GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatske banke uskoro na stres testu

Hrvatske banke uskoro na stres testu
UVOĐENJE EURA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.02.2020 / 08:10
Autor: SEEbiz / Novi list
ZAGREB - Od 19 mjera koje treba provesti u sklopu uvođenja eura, Hrvatska je dosad u potpunosti realizirala njih šest, tri su provedeno djelomično, a preostalih deset mjera bi se trebalo provesti za trajanja hrvatskog predsjedanja Europskom unijom, odnosno do kraja prvog polugodišta, izvijestio je o tome ministar financija Zdravko Marić.

Hrvatska se na tih 19 mjera, iz šest različitih područja, obvezala u sklopu postupka uvođenja eura, odnosno ulaska u Europski tečajni mehanizam II (ERM II). Ministar je naveo da su među provedenim mjerama, primjerice zakon o kreditnim institucijama, pravilnik o registru stvarnih vlasnika, izmjene i dopune zakona o ustanovama, o obvezama i pravima državnih dužnosnika.

Hrvatskoj još preostaje usvojiti, primjerice, zakon o neprocijenjenom građevinskom zemljištu, koji je u proceduri, ali i objava natječaja za prodaju dionica, odnosno udjela u 90-ak društava u državnom vlasništvu.

Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke izvijestio je o tome da traje provjera kvalitete hrvatskih banaka, što je preduvjet za odluku Europske središnje banke (ECB) o bliskoj suradnji, odnosno ulazak Hrvatske u bankovnu uniju.

Dosad je napravljen test otpornosti pet hrvatskih banaka, po izboru ECB-a, na pogoršane uvjete poslovanja (stres test), u tijeku je i provjera kvalitete aktive banaka, koja će biti uskoro završena, a rezultati bi se trebali znati u svibnju.

Ako nalazi ECB-a budu zadovoljavajući, to bi značilo da Hrvatska s ulaskom u tečajni mehanizam može ući i u bankovnu uniju. To će onda značiti da su hrvatske banke u zajedničkom sustavu nadzora banaka i zajedničkom sustav rehabilitacije banaka, a u budućnosti se centralizira i osiguranje depozita.

Tagovi: uvođenje eura, hrvatske banke, Zdravko Marić, Europska središnja banka, Boris Vujčić
PROČITAJ I OVO
HBOR: Više od 13,5 milijardi kuna za kreditiranje gospodarstvenika
KREDITI
HBOR: Više od 13,5 milijardi kuna za kreditiranje gospodarstvenika
ZAGREB - Europska komisija odobrila je u četvrtak i drugi hrvatski program za potporu hrvatskom gospodarstvu zbog posljedica pandemije koronavirusa, a ukupni kreditni potencijal dva program je 1,8 milijardi eura (više od 13,5 milijardi kuna) namijenjenih realnom sektoru, priopćio je HBOR.
Pierre Boscq imenovan za člana Uprave Addiko Bank d.d.
KARIJERE
Pierre Boscq imenovan za člana Uprave Addiko Bank d.d.
ZAGREB – Savjet Hrvatske narodne banke potvrdio je Pierrea Boscqa članom Uprave Addiko banke, odgovornim za Poslovanje s građanstvom i malim poduzećima.
Za moratorij kredita mora se platiti solemnizacija
UVJETI
Za moratorij kredita mora se platiti solemnizacija
ZAGREB - Klijenti koji su se ovih dana obratili svojim bankama kako bi pokrenuli proceduru moratorija na otplatu kredita našli su se zatečeni činjenicom da to podrazumijeva i dodatne troškove, a među ostalim, ispostavilo se da će morati platiti solemnizaciju aneksa ugovora o kreditu, piše u četvrtak Jutarnji list.
PBZ grupa donira dodatnih 3,5 milijuna kuna bolnicama
DONACIJA
PBZ grupa donira dodatnih 3,5 milijuna kuna bolnicama
ZAGREB - Nakon donacije od milijun kuna Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu, PBZ grupa donira bolnicama dodatna 3,5 milijuna kuna.
EIB daje 5,2 milijarde eura za odgovor na koronavirus za zemlje izvan EU
FINANCIRANJE
EIB daje 5,2 milijarde eura za odgovor na koronavirus za zemlje izvan EU
BRUXELLES - Grupa Europske investicijske banke, banka Europske unije, objavila je danas detalje sveobuhvatnog odgovora na pandemiju koronavirusa izvan EU-a koja će osigurati do 5,2 milijarde eura u narednim mjesecima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE