GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

I banka iz Hong Konga zainteresirana za kupnju Croatia banke

I banka iz Hong Konga zainteresirana za kupnju Croatia banke
INTERES
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.09.2020 / 16:02
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB) zaprimila je četiri iskaza interesa za kupnju Croatia banke, od čega je dvoje zainteresiranih iz Europe, a po jedan iz SAD-a i Hong Konga, doznaje se u četvrtak iz DAB-a.

"Zaprimljena su četiri iskaza interesa za kupoprodaju 100 posto dionica Croatia banke d.d. iz financijskog i bankarskog sektora od zainteresiranih strana iz Sjedinjenih Američkih Država, Hong Konga te dva iz Europe", stoji u kratkom odgovoru na upit Hine.

Također, kako se navodi u odgovoru DAB-a, sukladno indikativnom vremenskom rasporedu objavljenom na mrežnim stranicama DAB-a i Croatia banke, u tijeku je postupak dubinskog snimanja Croatia banke koji će trajati zaključno do 9. listopada 2020. godine, a nakon čega se u idućim mjesecima očekuje zaključenje transakcije.

Inače, Croatia banka u potpunom je vlasništvu DAB-a, koji je 6. srpnja objavio poziv za iskaz interesa za kupnju Croatia banke. DAB je time pozvao zainteresirane ulagatelje za iskaz interesa za kupoprodaju 4.746.000 dionica serije A, nominalne vrijednosti 100 kuna, što predstavlja 100 posto temeljnog kapitala Croatia banke.

Prvotni rok za iskaz interesa je bio 24. srpnja ove godine, no DAB je 29. srpnja produljio rok do 4. rujna ove godine, a početkom rujna je izvijestio i o produljenju trajanja dubinskog snimanja Croatia banke, do 9. listopada ove godine. Naime, kako je stajalo u samom pozivu, na temelju zaprimljenih iskaza interesa odabrat će se uži krug zainteresiranih ulagatelja koji će biti pozvan na dubinsko snimanje ("due diligence") banke i podnošenje obvezujućih ponuda.

Po podacima Hrvatske narodne banke (HNB) o poslovanju banaka u prošloj godini, Croatia banka spada u manje hrvatske banke - krajem prošle godine njena je ukupna imovina iznosila 1,97 milijardi kuna, čime u ukupnoj imovini banaka u Hrvatskoj ima udio od 0,46 posto.

Croatia banka je prošlu godinu završila s gubitkom od 25 milijuna kuna, dok je u prvih šest mjeseci ove godine zabilježila bruto dobit od 4,8 milijuna kuna, pokazuju podaci središnje banke.

Croatia banka je osnovana 1989. godine pod imenom Banka male privrede d.d. Zagreb, početkom 90-ih je promijenila ime u Croatia banka male privrede, a 1995. mijenja naziv u Croatia banka d.d. Zagreb.

Poslovnu mrežu Croatia banke, po podacima s internet stranice banke, čini 12 komercijalnih centara i poslovnica.

Tagovi: Croatia banka, Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka, Hrvatska narodna banka,
PROČITAJ I OVO
ECB će narediti UniCreditu da smanji poslovanje u Rusiji
NESLUŽBENO
ECB će narediti UniCreditu da smanji poslovanje u Rusiji
WASHINGTON/RIM - Europska središnja banka spremna je narediti talijanskom UniCreditu da prekine svoje poslovanje s Rusijom, rekle su dvije osobe upućene u rasprave, dok regulator vrši pritisak da prekine europske financijske veze s Moskvom.
Dionice Zabe dobro se drže i nakon isteka prava na dividendu
TRŽIŠTE
Dionice Zabe dobro se drže i nakon isteka prava na dividendu
ZAGREB - U utorak je isteklo pravo na dividendu Zagrebačke banke. U usporedbi s cijenom na zatvaranju, dionica je pala za 5,4%, što je manje od dividendnog prinosa od 7,5%.
Sjedište udruženih banaka Nove KBM i SKB u vlasništvu OTP-a bit će u Ljubljani
PROMJENE
Sjedište udruženih banaka Nove KBM i SKB u vlasništvu OTP-a bit će u Ljubljani
LJUBLJANA - Mađarska banka OTP, koja je od veljače prošle godine vlasnik SKB banke i Nove KBM, planira spajanje banaka u drugoj polovici ove godine.
Raiffeisen očekuje zahtjev ECB-a za ubrzanjem odlaska iz Rusije
OČEKIVANJA
Raiffeisen očekuje zahtjev ECB-a za ubrzanjem odlaska iz Rusije
BEČ - Austrijska Raiffeisen Bank International (RBI) priopćila je kako očekuje zahtjev europskih regulatora za ubrzanje zatvaranja poslovanja u Rusiji.
Gotovinski krediti rasli najjače od ožujka 2019.
KREDITIRANJE
Gotovinski krediti rasli najjače od ožujka 2019.
ZAGREB - Snažan rast kredita kućanstvima započet prošle godine nastavljen je i u prvim mjesecima ove godine, "pri čemu je zamjetan pojačan rast gotovinskih nenamjenskih kredita", priopćio je HNB.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE