata, primjećuje Reuters.

Intesa je također u dobrom položaju da iskoristi oporavak kamatnih stopa i njezin neto kamatni prihod porast će za 1,2 milijarde eura ako Euribor poraste s minus 0,5 posto na nulu, dodao je Messina.

Tagovi: Intesa Sanpaolo, Carlo Messina
PROČITAJ I OVO
Završen stečaj Agrobanke, akcionari dele preostale 1,64 milijarde dinara
EPILOG
Završen stečaj Agrobanke, akcionari dele preostale 1,64 milijarde dinara
BEOGRAD - Višak stečajne mase Agrobanke u Srbiji od 1,64 milijarde dinara podeliće akcionari, među kojima je najveći država, koja poseduje nešto više od 20 odsto akcija, jer je, posle 12 godina zaključen stečaj, preneo je Biznis.rs.
Ogroman rast gubitka Bundesbanka
KATASTROFA
Ogroman rast gubitka Bundesbanka
FRANKFURT - Gubici koje je pretrpjela Njemačka središnja banka skočili su u desetke milijardi 2023. godine zbog viših kamata, zbog čega je morala povući sve svoje rezervacije kako bi postigla pokriće.
EIB će uskoro otvoriti ured u Podgorici
NAJAVE
EIB će uskoro otvoriti ured u Podgorici
PODGORICA  - Europska investicijska banka (EIB) uskoro će otvoriti ured u Podgorici, priopćeno je iz EIB-a, uz ocjenu da je to izraz povjerenja u institucije i mjera posvećenosti razvoju Crne Gore.
Dimon prodao dionice JPMorgana za oko 150 milijuna dolara
PRODAJA
Dimon prodao dionice JPMorgana za oko 150 milijuna dolara
NEW YORK - Izvršni direktor JPMorgan Chasea Jamie Dimon prodao je oko 150 milijuna dolara svojih dionica u banci, pokazalo je podnesak SEC-a u četvrtak, što je prvi put da je čelnik najvećeg američkog zajmodavca prodao dionice otkako je preuzeo dužnost 2005. godine.
Europska središnja banka bilježi prvi godišnji gubitak u dva desetljeća
GUBITAK
Europska središnja banka bilježi prvi godišnji gubitak u dva desetljeća
FRANKFURT - Europska središnja banka u četvrtak je izvijestila o svom prvom godišnjem gubitku od 2004. godine, nakon pozamašnih isplata zbog viših kamata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE