GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HUB: Hrvatski bankovni sustav visoko kapitaliziran i likvidan

HUB: Hrvatski bankovni sustav visoko kapitaliziran i likvidan
SLIKA SEKTORA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.03.2022 / 11:22
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Bankovni sustav Hrvatske je stabilan, visoko kapitaliziran i likvidan, a dodatno mu u tome pomaže i pristup u Europski tečajni mehanizma ERMII sustav te proces pristupanja eurozoni, objavila je u srijedu Hrvatska udruga banaka (HUB), ističući i odlične rezultate poslovanja banaka u 2021. i pokazatelje stabilnosti poslovanja.

Iz HUB-a u prioopćenju navode da je stopa adekvatnosti ukupnoga kapitala hrvatskih banaka potkraj 2021. dosegnula 25,6 posto, "što hrvatski bankarski sustav čini jednim od najbolje kapitaliziranih sustava u svijetu te jednim od najrazvijenijih u području jugoistočne Europe, potpuno spremnim za predstojeće izazovno razdoblje".

Banke su lani povećale neto dobit za 107,5 posto u odnosu na 2020. godinu, s 2,7 na 5,6 milijardi kuna, što u HUB-u objašnjavaju jednokratnim učincima gospodarske normalizacije.

Naime, kako pojašnjavaju, povećanje dobiti je generirano rastom prihoda od trgovanja i manjim umanjenjem vrijednosti po financijskoj imovini, što je izravna posljedica neočekivano brzog oporavka od pandemijske recesije u 2020. godini.

"Financijska stabilnost jedan je od ključnih preduvjeta održivoga gospodarskog rasta, ali je i izuzetno važna u kriznim situacijama kojima svjedočimo u proteklom razdoblju. Kvalitetne mjere, instrumenti i aktivnosti makrobonitetne politike jačaju otpornost financijskog sustava te smanjuju sistemske rizike, a ta činjenica se ogleda i u izvanrednoj brzini reakcije u postupku sanacije bivše Sberbank d.d.", ističe HUB u priopćenju.

Podsjetimo, početkom ožujka, zbog naglog urušavanja likvidnosti Sberbank Hrvatske nakon uvođenja sankcija Rusiji od strane EU-a i SAD-a, Jedinstveni sanacijski odbor donio je, u suradnji s Hrvatskom narodnom bankom kao nacionalnim sanacijskim tijelom, odluku kojom je pokrenut postupak sanacije nad Sberbank d.d. Zagreb, a novi vlasnik te banke postao je HPB, koji je kupio podružnicu ruske državne banke za 71 milijun kuna. Banka sad posluje pod brandom Nova hrvatska banka i poslovat će u okviru HPB grupe.

Iz HUB-a ističu i da se domaći financijski sustav ove godine intenzivno priprema za uvođenje eura te je shodno tome izuzetno važno u javnom prostoru koristiti objektivne i točne informacije. U proteklom razdoblju, naime, u HUB-u su primijetili niz lažnih objava i SMS poruka, odnosno niz objava s lažnim informacijama o poslovanju pojedinih banaka povodom krize u Ukrajini kojima se pokušava diskreditirati stabilnost poslovanja pojedinih banaka.

"S obzirom na odlične rezultate poslovanja u protekloj godini i na isto takve pokazatelje stabilnosti poslovanja na razini cijelog bankarskog sustava, možemo reći da je hrvatski bankarski sustav visoko kapitaliziran, likvidan, a dodatno u tome pomaže i pristup u ERMII sustav te proces pristupanja eurozoni", zaključuje se u priopćenju HUB-a.

Tagovi: Hrvatska udruga banaka, Zdenko Adrović
PROČITAJ I OVO
Kunski krediti stanovništvu pali treći mjesec zaredom na godišnjoj razini
PAD
Kunski krediti stanovništvu pali treći mjesec zaredom na godišnjoj razini
ANALIZA - Prema podacima Hrvatske narodne banke, ukupni krediti stanovništvu krajem rujna porasli su na osnovi stanja za 7,2 mlrd. kuna ili 5,1% u odnosu na isto razdoblje prošle godine i 0,3 mlrd. kuna ili 0,2% u odnosu na prethodni mjesec, dosegnuvši 148,3 mlrd. kuna.
EBRD pozvao vlasti BiH da zbog inflacije pomognu poduzetnicima i građanima
POZIV
EBRD pozvao vlasti BiH da zbog inflacije pomognu poduzetnicima i građanima
SARAJEVO - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pozvala je vlasti Bosne i Hercegovine da u 2023. godini snažnije pomognu privatnim poduzetnicima i ugroženim kategorijama stanovništva kako bi umanjili utjecaj daljnjeg rasta cijena i negativnih ekonomskih kretanja, kao posljedica rata u Ukrajini.
Rizici rastu: Bundesbank poziva banke da stvore veće rezerve
APEL
Rizici rastu: Bundesbank poziva banke da stvore veće rezerve
FRANKFURT - Rizici s kojima se suočava realna ekonomija porasli su, priopćila je u četvrtak njemačka središnja banka pozivajući bankarski sektor da ima odgovarajuće rezerve kako bi se nosio s gubicima po svojim kreditima.
HUB poziva građane na dodatan oprez prilikom online kupnje za Crni petak
OPREZ
HUB poziva građane na dodatan oprez prilikom online kupnje za Crni petak
ZAGREB - Hrvatska udruga banaka (HUB) pozvala je građane na dodatni oprez prilikom online kupnje uoči i tijekom "Black Friday-a", upozoravajući i na sve učestalije pokušaje zloupotrebe osobnih i kartičnih podataka.
Dioničari Credit Suissea odobrili povećanje kapitala od 4,2 milijarde dolara
ZELENO SVJETLO
Dioničari Credit Suissea odobrili povećanje kapitala od 4,2 milijarde dolara
ZURICH - Dioničari Credit Suisse odobrili su povećanje kapitala od 4 milijarde švicarskih franaka (4,2 milijarde dolara) s ciljem financiranja opsežnog strateškog preustroja posrnulog zajmodavca.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE