GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Intesa odbacuje do 20 milijardi eura imovine zbog greške ECB-a

Intesa odbacuje do 20 milijardi eura imovine zbog greške ECB-a
IMOVINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.01.2023 / 09:45
Autor: SEEbiz / Bloomberg
MILANO - Intesa Sanpaolo smanjuje rizikom ponderiranu imovinu za čak 20 milijardi eura (22 milijarde dolara) nakon što je Europska središnja banka pogriješila izračune zajmodavca o tome s koliko rizika se suočava.

Talijanska banka, koja komotno premašuje svoje kapitalne zahtjeve, smanjenje provodi prodajom kredita i druge imovine, tvrde upućeni. Također se bavi takozvanom sintetičkom sekuritizacijom, koja općenito uključuje ulagače koji preuzimaju rizik od gubitaka uz naknadu, rekli su ljudi, tražeći da ostane anoniman jer je stvar privatne prirode.

Glavni nadzornik banaka u europodručju utvrdio je u reviziji prošle godine da Intesa mora zauzeti konzervativniji pristup u svojim modelima rizika, rekli su ljudi. Takav bi potez vjerojatno povećao aktivu banke ponderiranu rizikom ili RWA, a planirana smanjenja mogla bi spriječiti bilo kakav porast.

Intesa, koja je ranije odbila komentirati ovaj slučaj za Bloomberg, rekla je u priopćenju kasno u petak da su radnje za smanjenje RWA-a provedene u četvrtom tromjesečju povezane s regulatornim promjenama koje su od 1. siječnja primjenjive prema smjernicama Europskog nadzornog tijela za bankarstvo i "pridonose značajnoj vrijednosti stvaranje i distribucija dioničarima.” Banka nije objavila iznos umanjenja.

Glasnogovornik Europske središnje banke odbio je komentirati. Veličina smanjenja rizične aktive nije određena i mogla bi biti manja, kažu ljudi upoznati sa situacijom.

Prodaja dolazi u trenutku kada glavni izvršni direktor Intese Carlo Messina nastoji ispuniti jedan od najizdašnijih planova isplate dioničarima među europskim bankama. ECB je rekao da želi da zajmodavci zauzmu razborit pristup raspodjeli kapitala s obzirom na neizvjesnost oko gospodarstva, a neki europski dužnosnici privatno su izjavili da očekuju da će samo najbolje kapitalizirane tvrtke biti u stanju provesti velike povratne otkupe ako gospodarstvo ove godine pati.

Tagovi: Intesa Sanpaolo, Europska središnja banka
PROČITAJ I OVO
Računi sve većeg broja Nijemaca u minusu
PROBLEMI
Računi sve većeg broja Nijemaca u minusu
BERLIN - Poskupljenja u protekla tri mjeseca su ostavila pustoš na bankovnim računima građana: već svaki sedmi korisnik bankovnih računa u Njemačkoj je u tom razdoblju dospio u minus, odnosno svoje tekuće troškove plaća dispokreditom svoje banke.
Raiffeisen unatoč Rusiji i Bjelorusiji znatno povećao dobit i prihod u 2022.
DOBRA GODINA
Raiffeisen unatoč Rusiji i Bjelorusiji znatno povećao dobit i prihod u 2022.
BEČ - Raiffeisen Bank International (RBI) preliminarno je izvijestila o snažnom rastu dobiti i prihoda u 2022. godini u okruženju podignutih kamatnih stopa, ali i znatno viših troškova rizika u poslovanju u Rusiji i Bjelorusiji.
Deutsche Bank ostvario najveću dobit u petnaest godina
DOBRE BROJKE
Deutsche Bank ostvario najveću dobit u petnaest godina
FRANNKFURT - Deutsche Bank rekla je da je njezina dobit u 2022. bila najveća u 15 godina, zahvaljujući novoj strategiji, rekao je u četvrtak šef Christian Sewing. Pomogao je i veliki porezni kredit.
EBRD u 2022. u Hrvatsku uložio gotovo 300 milijuna eura
INVESTICIJE
EBRD u 2022. u Hrvatsku uložio gotovo 300 milijuna eura
ZAGREB - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) uložila je 297 milijuna eura u hrvatsko gospodarstvo 2022. godine, što je rekordna godina za ulaganja privatnog sektora (82 posto godišnjeg obujma poslovanja u zemlji). Većina sredstava (63 posto) poduprla je projekte tranzicije zelene ekonomije.
OTP s konačnim zelenim svjetlom za preuzimanje Nove KBM
ZELENO SVJETLO
OTP s konačnim zelenim svjetlom za preuzimanje Nove KBM
LJUBLJANA - Ugovor o kupnji druge najveće slovenske banke potpisan je krajem svibnja 2021., a OTP je u međuvremenu već dobio suglasnost u okviru zajedničkog nadzora banaka u eurozoni.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE