GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Imovina bankovnog sustava porasla za rekordnih 50,6 milijardi kuna

Imovina bankovnog sustava porasla za rekordnih 50,6 milijardi kuna
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.01.2023 / 19:00
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U prva tri tromjesečja 2022. godine imovina bankovnog sustava porasla je za rekordnih 50,6 milijardi kuna ili za 10,1 posto u odnosu na kraj 2021., a nastavljeno je i poboljšanje kvalitete kredita, konstatirano je u utorak na sjednici Savjeta Hrvatske narodne banke (HNB).

Pretežiti izvor financiranja rasta imovine za 50,6 milijardi kuna bili su primljeni depoziti na transakcijskim računima kućanstava i nefinancijskih društava, koji u znatnoj mjeri odražavaju učinke uspješne turističke sezone i pripremu građana za uvođenje nove valute.

Glavnina povećanja imovine usmjerena je u kredite, osobito kredite nefinancijskim društvima iz djelatnosti opskrbe energijom, a nastavio se i rast novčanih sredstava.

Nova kreditna aktivnost i nastavak trenda smanjenja neprihodujućih kredita (NPL-ova) rezultirali su daljnjim poboljšanjem kvalitete kredita, odnosno smanjenjem udjela NPL-ova, sa 4,3 na 3,3 posto. No, porast kredita u fazi 2 upućuje na povećani rizik u prihodujućem dijelu portfelja banaka, navode iz središnje banke.

Stopa ukupnoga kapitala smanjila se za gotovo dva postotna boda, na 24 posto, što je posljedica smanjenja regulatornoga kapitala, ponajviše pod utjecajem nerealiziranoga gubitka na osnovi vrednovanja obveznica po fer vrijednosti, a potom i porasta ukupne izloženosti rizicima. Unatoč tome, pokazatelji kapitaliziranosti na visokim su razinama, konstatirao je Savjet HNB-a.

Prihodi ostvareni ukidanjem umanjenja vrijednosti za očekivane kreditne gubitke ključan su izvor povećanja dobiti i profitabilnosti poslovanja, dok je na porast dobiti manje utjecalo povećanje neto prihoda proizašlo iz porasta naknada i provizija, uz istodobni nastavak smanjenja kamatnih prihoda.

Savjet HNB-a dao je suglasnost Nadzornom odboru Imex banke da Ozren Dragčević obavlja funkciju predsjednika uprave te banke te je dao suglasnost Nadzornom odboru Karlovačke banke da Stjepan Oreški obavlja funkciju člana uprave te banke, zaključuje se u priopćenju.

Tagovi: Hrvatska narodna banka, imovina banaka, Imex banka, Ozren Dragčević, Hrvatska narodna banka
PROČITAJ I OVO
Nova KBM nakon preuzimanja od strane OTP-a dobila nove nadzornike
NADZORNICI
Nova KBM nakon preuzimanja od strane OTP-a dobila nove nadzornike
MARIBOR - Nova KBM dobila je i nove supervizore nakon uspješnog preuzimanja od strane mađarske bankarske grupe OTP. To su postali Imre Bartalan, Tunde Barabas, Sandor Istvan Patakl, Marko Košak, Tamas Bernath i Dorothea Nikolaeva Nikolova-Iltcheva, navodi se u današnjoj objavi na Ajpesu.
Softbank s neočekivanim kvartalnim gubitkom
GUBITAK
Softbank s neočekivanim kvartalnim gubitkom
TOKYO - Japanska Softbank grupa neočekivano je zabilježila gubitak od 783 milijarde jena (5,5 milijardi eura) u trećem kvartalu, koji za grupu završava krajem prosinca. Veliki udarac poslovanju ovog investicijskog diva bilo je usporavanje tehnološkog sektora, prenosi francuska novinska agencija AFP.
BNP Paribas iznevjerio očekivanja, ali povećao ciljeve
REZULTATI
BNP Paribas iznevjerio očekivanja, ali povećao ciljeve
PARIZ - BNP Paribas, najveći zajmodavac u eurozoni, objavio je neto dobit nižu od očekivane u četvrtom tromjesečju, budući da su skok njezinih troškova rizika i viši operativni troškovi neutralizirali procvat u prodaji trgovanja.
OTP završio preuzimanje Nove KBM, slijedi integracije sa SKB bankom
PROCEDURA
OTP završio preuzimanje Nove KBM, slijedi integracije sa SKB bankom

LJUBLJANA - Mađarska bankarska grupa OTP uspješno je završila preuzimanje Nove KBM i tako postala službeni vlasnik mariborske grupe, a slijedi proces integracije Nove KBM sa SKB bankom, koji bi trebao trajati godinu i pol.

Banka Slovenije jača aktivnosti za veću financijsku pismenost
NAPORI
Banka Slovenije jača aktivnosti za veću financijsku pismenost
LJUBLJANA - Banka Slovenije je pojačala svoje aktivnosti na području financijskog opismenjavanja. "Unatoč svim dosadašnjim naporima, financijska pismenost je relativno niska, ali smo također utvrdili da smo kao društvo uspješniji ako ljudi razumiju gospodarsko okruženje i financijski sustav", sažeo je razloge Boštjan Vasle, guverner Banke Slovenije. za ovo za STA.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE