GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HUB i mali hotelijeri surađivat će na mjerama pomoći za turistički sektor

HUB i mali hotelijeri surađivat će na mjerama pomoći za turistički sektor
SURADNJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.04.2021 / 15:51
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatska udruga banaka (HUB) i Nacionalna udruga malih i obiteljskih hotela te državne institucije nastavit će aktivno surađivati kako bi se pravovremeno pronašla rješenja i mjere pomoći za klijente iz segmenta turističkog sektora, izvijestili su iz HUB-a u četvrtak nakon sastanka.

Nacionalna udruga obiteljskih i malih hotela u suradnji s Hrvatskom udrugom poslodavaca (HUP) održala je sastanak s predstavnicima HUB-a i njezinih članica s ciljem razmjene inicijativa, mišljenja te poduzetih mjera banaka za turistički sektor i srodne djelatnosti, ali i zbog vraćanja preuzetih kredita malih hotelijera te kreditiranja predstojeće sezone.

Predstavnici HUB-a i banaka na sastanku su napomenuli da su banke inicijalno za građane i poduzetnike koji obavljaju turističku ili djelatnost povezanu s turizmom, omogućile odgodu plaćanja svih kreditnih obveza, najčešće u trajanju do 12 mjeseci, što je u skladu sa smjernicama Europske agencije za nadzor banaka i postojećem regulatornom okviru Hrvatske narodne banke.

Također, naglašeno je da je bankarski sustav u 2020. godini održao kreditnu aktivnost u svim segmentima poslovanja te će imati važnu ulogu u pokretanju gospodarskog oporavka.

Direktor HUB-a Zdenko Adrović istaknuo je kako HUB uoči turističke sezone pažljivo promatra epidemiološku i zdravstvenu situaciju u Hrvatskoj te kako vjeruju da će klijenti iz turističkog sektora ove sezone ostvariti bolje rezultate u odnosu na prošlu godinu.

"Bankarstvo je visoko regulirana industrija te prema trenutnoj europskoj i hrvatskoj regulaciji banke nemaju mogućnost odobravati dodatne masovne 'covid moratorije' za one klijente koji navedenu mjeru koriste u trajanju od 12 mjeseci. Međutim, banke će u dogovoru s klijentima i dalje tražiti prihvatljiva rješenja na individualnoj razini kroz redovne instrumente olakšanja otplate kreditnih obveza. Također, sve banke su spremne aktivno sudjelovati u programima HBOR-a i HAMAG-BICRO-a u cilju osiguranja likvidnosti za poduzetnike koji su najviše pogođeni pandemijom“, naglasio je Adrović.

Predstavnici Nacionalne udruge malih i obiteljskih hotela predstavili su situaciju na tržištu te probleme vezane uz neizvjesnost poslovanja i kasnijeg početka turističke sezone. Naglašeno je da su im u prosjeku prihodi manji za 70 posto te da racionaliziraju poslovanje, ali imaju potrebu za nova ulaganja jer turistički objekti moraju biti spremni u trenutku kad se turistički promet pokrene.

Predsjednik Nacionalne udruge malih i obiteljskih hotela Šime Klarić naglasio je da su mali hotelijeri zadovoljni razgovorima i spremnosti banaka i državnih institucija da se pronađu nove mjere za održavanje likvidnosti i otplate dugoročnih kredita do 30. lipnja 2022. godine kada očekuju ozbiljan povrat turista i prometa.

"Zbog nastavka pandemije mali i obiteljski hoteli imat će lošiju 2021. turističku godinu od očekivane, iako se nadamo nešto boljoj od prošlogodišnje. Moratoriji na kredite ističu 30. lipnja 2021. i spas za ovaj segment koji broji 450 malih hotela je produženje moratorija ili osiguranje kreditiranja u funkciji otplate obveza po kreditima do ljeta 2022.“, naglasio je Klarić tijekom sastanka.

HUB i Nacionalna udruga malih i obiteljskih hotela te državne institucije nastavit će aktivno surađivati kako bi se pravovremeno pronašla ostvariva rješenja i mjere pomoći za klijente iz tog segmenta turističkog sektora, stoji u priopćenju.

Tagovi: Hrvatska udruga banaka, Nacionalna udruga malih i obiteljskih hotela, Zdenko Adrović, Šime Klarić
PROČITAJ I OVO
Poljske banke strahuju od ishoda spora o kreditima u francima
STRAHOVANJA
Poljske banke strahuju od ishoda spora o kreditima u francima
VARŠAVA - Dok su druge europske zemlje nekako sredile problem kredita vezanih uz švicarski franak, Poljsku tek čeka konačna odluka: koje kamate će važiti? To bi mogao biti težak udarac čitavom poljskom gospodarstvu.
Slovenske banke u prva dva mjeseca imale veću dobit nego lani
RAST
Slovenske banke u prva dva mjeseca imale veću dobit nego lani
LJUBLJANA - U prva dva mjeseca banke u Sloveniji ostvarile su 47,7 milijuna eura dobiti nakon oporezivanja, što je 22,4 posto više nego u istom lanjskom razdoblju. Dobit prije oporezivanja porasla je za 3,3 posto, na 53,3 milijuna eura.
NLB će isplatiti dividende u ratama
DIVIDENDA
NLB će isplatiti dividende u ratama
LJUBLJANA - Dioničari Nove ljubljanske banke (NLB) odlučit će na skupštini sredinom lipnja o prijedlogu uprave i nadzornog odbora da banka ove godine isplati gotovo 25 milijuna eura dividende.
Credit Suisse će afera s Archegos Capitalom koštati 4,7 milijarde dolara
AFERE
Credit Suisse će afera s Archegos Capitalom koštati 4,7 milijarde dolara
ŽENEVA - Credit Suisse izvijestio je da ga je kolaps hedge fonda Archegos Capital koštao 4,7 milijardi dolara.
BKS Banka: 74,8 milijuna eura dobiti u 2020.
U PLUSU
BKS Banka: 74,8 milijuna eura dobiti u 2020.
BEČ - Na Bečkoj burzi izlistana BKS Bank povećala je ukupnu bilancu na nešto manje od 10 milijardi eura i otvorila dodatnu poslovnicu u Hrvatskoj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE