GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatske banke uskoro na stres testu

Hrvatske banke uskoro na stres testu
UVOĐENJE EURA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.02.2020 / 08:10
Autor: SEEbiz / Novi list
ZAGREB - Od 19 mjera koje treba provesti u sklopu uvođenja eura, Hrvatska je dosad u potpunosti realizirala njih šest, tri su provedeno djelomično, a preostalih deset mjera bi se trebalo provesti za trajanja hrvatskog predsjedanja Europskom unijom, odnosno do kraja prvog polugodišta, izvijestio je o tome ministar financija Zdravko Marić.

Hrvatska se na tih 19 mjera, iz šest različitih područja, obvezala u sklopu postupka uvođenja eura, odnosno ulaska u Europski tečajni mehanizam II (ERM II). Ministar je naveo da su među provedenim mjerama, primjerice zakon o kreditnim institucijama, pravilnik o registru stvarnih vlasnika, izmjene i dopune zakona o ustanovama, o obvezama i pravima državnih dužnosnika.

Hrvatskoj još preostaje usvojiti, primjerice, zakon o neprocijenjenom građevinskom zemljištu, koji je u proceduri, ali i objava natječaja za prodaju dionica, odnosno udjela u 90-ak društava u državnom vlasništvu.

Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke izvijestio je o tome da traje provjera kvalitete hrvatskih banaka, što je preduvjet za odluku Europske središnje banke (ECB) o bliskoj suradnji, odnosno ulazak Hrvatske u bankovnu uniju.

Dosad je napravljen test otpornosti pet hrvatskih banaka, po izboru ECB-a, na pogoršane uvjete poslovanja (stres test), u tijeku je i provjera kvalitete aktive banaka, koja će biti uskoro završena, a rezultati bi se trebali znati u svibnju.

Ako nalazi ECB-a budu zadovoljavajući, to bi značilo da Hrvatska s ulaskom u tečajni mehanizam može ući i u bankovnu uniju. To će onda značiti da su hrvatske banke u zajedničkom sustavu nadzora banaka i zajedničkom sustav rehabilitacije banaka, a u budućnosti se centralizira i osiguranje depozita.

Tagovi: uvođenje eura, hrvatske banke, Zdravko Marić, Europska središnja banka, Boris Vujčić
PROČITAJ I OVO
Raiffeisen očekuje zahtjev ECB-a za ubrzanjem odlaska iz Rusije
OČEKIVANJA
Raiffeisen očekuje zahtjev ECB-a za ubrzanjem odlaska iz Rusije
BEČ - Austrijska Raiffeisen Bank International (RBI) priopćila je kako očekuje zahtjev europskih regulatora za ubrzanje zatvaranja poslovanja u Rusiji.
Gotovinski krediti rasli najjače od ožujka 2019.
KREDITIRANJE
Gotovinski krediti rasli najjače od ožujka 2019.
ZAGREB - Snažan rast kredita kućanstvima započet prošle godine nastavljen je i u prvim mjesecima ove godine, "pri čemu je zamjetan pojačan rast gotovinskih nenamjenskih kredita", priopćio je HNB.
HPB kredit - Nove kamate za ostvarenje životnih planova
KREDITI
HPB kredit - Nove kamate za ostvarenje životnih planova
Gotovinski nenamjenski kredit HPB-a uz fiksne kamate od 4,95 % godišnje (EKS 5,96 %) osmišljen je za financiranje svih važnih životnih potreba i želja.
Radnici njemačke Postbank glasaju o štrajku usred spora oko plaća
ŠTRAJK
Radnici njemačke Postbank glasaju o štrajku usred spora oko plaća
BERLIN - Sindikalni čelnici zatražili su od radnika njemačke Postbanke da odobre štrajkove na neodređeno vrijeme protiv banke nakon što posljednji krug pregovora o kolektivnom pregovaranju nije postigao dogovor o zahtjevima za sigurnost plaća i posla.
U Njemačkoj sve manje bankomata; evo gdje građani podižu novac
TRENDOVI
U Njemačkoj sve manje bankomata; evo gdje građani podižu novac
BERLIN - Podizanje gotovine za kupnju postaje sve popularnije među potrošačima u Njemačkoj. Ukupni obujam gotovinskih plaćanja lani je porastao za dobrih 20 posto na 12,31 milijardu eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE