GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ikea ulazi u potrošačko bankarstvo

Ikea ulazi u potrošačko bankarstvo
NOVI ISKORAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.02.2021 / 22:39
Autor: Siniša Malus
STOCKHOLM - Vlasnik trgovina Ikee, Ingka Group, objavila je danas kako kupuje 49 posto udjela u tvrtki za financijske usluge Ikano Bank.

Zanimljivo, Ikano Group koji je vlasnik Ikano Banka bio je izdvojen iz Ikee još 1988. godine, a tvrtkom su upravljali sinovi osnivača Ikee Ingvara Kamprada.

Tvrtka pruža financijske usluge kupcima IKEA-e na osam tržišta, kao i ostale potrošačke bankarske usluge. Glasnogovornik Ingkine investicijske podružnice Ingka Investments rekao je da je kreditiranje kupaca IKEA činilo oko četvrtine ukupnog poslovanja banke.

Potpuni financijski uvjeti posla nisu objavljeni. Ingka je rekla da dionice stječe izdavanjem novih dionica od strane Ikano banke, s mogućnošću da se preostale dionice kupe naknadno.

"To je veće od prethodnih akvizicija koje je obavila Ingka Investments", rekao je glasnogovornik.

Ingka je rekla da će njezino suvlasništvo u banci "maksimizirati potencijal" postojećeg odnosa koji ima s Ikano bankom, dodajući da će njezine digitalne financijske usluge kupcima IKEA biti dostupne na mreži i u prodavaonicama.

"Ovo je odlučujući korak u financijskim uslugama, ključni dio putovanja Ingka Grupe kako bi se IKEA učinila pristupačnijom, dostupnijom i održivijom", stoji u e-poruci.

Dogovor podliježe regulatornim odobrenjima.

Počevši od 2017. godine kupnjom platforme za majstore usluga TaskRabbit, Ingka Investments kupuje startupe koji mogu pomoći IKEA-i da ubrza digitalnu transformaciju, poboljša usluge i postane održiviji. Njegov portfelj također uključuje obnovljivu energiju, šume i nekretnine.

Tagovi: Ikea, Ingka Group, Ikano Bank, Ingvar Kamprad, TaskRabbit, potrošačko bankarstvo
PROČITAJ I OVO
HBOR-u potpora EIB-a u programu jačanja savjetodavnih usluga vrijednom 670.000 eura
POTPORE
HBOR-u potpora EIB-a u programu jačanja savjetodavnih usluga vrijednom 670.000 eura
ZAGREB - Europska investicijska banka (EIB) i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) potpisale su sporazum o financiranju razvoja i provedbi savjetodavnih usluga za ulaganja, a ukupna vrijednost tog programa premašuje 670 tisuća eura, izvijestile su u utorak te financijske institucije.
HUB nagrađuje najbolje obrazovne programe u području financijske pismenosti
NATJEČAJI
HUB nagrađuje najbolje obrazovne programe u području financijske pismenosti
ZAGREB - Hrvatska udruga banaka (HUB) ususret Svjetskom i Europskom tjednu novca koji se obilježava od 22. do 28. ožujka, provodi natječaj za najbolje obrazovne programe osnovnih i srednjih škola u području financijske pismenosti, izvijestili su u utorak iz HUB-a.
EBA predlaže novi pokazatelj za banke - udjel zelene imovine
PRIJEDLOZI
EBA predlaže novi pokazatelj za banke - udjel zelene imovine
FRANKFURT - Banke u Europskoj uniji od iduće će godine u poslovna izvješća morati uključiti pokazatelj poslovnih aktivnosti koji je u skladu sa standardima zaštite klime, odnosno udjel 'zelene' u ukupnoj imovini, predložio je europski regulator.
Ukupna neto dobit banaka u 2020. više nego prepolovljena
LOŠA GODINA
Ukupna neto dobit banaka u 2020. više nego prepolovljena
ZAGREB - Ukupna neto dobiti kreditnih institucija u Hrvatskoj u prošloj godini dosegnula je 2,7 milijardi kuna, što je za 53,1 posto manje nego u 2019., priopćila je u ponedjeljak Hrvatska narodna banka (HNB).
Dejan Donev preuzima digitalno poslovanje Erste banke i članica grupe
KARIJERE
Dejan Donev preuzima digitalno poslovanje Erste banke i članica grupe
ZAGREB – Dejan Donev, dosadašnji voditelj Tima za digitalnu transformaciju, koji je razvio jedinstvenu aplikaciju na tržištu - KEKS Pay, od 1. ožujka preuzima novu ulogu u Erste banci.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE