GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Intesa Sanpaolo razmatra nove akvizicije u Švicarskoj

Intesa Sanpaolo razmatra nove akvizicije u Švicarskoj
AKVIZICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.11.2021 / 19:19
Autor: SEEbiz / H
MILANO - Intesa Sanpaolo mogla bi razmotriti dodatne akvizicije malih privatnih banaka u Švicarskoj, izjavio je u ponedjeljak izvršni direktor talijanske banke Carlo Messina, otklonivši ipak mogućnost značajnog širenja u inozemstvu u idućim godinama.

Intesa bi u veljači iduće godine trebala predstaviti novi poslovni plan nakon što je u 2020. kupila srednje veliku talijansku banku UBI i time stekla kontrolu nad više od petine tržišta u matičnoj Italiji, navodi Reuters.

Messina je za Bloomberg TV izjavio kako bi Intesi bilo lako povećati dobit još jednom domaćom akvizicijom, ali da je njezin tržišni udio takav da joj ne dopušta daljnje širenje.

Prilike za akvizicije u inozemstvu rijetko se pak ukazuju jer je poslovanje s građanima zbog digitalizacije bankarskih usluga postalo nepotrebno osim ako se ogranci ne koriste za prodaju proizvoda u segmentu osiguranja i za upravljanje bogatstvom, dodao je čelnik Intese.

"Teoretski bi, dakle, banci bile zanimljive ciljane kompanije u segmentu privatnog bankarstva i upravljanja imovinom (izvan Italije), ali cijene tih meta toliko su visoke da zasad onemogućuju stvaranje vrijednosti za dioničare", rekao je Messina.

Prostor za akvizicije vidi ipak u Švicarskoj, gdje je Intesin ogranak za privatno bankarstvo Fideuram prošle godine kupio privatnu banku REYL &Cie nakon preuzimanja Banque Morvala 2017. godine.

"Švicarska je zemlja u kojoj planiramo rasti kroz selektivne akvizicije malih meta. To će biti ekvivalentno zapošljavanju privatnih bankara, dakle, malo i selektivno", poručio je Messina.

Poslovni model usmjeren upravljanju bogatstvom i osiguranju omogućio je Intesi da s negativnim kamatnim stopama nosi bolje od mnogih konkurenata, primjećuje Reuters.

Intesa je također u dobrom položaju da iskoristi oporavak kamatnih stopa i njezin neto kamatni prihod porast će za 1,2 milijarde eura ako Euribor poraste s minus 0,5 posto na nulu, dodao je Messina.

Tagovi: Intesa Sanpaolo, Carlo Messina
PROČITAJ I OVO
Nova KBM nakon preuzimanja od strane OTP-a dobila nove nadzornike
NADZORNICI
Nova KBM nakon preuzimanja od strane OTP-a dobila nove nadzornike
MARIBOR - Nova KBM dobila je i nove supervizore nakon uspješnog preuzimanja od strane mađarske bankarske grupe OTP. To su postali Imre Bartalan, Tunde Barabas, Sandor Istvan Patakl, Marko Košak, Tamas Bernath i Dorothea Nikolaeva Nikolova-Iltcheva, navodi se u današnjoj objavi na Ajpesu.
Softbank s neočekivanim kvartalnim gubitkom
GUBITAK
Softbank s neočekivanim kvartalnim gubitkom
TOKYO - Japanska Softbank grupa neočekivano je zabilježila gubitak od 783 milijarde jena (5,5 milijardi eura) u trećem kvartalu, koji za grupu završava krajem prosinca. Veliki udarac poslovanju ovog investicijskog diva bilo je usporavanje tehnološkog sektora, prenosi francuska novinska agencija AFP.
BNP Paribas iznevjerio očekivanja, ali povećao ciljeve
REZULTATI
BNP Paribas iznevjerio očekivanja, ali povećao ciljeve
PARIZ - BNP Paribas, najveći zajmodavac u eurozoni, objavio je neto dobit nižu od očekivane u četvrtom tromjesečju, budući da su skok njezinih troškova rizika i viši operativni troškovi neutralizirali procvat u prodaji trgovanja.
OTP završio preuzimanje Nove KBM, slijedi integracije sa SKB bankom
PROCEDURA
OTP završio preuzimanje Nove KBM, slijedi integracije sa SKB bankom

LJUBLJANA - Mađarska bankarska grupa OTP uspješno je završila preuzimanje Nove KBM i tako postala službeni vlasnik mariborske grupe, a slijedi proces integracije Nove KBM sa SKB bankom, koji bi trebao trajati godinu i pol.

Banka Slovenije jača aktivnosti za veću financijsku pismenost
NAPORI
Banka Slovenije jača aktivnosti za veću financijsku pismenost
LJUBLJANA - Banka Slovenije je pojačala svoje aktivnosti na području financijskog opismenjavanja. "Unatoč svim dosadašnjim naporima, financijska pismenost je relativno niska, ali smo također utvrdili da smo kao društvo uspješniji ako ljudi razumiju gospodarsko okruženje i financijski sustav", sažeo je razloge Boštjan Vasle, guverner Banke Slovenije. za ovo za STA.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE