GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HUP i Vlada: Ubrzati kreditnu aktivnost banaka

HUP i Vlada: Ubrzati kreditnu aktivnost banaka
INICIJATIVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.05.2020 / 18:57
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Kreditna aktivnost banaka treba se ubrzati i intenzivirati kako bi gospodarstvo dobilo na vrijeme i dovoljno likvidnih i obrtnih sredstava za snažnije pokretanje, poručeno je u ponedjeljak nakon sastanka predstavnika Vlade i Hrvatske udruge poslodavaca (HUP).

Sastanak je održan u Banskim dvorima, a uz još neke ministre, nazočio mu je i predsjednik Vlade Andrej Plenković. Nakon sastanka pred novinare su izašli potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić i predsjednica HUP-a Gordana Deranja.

Marić je kazao da je ovo bio jedan u nizu redovnih sastanaka o aktualnim gospodarskim događanjima, na kojem je analizirano što je dosad učinjeno po pitanju mjera potpore gospodarstvu, a bilo je i riječi o tome što je još potrebno učiniti te koji su to segmenti u kojima implementacija mjera još nedostaje.

"U dobrom smo se dijelu složili da poglavito onaj dio koji se tiče daljnjeg osiguravanja likvidnosti za funkcioniranje gospodarstva putem komercijalnih banaka, putem HBOR-a i HAMAG-BICRO-a, treba dalje nastaviti, produbljivati i ubrzavati, i same procedure odobravanja, ali općenito i osiguravati dovoljno sredstava da takvi programi mogu zaživjeti", izjavio je Marić.

Podsjeća da je Vlada u proteklim tjednima u funkciju stavila nekoliko novih programa, a za što je dobiveno i odobrenje Europske komisije, u smislu režima i tretmana državnih potpora.

"Sada je naravno na onima koji su najodgovorniji za odobravanje tih sredstava, da ih sa što jačim intenzitetom krenu usmjeravati onima kojima su ona u ovom trenutku najpotrebnija, a to su gospodarstvenici, i to upravo za namjenu koja je u ovim okolnostima možda i najvažnija, a to su likvidna i obrtna sredstva, no nikako ne treba zanemarivati investicijske kredite i investicijsku aktivnost poduzetnika i gospodarstva", kazao je Marić.

Predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Gordana Deranja sastanak je ocijenila vrlo konstruktivnim i otvorenim te se zahvalila Vladi na dosad učinjenom i mjerama donesenima u travnju.

Kao pitanja o kojima je danas na sastanku bilo riječi, Deranja je izdvojila očuvanje radnih mjesta u budućnosti, pitanje likvidnih sredstava za pokretanje gospodarstva, kao i okretanje prema domaćoj potrošnji na način da država i lokalne sredine ne zaustave investicije, kao i značajnije okretanje prema domaćim proizvodima.

"Sa sastankom smo jako zadovoljni, a s nekim ministarstvima ćemo nastaviti daljnju razradu određenih tema koje smo danas definirali", kazala je Deranja.

Kada je riječ o osiguranju likvidnih sredstava, Deranja smatra da je Vlada svoj dio odradila te da je sada na poslovnim bankama da ubrzaju procese, pa tako najavljuje razgovore s Hrvatskom udrugom banaka (HUB).

Pojašnjava da je za banke navodno rad od kuće bio usporavajući faktor, pa se nada da će "banke prodisati punim kapacitetima i ubrzati sve zahtjeve koje su poslodavci pred njih stavili".

Marić: Rebalans proračuna osigurava provedbu donesenih mjera

Odgovarajući na pitanja novinara, Marić je kazao i da podaci o fiskaliziranim računima pokazuju efekte mjera relaksacije i popuštanja u gospodarstvu.

Naime, prema danas objavljenim podacima Porezne uprave, treći val popuštanja epidemioloških mjera od 11. svibnja u prošlom je tjednu povećao promet u trgovini i ugostiteljstvu te je broj fiskaliziranih računa u odnosu na tjedan ranije
veći za 20 posto, na 33,4 milijuna računa, dok im je iznos porastao za 13 posto, na 3,2 milijarde kuna. No, na godišnjoj razini brojke su i dalje u minusu - u tjednu od 11. do 17. svibnja ove u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, broj fiskaliziranih računa u svim djelatnostima pao je za 24 posto, dok je njihov iznos smanjen za 10 posto.

"U određenim segmentima došlo je do oporavka gospodarske aktivnosti, međutim i dalje smo itekako svjesni da to nije ni blizu prošlogodšnjih razina", kaže Marić.

Dodaje da se od prvog dana prati i zdravstveno-epidemiološki i gospodarski aspekt situacije te da sukladno mogućnostima, ali i potrebama, Vlada je uvijek spremna za određene iskorake, u smislu poboljšanja postojećih ili donošenja novih mjera.

Kaže da je Hrvatski sabor prije današnjeg raspuštanja donio ovogodišnji rebalans proračuna, ističući da on osigurava provedbu svih dosad donesenih mjera. Pritom podsjeća da sredstva za mjeru potpore očuvanja radnih mjesta u originalnom proračunu nisu bila predviđena.

Upitan da komentira informaciju da bi on mogao biti jedan od nositelja izborne liste HDZ-a na predstojećim parlamentarnim izborima, Marić je kazao da ne bi u ovom trenutku komentirao političke spekulacije.

Na dodatno pitanje znači li da to da ne demantira informaciju, Marić je kazao "da ne bih ništa komentirao".

Tagovi: kreditna aktivnost banaka, Zdravko Marić, Hrvatska udruga poslodavaca, Gordana Deranja
PROČITAJ I OVO
Ukupni krediti stanovništvu na kraju kolovoza 135,2 milijarde kuna
KREDITIRANJE
Ukupni krediti stanovništvu na kraju kolovoza 135,2 milijarde kuna

ZAGREB - Ukupni krediti stanovništvu su prema najnovijim podacima Hrvatske narodne banke (HNB) na kraju kolovoza iznosili 135,2 milijarde kuna, čime su nastavili rasti na mjesečnoj i godišnjoj razini.

Krediti za likvidnost: Tvrtke trebaju hitnu injekciju, prijeti kreditni slom
KREDITIRANJE
Krediti za likvidnost: Tvrtke trebaju hitnu injekciju, prijeti kreditni slom
RIJEKA - Direktor HUB-a Zdenko Adrović iznio je podatak da je korištenje garancijskih shema u Hrvatskoj na 3 do 4 posto BDP-a, što je na razini Danske i Nizozemske, ali i bitno manje nego u Francuskoj, Njemačkoj, Belgiji.
Polovina građana Hrvatske ima ušteđevinu od samo 300 eura
ŠTEDNJA
Polovina građana Hrvatske ima ušteđevinu od samo 300 eura
ZAGREB - Prosječna vrijednost financijske imovine hrvatskih kućanstava je 4800 eura, dok samo 500 eura po kućanstvu iznosi procjena medijana financijske imovine kućanstava.
Cena kredita privredi u dinarima i evrima skoro ista
KREDITI
Cena kredita privredi u dinarima i evrima skoro ista
BEOGRAD - Cene kredita privredi u dinarima i evrima su se skoro izjednačile, što je dobra vest pre svega za privredu, a onda i za građane, ocenio je  generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić.
Rok za obvezujuće ponude za kupnju Croatia banke produljen do kraja listopada
ROKOVI
Rok za obvezujuće ponude za kupnju Croatia banke produljen do kraja listopada
ZAGREB - Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB) izvijestila je u petak da je na zahtjev zainteresiranih ulagatelja rok za podnošenje obvezujuće ponude za kupnju Croatia banke produljen do 30. listopada do podneva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE