GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Intesa Sanpaolo razmatra nove akvizicije u Švicarskoj

Intesa Sanpaolo razmatra nove akvizicije u Švicarskoj
AKVIZICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.11.2021 / 19:19
Autor: SEEbiz / H
MILANO - Intesa Sanpaolo mogla bi razmotriti dodatne akvizicije malih privatnih banaka u Švicarskoj, izjavio je u ponedjeljak izvršni direktor talijanske banke Carlo Messina, otklonivši ipak mogućnost značajnog širenja u inozemstvu u idućim godinama.

Intesa bi u veljači iduće godine trebala predstaviti novi poslovni plan nakon što je u 2020. kupila srednje veliku talijansku banku UBI i time stekla kontrolu nad više od petine tržišta u matičnoj Italiji, navodi Reuters.

Messina je za Bloomberg TV izjavio kako bi Intesi bilo lako povećati dobit još jednom domaćom akvizicijom, ali da je njezin tržišni udio takav da joj ne dopušta daljnje širenje.

Prilike za akvizicije u inozemstvu rijetko se pak ukazuju jer je poslovanje s građanima zbog digitalizacije bankarskih usluga postalo nepotrebno osim ako se ogranci ne koriste za prodaju proizvoda u segmentu osiguranja i za upravljanje bogatstvom, dodao je čelnik Intese.

"Teoretski bi, dakle, banci bile zanimljive ciljane kompanije u segmentu privatnog bankarstva i upravljanja imovinom (izvan Italije), ali cijene tih meta toliko su visoke da zasad onemogućuju stvaranje vrijednosti za dioničare", rekao je Messina.

Prostor za akvizicije vidi ipak u Švicarskoj, gdje je Intesin ogranak za privatno bankarstvo Fideuram prošle godine kupio privatnu banku REYL &Cie nakon preuzimanja Banque Morvala 2017. godine.

"Švicarska je zemlja u kojoj planiramo rasti kroz selektivne akvizicije malih meta. To će biti ekvivalentno zapošljavanju privatnih bankara, dakle, malo i selektivno", poručio je Messina.

Poslovni model usmjeren upravljanju bogatstvom i osiguranju omogućio je Intesi da s negativnim kamatnim stopama nosi bolje od mnogih konkurenata, primjećuje Reuters.

Intesa je također u dobrom položaju da iskoristi oporavak kamatnih stopa i njezin neto kamatni prihod porast će za 1,2 milijarde eura ako Euribor poraste s minus 0,5 posto na nulu, dodao je Messina.

Tagovi: Intesa Sanpaolo, Carlo Messina
PROČITAJ I OVO
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
BANKARI
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
OPATIJA - Na 27. znanstveno-stručnoj konferenciji Financijsko tržište, koja se 25. i 26. travnja održava u Opatiji, održao se okrugli stol na kojemu su sudjelovali čelni ljudi najvećih hrvatskih banaka.
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
SOLIDNO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
LONDON - Barclays je u četvrtak izvijestio o neto dobiti u prvom tromjesečju koja se može pripisati dioničarima od 1,55 milijardi funti (1,93 milijarde dolara), nadmašivši očekivanja i vrativši britanskom zajmodavcu na dobit usred velike strateške promjene.
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
UZLET
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
LJUBLJANA - SID banka lani je ostvarila 15,6 milijuna eura čiste dobiti, što je nešto manje od 90 posto više nego godinu prije. Krediti nebankarskom sektoru porasli su za približno tri posto, na 1,43 milijarde eura, objavila je Državna banka za izvoz i razvoj.
Deutsche Bank u prvom kvartalu objavio rezultate iznad očekivanja
DOBRE BROJKE
Deutsche Bank u prvom kvartalu objavio rezultate iznad očekivanja
FRANKFURT - Deutsche Bank je u četvrtak izvijestila o 1,275 milijardi eura (1,365 milijardi dolara) neto dobiti koja se može pripisati dioničarima u prvom tromjesečju, što predstavlja porast od 10 posto na godišnjoj razini.
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
POTEZI
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
MOSKVA - Ruski sud naredio je zapljenu 439,5 milijuna dolara imovine JPMorgan Chase nakon što je ruska državna VTB banka podnijela tužbu za "naknadu gubitka" protiv najveće američke banke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE