GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HUB: Razmatra se moratorij na otplatu kredita zbog koronavirusa

HUB: Razmatra se moratorij na otplatu kredita zbog koronavirusa
POHVALNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.03.2020 / 15:39
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Direktor Hrvatske udruge banaka (HUB) Zdenko Adrović izvijestio je u utorak da se intenzivno radi na mjerama za olakšanje poslovanja tvrtki pogođenih koronavirusom, a razmatra se i moguće uvođenje moratorija na otplatu kredita tvrtkama i građanima, uz formiranje državne garantne sheme.

Predstavnici HUB-a sutra će održati sastanak s potpredsjednikom Vlade i ministrom financija Zdravkom Marićem, a u kontaktu su i s mnogim drugim bankarskim udrugama, poput onih u Italiji i Sloveniji.

Adrović tako izdvaja prijedlog talijanskih banaka tamošnjoj vladi o stvaranju državne garantne sheme za banke koje će produljivati ili odgađati naplatu kredita tvrtkama i stanovništvu koji su pogođeni zbog smanjenja ili prestanka poslovanja uslijed epidemije koronavirusa. Adrović kaže da će HUB nešto slično predložiti i hrvatskoj Vladi, a da tek treba vidjeti što ona o tome misli.

"Dakle, suština se sastoji u tome da bi banke bile u situaciji odgoditi na jedno vrijeme, od šest do 12 mjeseci, otplatu takvih kredita, a da ne moraju formirati nove rezervacije jer bi takav plasman bio pokrivren državnom garancijom", pojašnjava Adrović.

Napominje da je HUB u kontaktu s HNB-om i da s njima razgovaraju o mogućim mjerama, a osim predlaganja produljenja rokova otplate postojećih kredita bez formiranja novih rezervacija, prestanka otplate glavnice uz plaćanje kamata na kredite tvrtki u problemima, između ostalog predlaže se i suspenzija najrigidnijih mjera, tako da ako dužnik 60-ak dana ne otplaćuje kredit ne bude degradiran.

Po uzoru na Sloveniju, Adrović predlaže i da HBOR kao domaća razvojna banka formira posebne kreditne linije koje bi posebice izvozu, ali i turističkom sektoru, omogućile da lakše prebrode nelikvidnost koja će se dogoditi zbog pada turističkog i svakog drugog prometa uslijed posljedica koronavirusa.

Adrović napominje da oko 14 posto hrvatskog izvoza otpada na Italiju, a od tog izvoza 65 posto ide u pokrajine pogođene koronavirusom. Slične brojke se odnose i na uvoz iz Italije, napominje Adrović.

Upozorava i na jačanje eura naprema kuni, napominjući da je HNB jučer intervenirao prodajom 387 milijuna eura bankama, uspjevši tako na neki način obuzdati njegov tečaj. "No možemo očekivati da će i u idućih nekoliko tjedana sasvim sigurno biti veliki pritisak na tečaj kuna-euro", ocjenuje Adrović.

Ističe i da se na svjetskim burzama dogodila "implozija", pri čemu svi najvažniji indeksi uglavnom bilježe streloviti pad i još se ne zna gdje je tome kraj. "Ali kriza je tu s nama", kaže Adrović.

Napominje i da su posljedice koronavirusa, direktno ili indirektno, poremetile opskrbni lanac svjetskog gospodarstva. Više tu nije riječ samo o proizvodnji rezervnih dijelova za autoindustriju, napominje Adrović, već i o tome da indijske kompanije, koje su najveći svjetski proizvođač lijekova, najviše aktivnih supstanci uvoze iz Kine, pa je i u tom segmentu došlo do poremećaja opskrbe.

"Imati ćemo problema na razini svijeta u mnogim dijelovima, posebice u opskrbi tzv. generičkim lijekovima", upozorava Adrović.

Tagovi: Hrvatska udruga banaka, Zdenko Adrović, Zdravko Marić, Hrvatska narodna banka, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Addiko banka predstavila mRačun
NOVITETI
Addiko banka predstavila mRačun
BEOGRAD - Addiko banka je predstavila mRačun, jedinstveno rešenje u inovativnoj ponudi digitalnih proizvoda koje podrazumeva otvaranje računa u okviru postojeće mobilne aplikacije, putem video identifikacije korisnika. mRačun postaje potpuno funkcionalan po završetku svih koraka na mbankingu, bez odlaska u banku.
Poslovanje banaka pogoršano u prvom kvartalu, no kreditni portfelj poboljšan
BANKARSKI SEKTOR
Poslovanje banaka pogoršano u prvom kvartalu, no kreditni portfelj poboljšan
ANALIZA - U jeku koronakrize u ožujku i travnju, hrvatski građani poklonili su povjerenje hrvatskim bankama i štednji u kunama, piše u novom izdanju publikacije HUB Pregled 2/2020 .
Zaba uvela stambene kredite za obnovu nekretnina oštećenih potresom
KREDITI
Zaba uvela stambene kredite za obnovu nekretnina oštećenih potresom

ZAGREB - Zagrebačka banka je građanima čije su nekretnine stradale u nedavnom potresu omogućila posebne kredite po kamatnoj stopi već od 2,45 posto, bez naknade za obradu kredita, s rokom otplate do 30 godina te mogućnosti uvećanja kredita za opremanje nekretnine.

NBS: Rast kreditne aktivnosti u prvom tromesečju
KREDITI
NBS: Rast kreditne aktivnosti u prvom tromesečju
BEOGRAD - Kretanja na kreditnom tržištu bila su veoma povoljna u prvom tromesečju, pri čemu se rast kreditne aktivnosti na međugodišnjem nivou ubrzavao iz meseca u mesec, navodi se u izveštaju o kreditnoj aktivnosti Narodne banke Srbije (NBS) za prva tri meseca ove godine.
Apple Pay dostupan korisnicima PBZ Mastercard kartica
USLUGE
Apple Pay dostupan korisnicima PBZ Mastercard kartica
ZAGREB - Privredna banka Zagreb (PBZ) od danas korisnicima svojih Mastercard kartica donosi uslugu Apple Pay, koja mobilna plaćanja pretvara u jednostavan, siguran i privatan način plaćanja koji je brz i praktičan.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE