GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

IFC u održive obveznice Raiffeisen banke uložio 130 milijuna eura

IFC u održive obveznice Raiffeisen banke uložio 130 milijuna eura
OBVEZNICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.10.2022 / 16:25
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Međunarodna financijska korporacija (IFC), članica grupacije Svjetske banke, uložila je 130 milijuna eura u održive obveznice koje je izdala Raiffeisenbank Austria (RBA), članica Raiffeisen grupe, izvijestili su u četvrtak iz IFC-a.

RBA je 30. rujna ove godine izdao obveznicu u ukupnom iznosu od 200 milijuna eura, a IFC je danas izvijestio da je uložio 130 milijuna eura.

"Ovim ulaganjem podržat će se prvo izdanje obveznica RBA-a prema okviru za održive obveznice koji je usklađen sa Smjernicama za održive obveznice Međunarodne udruge tržišta kapitala (ICMA). Obuhvaćene su smjernice i za socijalne i za zelene obveznice, uz korištenje sredstava namijenjenih za socijalne projekte, kao što su stvaranje radnih mjesta i zaštita financiranja mikro, malih i srednjih poduzeća, te za financiranje klimatskih aktivnosti, kao što su zelena gradnja, obnovljivi izvori energije, čisti prijevoz itd.", istaknuto je u priopćenju IFC-a, koji svoje ulaganje vidi kao pomoć u povećanju dostupnosti održivog financiranja u Hrvatskoj.

Kako je navedeno, očekuje se da će obveznice ispunjavati minimalni zahtjev Europske unije za regulatorni kapital i prihvatljive obveze (MREL) u skladu s Direktivom EU-a o oporavku i sanaciji kreditnih institucija.

Inače, to je drugo RBA-ovo izdanje obveznica usklađenih s MREL-om i drugo IFC-ovo ulaganje u obveznice usklađene s MREL-om koje izdaje neka banka u Hrvatskoj, nakon što je u lipnju 2021. uložio 75 milijuna eura u obveznice Erste banke, istaknuto je u priopćenju.

Regionalni direktor IFC-a za srednju i jugoistočnu Europu Ary Naïm izjavio je da je IFC-ov prioritet u Hrvatskoj pomoći u jačanju i diversifikaciji njezina financijskog sektora novim angažmanima kojima se podupiru dostupnost održivog financiranja i program razvoja tržišta kapitala.

"Nadamo se da ćemo ovim projektom povećati otpornost financijskog sektora, promicati dinamiku tržišta korporativnih obveznica te ostale subjekte iz privatnog sektora potaknuti na ulaganje u održive financijske instrumente", izjavio je Naïm.


Financiranje održivih projekata u Hrvatskoj

Predsjednica Uprave RBA Hrvatska Liana Keserić je rekla da je ponosna na to izdanje "sustainability" obveznice iz nedavno uspostavljenog Sustainability Bond Frameworka.

Sredstva prikupljena izdanjem ove "senior preferred" obveznice, istaknula je, usmjerit će se u financiranje zelenih i socijalnih projekata iz sfere energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije, zdravstva, edukacije, bazne infrastrukture i pristupačnog stanovanja.

"Time nastavljamo jačati internu i eksternu održivost te podupirati realizaciju ciljeva održivog razvoja UN-a", izjavila je Keserić.

Kako je istaknuto u priopćenju, cilj Akcijskog plana grupe Svjetske banke za borbu protiv klimatskih promjena je osigurati dosad najveći iznos sredstava za borbu protiv klimatskih promjena, smanjiti emisije, poboljšati prilagodbu i financijske tokove uskladiti s ciljevima Pariškog sporazuma. U okviru tog plana od 1. srpnja 2023. IFC će 85 posto novih izravnih ulaganja uskladiti s ciljevima Pariškog sporazuma, a od 1. srpnja 2025. njih 100 posto, navedeno je.

Inače, IFC je najveća globalna razvojna institucija usmjerena na privatni sektor na tržištima u nastajanju, a posluje u više od 100 zemalja.

U fiskalnoj godini 2022. IFC je tako uložio rekordnih 32,8 milijardi američkih dolara u privatna poduzeća i financijske institucije u zemljama u razvoju, koristeći snagu privatnog sektora za iskorjenjivanje ekstremnog siromaštva i poticanje zajedničkog prosperiteta.

Tagovi: IFC, Međunarodna finansijska korporacija, Raiffeisen banka, Raiffeisen
PROČITAJ I OVO
ECB odbacio pozive banaka za ublažavanjem odredbi o kapitalu
ODBIJENICA
ECB odbacio pozive banaka za ublažavanjem odredbi o kapitalu
FRANKFURT - Europska središnja banka (ECB) odbacila je pozive europskih banaka da ublaži odredbe o njihovom kapitalu kako bi im omogućila da pojačaju kreditiranje i da budu ravnopravne s američkim konkurentima.
HUB upozorava građane zbog učestalih krađa podataka
PHISHING
HUB upozorava građane zbog učestalih krađa podataka
ZAGREB - Hrvatska udruga banaka upozorila je u petak da su posljednjih nekoliko dana aktivne "phishing" kampanje koje ciljaju klijente hrvatskih banaka radi ostvarivanja financijske koristi i krađe podataka.
Hrvatska poštanska banka prva u Hrvatskoj potpisnica UN-ovih Načela za odgovorno bankarstvo
POTEZI
Hrvatska poštanska banka prva u Hrvatskoj potpisnica UN-ovih Načela za odgovorno bankarstvo
ZAGREB – Hrvatska poštanska banka je prva banka u Hrvatskoj potpisnica UN-ovih Načela za odgovorno bankarstvo (PRB) – jedinstven okvir za održivu bankarsku industriju razvijen kroz suradnju banaka diljem svijeta i Financijske inicijative Ujedinjenih naroda za okoliš (UNEP FI).
Zagrebačka banka najavila kupnju vlastitih dionica
TREZOR
Zagrebačka banka najavila kupnju vlastitih dionica
ZAGREB - Zagrebačka banka izvijestila je o namjeri stjecanja vlastitih dionica putem Zagrebačke burze, a u svrhu dodjele dionica radnicima Banke.
Banka Slovenije najavila jačanje dijaloga o kreditnoj sposobnosti
DIJALOG
Banka Slovenije najavila jačanje dijaloga o kreditnoj sposobnosti
LJUBLJANA - Banka Slovenije će ojačati dijalog s nadležnim institucijama kako bi se pronašlo rješenje koje će odgovarati zajmoprimcima koji uzimaju kredite i onima koji ih ne mogu otplaćivati.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE