GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Intesa Sanpaolo razmatra nove akvizicije u Švicarskoj

Intesa Sanpaolo razmatra nove akvizicije u Švicarskoj
AKVIZICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.11.2021 / 19:19
Autor: SEEbiz / H
MILANO - Intesa Sanpaolo mogla bi razmotriti dodatne akvizicije malih privatnih banaka u Švicarskoj, izjavio je u ponedjeljak izvršni direktor talijanske banke Carlo Messina, otklonivši ipak mogućnost značajnog širenja u inozemstvu u idućim godinama.

Intesa bi u veljači iduće godine trebala predstaviti novi poslovni plan nakon što je u 2020. kupila srednje veliku talijansku banku UBI i time stekla kontrolu nad više od petine tržišta u matičnoj Italiji, navodi Reuters.

Messina je za Bloomberg TV izjavio kako bi Intesi bilo lako povećati dobit još jednom domaćom akvizicijom, ali da je njezin tržišni udio takav da joj ne dopušta daljnje širenje.

Prilike za akvizicije u inozemstvu rijetko se pak ukazuju jer je poslovanje s građanima zbog digitalizacije bankarskih usluga postalo nepotrebno osim ako se ogranci ne koriste za prodaju proizvoda u segmentu osiguranja i za upravljanje bogatstvom, dodao je čelnik Intese.

"Teoretski bi, dakle, banci bile zanimljive ciljane kompanije u segmentu privatnog bankarstva i upravljanja imovinom (izvan Italije), ali cijene tih meta toliko su visoke da zasad onemogućuju stvaranje vrijednosti za dioničare", rekao je Messina.

Prostor za akvizicije vidi ipak u Švicarskoj, gdje je Intesin ogranak za privatno bankarstvo Fideuram prošle godine kupio privatnu banku REYL &Cie nakon preuzimanja Banque Morvala 2017. godine.

"Švicarska je zemlja u kojoj planiramo rasti kroz selektivne akvizicije malih meta. To će biti ekvivalentno zapošljavanju privatnih bankara, dakle, malo i selektivno", poručio je Messina.

Poslovni model usmjeren upravljanju bogatstvom i osiguranju omogućio je Intesi da s negativnim kamatnim stopama nosi bolje od mnogih konkurenata, primjećuje Reuters.

Intesa je također u dobrom položaju da iskoristi oporavak kamatnih stopa i njezin neto kamatni prihod porast će za 1,2 milijarde eura ako Euribor poraste s minus 0,5 posto na nulu, dodao je Messina.

Tagovi: Intesa Sanpaolo, Carlo Messina
PROČITAJ I OVO
ESLJP: Hrvatska povrijedila prava dioničarima Croatia banke
PRESUDA
ESLJP: Hrvatska povrijedila prava dioničarima Croatia banke
ZAGREB - Europski sud za ljudska prava (ESLJP) presudio je da je Hrvatska povrijedila prava na pošteno suđenje i na mirno uživanje vlasništva bivšim dioničarima Croatia banke zbog propusta domaćih sudova da preispitaju vladinu odluku o povlačenju i poništaju dionica.
The Banker: Intesa Sanpaolo dobila nagradu za banku godine u Italiji
NAGRADE
The Banker: Intesa Sanpaolo dobila nagradu za banku godine u Italiji
ZAGREB - Intesa Sanpaolo (matična banka PBZ-a) ponovno je "Banka godine u Italiji" (Bank of the Year in Italy) prema The Bankeru, uglednoj publikaciji Financial Times Grupe.
The Banker: OTP banka je banka 2021. godine u Hrvatskoj
PRIZNANJA
The Banker: OTP banka je banka 2021. godine u Hrvatskoj
SPLIT – Prema izboru najprestižnijeg financijskog magazina The Banker OTP banka d.d. je najbolja banka 2021. u Hrvatskoj.
HUB: Osjetan oporavak kreditiranja stanovništva
OPORAVAK
HUB: Osjetan oporavak kreditiranja stanovništva
ZAGREB - Rast ukupnih kredita stanovništvu u listopadu iznosio je 4,1 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, pri čemu su stambeni krediti porasli za 10,6 posto, istaknuto je u novim HUB Pregledima, naslovljenima "Osjetan oporavak kreditiranja stanovništva uz povijesno najniže kamatne stope".
HPB: Vrhovni sud dopušta reviziju na presudu u slučaju Puharić
REVIZIJA
HPB: Vrhovni sud dopušta reviziju na presudu u slučaju Puharić
ZAGREB - Hrvatska poštanska banka (HPB) izvijestila je u srijedu da je Vrhovni sud donio rješenje kojim dopušta banci podnošenje revizije na presudu u slučaju Jušte Puharića, kao i da je Općinski građanski sud donio rješenje kojim se odgađa prijenos novčanih sredstava tužitelju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE