GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HUB: Presuda Suda EU-a nije primjenjiva na postupke u Hrvatskoj

HUB: Presuda Suda EU-a nije primjenjiva na postupke u Hrvatskoj
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.06.2021 / 16:18
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatska udruga banaka (HUB) poručila je u četvrtak da presuda Suda Europske unije u predmetu C-268/19 ni na koji način nije primjenjiva na sudske postupke u Hrvatskoj.

Naime, Udruga Franak danas je izvijestila da je Sud EU-a donio presudu u španjolskom predmetu C-268/19 kojom je trebao odgovoriti na pitanje ima li potrošač koji je konvertirao ugovornu odredbu pravo utvrđivati ništetnost te odredbe, ako u trenutku konverzije nije znao da će ta ugovorna odredba koja se konvertira odnosno mijenja kasnije biti utvrđena ništetnom.

Po presudi, tumače iz Udruge, potrošači s konverzijama imaju pravo na obeštećenje, a očekuju da će Sud EU-a jednako stajalište zauzeti i u hrvatskom predmetu. Iz "Franka" su ocijenili i da presuda ima neprocjenjivu vrijednost za sve potrošače koji su u Hrvatskoj konvertirali švicarski franak u euro.

Kako su iz HUB-a naveli u svom očitovanju u povodu te presude, uloga Suda EU-a je tumačiti pojedine odredbe europskog prava vezane uz konkretan slučaj u kojem je Sudu upućen zahtjev te dati mišljenje temeljem kojeg će nacionalni sud donijeti odluku u pojedinačnom postupku.

Ustvrdili su da je "slučaj Franak" jedinstven u Uniji jer je u Hrvatskoj doneseno zakonsko rješenje s retroaktivnim učinkom, koje je jasno definiralo sve uvjete konverzije, način obeštećenja potrošača i uspostave istog položaja korisnika kredita u "švicarcima" s korisnicima kredita u eurima, a povrh toga je bilo obavezno za banke i utemeljeno na načelu slobodnog i informiranog pristanka potrošača.

Banke su u cijelosti postupile u skladu s navedenim zakonskim rješenjem i samostalno podnijele troškove konverzije u iznosu od 7,5 milijardi kuna, što je također jedinstven slučaj u EU-u, napomenuli su iz HUB-a.

"Shodno tome, presuda Suda EU-a C-268/19 ni na koji način nije primjenjiva na sudske postupke u Hrvatskoj"; istaknuli su.

Napisali su i da su za hrvatske okolnosti relevantne odluke Suda EU-a u kojima je taj sud više puta potvrdio da se direktiva 93/13 o nepoštenim uvjetima u potrošačkim ugovorima ne primjenjuje na ugovorne odredbe koje su odraz prisilnih normi nacionalnog zakonodavstva te da predviđena sankcija iz te direktive o pravima potrošača nije poništenje cijelog ugovora, već uspostava ravnoteže između ugovornih strana i održavanje ugovora na snazi.

"Upravo u skladu s tim stajalištem Suda EU-a, Vrhovni sud je u oglednom postupku potvrdio da su svi sporazumi sklopljeni temeljem zakona u RH valjani i da je na taj način uspostavljena ravnoteža i korisnici kredita u švicarskim francima u cijelosti obeštećeni, čime je ujedno ostvaren i cilje direktive 93/13 za održavanjem ugovora na snazi“, zaključili su iz Hrvatske udruge banaka.

Tagovi: Sud EU, Hrvatska udruga banaka, Udruga Franak
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka banka dobitnik priznanja Poslodavac prijatelj obitelji
PRIZNANJA
Zagrebačka banka dobitnik priznanja Poslodavac prijatelj obitelji
ZAGREB - Zagrebačka banka dobitnik je priznanja „Poslodavac prijatelj obitelji“ za 2020. godinu. Priznanje je to koje dodjeljuje Središnji državni ured za demografiju i mlade koji je prepoznao Zabu kao najbolji primjer poduzeća koji provodi mjere u smjeru obiteljsko poslovne ravnoteže u kategoriji velikih trgovačkih društava.
Sporazum Erste banke, HAMAG-BICRO-a i MINTS-a za pomoć poduzetnicima u turizmu i sportu
SURADNJA
Sporazum Erste banke, HAMAG-BICRO-a i MINTS-a za pomoć poduzetnicima u turizmu i sportu
ZAGREB – Erste banka i Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) potpisali su sporazum o poslovnoj suradnji za provedbu programa dodjele državnih potpora sektoru turizma i sporta u aktualnoj pandemiji COVID-a 19.
EU privremeno isključio skupinu velikih banaka iz prodaje obveznica
POTEZI
EU privremeno isključio skupinu velikih banaka iz prodaje obveznica
BRUXELLES - Europska unija privremeno je isključila skupinu velikih banaka, uključujući talijanski UniCredit, iz prodaje obveznica zbog kršenja propisa o ravnopravnom tržišnom natjecanju.
Global Finance proglasio Zabu najboljom bankom podskrbnikom nad financijskim instrumentima u Hrvatskoj
PRIZNANJA
Global Finance proglasio Zabu najboljom bankom podskrbnikom nad financijskim instrumentima u Hrvatskoj
ZAGREB - Grupa UniCredit dobila je nagradu za Najboljeg podskrbnika nad financijskim instrumentima u Srednjoj i istočnoj Europi i u osam država, uključujući Hrvatsku.
Banke opet vabe klijente na gotovinske kredite
KREDITI
Banke opet vabe klijente na gotovinske kredite
ZAGREB - Najave da bi oporavak ove godine mogao biti snažniji i od najoptimističnijih prognoza mogle bi popraviti potrošačke apetite i vratiti građane gotovinskim nenamjenskim kreditima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE