GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska udruga banaka pozdravlja objektivnu, argumentiranu i stručnu raspravu o slučaju Franak

Hrvatska udruga banaka pozdravlja objektivnu, argumentiranu i stručnu raspravu o slučaju Franak
POTPORA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.02.2020 / 14:06
Autor: SEEbiz
ZAGREB – Hrvatska udruga banaka podržava argumentiranu raspravu kakva se vodila na nedavno održanom okruglom stolu na temu slučaja Franak.

- Smatramo kako je iznimno važno javnosti i svakom korisniku kredita u CHF-u predočiti sve objektivne i relevantne informacije temeljem kojih bi mogli donositi odluke, jer situacija nije jednostavna za potrošače, banke i ekonomiju u cjelini kako to neki prikazuju u zadnje vrijeme, izjavio je direktor HUB-a Zdenko Adrović.

Podržavamo važan zaključak okruglog stola da Sporazum o konverziji nije i ne može biti ništetan, kao što je istaknula odvjetnica Nicole Kwiatkowski, punomoćnica potrošača i podnositeljica kolektivne tužbe protiv osam banaka. Naime, potvrdila je da je konverzija napravljena na temelju zakona za koji je Ustavni sud utvrdio da je valjan i u skladu s Ustavom. Shodno tome, odvjetnica potrošača naglasila je da konverzija ne može biti ništetna s obzirom da je u skladu sa zakonom. 

HUB drži kako su sudionici Okruglog stola detaljno obrazložili stvaranje nove pravne osnove sklopljenim sporazumom između potrošača i banaka za sva plaćanja s naslova CHF kredita. Zakon o konverziji je propisao da se mogu sklopiti novi ugovori ili aneksi, ali naglasak je na novoj pravnoj osnovi koja može biti sadržana bilo u novom ugovoru ili u aneksu ugovora. Stoga je novi ugovorni odnos stvoren na temelju Zakona o konverziji, koji je ispunio legitimne ciljevezaštite potrošača i uspostave narušene ravnoteže u odnosima potrošača i kreditnih institucija. Dodacima sporazumima stranke su izmijenile ugovorni odnos ne samo u pogledu valute i kamatne stope, već su redefinirale i druge elemente ugovora, prilagodile osiguranja i izdale potpuno nove otplatne planove.

Tomislav Jakšić, docent na Pravnom fakultetu u Zagrebu, istaknuo je kako je i Vrhovni sud rješenjem u ožujku 2019. zaključio kako se ništetnost može nadomjestiti voljom stranaka. Svaki potrošač imao je priliku odlučiti hoće li ostvariti obeštećenje sklapanjem Sporazuma o konverziji te su stoga potrošači koji su konvertirali kredite izgubili mogućnost ostvarivanja restitucijskog zahtjeva s naslova eventualno ništetnih odredaba CHF ugovora.

- Ističemo kako Saborski zastupnik SNAGA-e Goran Aleksić, kontinuirano iznosi u javnost neprovjerene i netočne pravne i ekonomske argumente. Pritiskom na Vrhovni sud i relativiziranjem potencijalnih pravno-ekonomskih posljedica stvara pogrešnu sliku o kompleksnosti slučaja Franak. Smatramo ključnim naglasiti kako su banke već imale financijski teret od više od sedam milijardi kuna nakon Zakona o konverziji te su 2015. poslovnu godinu završile s gubitkom od 4,2 milijarde kuna. Hrvatske banke su visoko kapitalizirane što može implicirati da su u stanju podnijeti velik rizik, ali važno je naglasiti kako je povrat na kapital u prosjeku Europske unije te služi za pokriće ukupnog rizika u poslovanju. Rizici su brojni te je važno komunicirati provjerene i točne informacije, kako se ne bi stvarala kriva percepcija u javnosti zbog određenih interesnih skupina u Udruzi Franak, naglasio je Zdenko Adrović.

Tagovi: Hrvatska udruga banaka, krediti u francima, Goran Aleksić, Zdenko Adrović, Tomislav Jakšić
PROČITAJ I OVO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
SOLIDNO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
LONDON - Barclays je u četvrtak izvijestio o neto dobiti u prvom tromjesečju koja se može pripisati dioničarima od 1,55 milijardi funti (1,93 milijarde dolara), nadmašivši očekivanja i vrativši britanskom zajmodavcu na dobit usred velike strateške promjene.
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
UZLET
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
LJUBLJANA - SID banka lani je ostvarila 15,6 milijuna eura čiste dobiti, što je nešto manje od 90 posto više nego godinu prije. Krediti nebankarskom sektoru porasli su za približno tri posto, na 1,43 milijarde eura, objavila je Državna banka za izvoz i razvoj.
Deutsche Bank u prvom kvartalu objavio rezultate iznad očekivanja
DOBRE BROJKE
Deutsche Bank u prvom kvartalu objavio rezultate iznad očekivanja
FRANKFURT - Deutsche Bank je u četvrtak izvijestila o 1,275 milijardi eura (1,365 milijardi dolara) neto dobiti koja se može pripisati dioničarima u prvom tromjesečju, što predstavlja porast od 10 posto na godišnjoj razini.
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
POTEZI
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
MOSKVA - Ruski sud naredio je zapljenu 439,5 milijuna dolara imovine JPMorgan Chase nakon što je ruska državna VTB banka podnijela tužbu za "naknadu gubitka" protiv najveće američke banke.
Lloyds: Visoki troškovi smanjili kvartalnu dobit
PRITISCI
Lloyds: Visoki troškovi smanjili kvartalnu dobit
LONDON - Britanski bankarski div Lloyds u prvom je ovogodišnjem tromjesečju zabilježio neto dobit od 1,1 milijardu funti (1,28 milijardi eura), što je 29 posto manje nego u istom razdoblju lani.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE